SAVA I DALJE PRIJETI Evakuirane tisuće stanovnika, kućama će se vratiti do jeseni

Foto: Čitatelj, Index / Video: Čitatelj

PREMA najnovijim podacima Stožera za zaštitu i spašavanje s ugroženih područja županjske Posavine evakuirano je oko 11.000 stanovnika. Na terenu su 872 pripadnika Hrvatske vojske, 300 vatrogasaca, 740 pripadnika Hrvatskog Crvenog križa, 50 HGSS-ovaca, 22 pripadnika DUZS-a i sve raspoložive snage Hrvatskih voda.


Najugroženija mjesta su i dalje Posavski Podgajci, Strošinci i Drenovci.

POTREBNA IM JE NAŠA POMOĆ Evo kako možemo pomoći žrtvama poplava

Imate li fotografije ili snimke s poplavljenih područja šaljite nam na foto@index.hr.

22,31 Prije nekoliko minuta završio je sastanak Kriznog stožera. Razmišlja se o tome da li nasip potpuno zatvoriti, ili ga ostaviti poluotvorenim kako bi se omogućilo povlačenje Save iz poplavljenih mjesta. Dogovoreno je djelomično zatvaranje nasipa, što bi trebalo trajati oko pet dana.

21,47 Iako vodostaj Save opada, opasnost još nije prošla. Intenzivno se radi na obrani mjesta koja su još uvijek urgožena.

20,37 Načelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Jadran Perinić izjavio je kako će se stanovnici  poplavljenih sela županjske Posavine vratiti kućama do jeseni. RTL javlja kako je pronađeno rješenje za puknuti nasip u Rajevu Selu - gradit će se podnasip.

Na području poplavljenih sela u županjskoj Posavini - Gunji, Rajevom Selu i Strošincima stanje je i dalje nepromijenjeno, iako se primijeti da je razina vode nešto malo opala, izjavio je večeras zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Dragutin Repinc.


Na konferenciji za novinare OKC-a Državne uprave za zaštitu i spašavanje Repinc je podsjetio kako je voda djelomično prodrla i do Posavskih Podgajaca, Đurića i Soljana u kojima vojska radi na obrambenim nasipima prema Strošincima.

Djalatnici Hrvatskih voda, koji su tijekom dana obišli vodom ugrožena područja općine Vrbanja, zabilježili su stagnaciju, a na nekim lokacijama i pad razine vode, dok u Spačvanskom bazenu razina vode raste.

Repinc je također naveo kako je tijekom dana s poplavljenih područja spašeno stotinjak grla žive te uklonjeno oko tonu uginule stoke.

Ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić upozorio je kako visoke temperature zraka, kakve su ovih dana u Slavoniji, mogu negativno utjecati na povećanje ranjivosti osjetljivih kategorija stanovništva, a među koje se svakaka ubrajaju mještani poplavljenih sela u županjskoj Posavini.

Najavio je i kako će u noći s petka na subotu doći do pogoršanja vremenskih prilika praćenog novim oborinama. U županjskoj Posavini moglo bi pasti između 20 i 40 litara kiše po četvornom metru, lokalno, što međutim ne bi trebalo značajnije utjecati na povećanje vodostaja rijeke Save.

19,20 Zlatar Violić: šteta na kulturnim i sakralnim objektima više desetaka milijuna kuna


Na kulturnim i sakralnim objektima u poplavljenim područjima u Hrvatskoj šteta je više desetaka milijuna kuna, izjavila je u Rajevu Selu ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, koja je s drugim članovima Vlade i premijerom Zoranom Milanovićem na čelu obišla to poplavljeno mjesto.

Po njezinim riječima, u poplavama su na području od Hrvatske Kostajnice do Rajeva Sela i Gunje stradale knjižnice, domovi kulture, više desetaka samostana i crkava iz 17. i 18. stoljeća.

Na poplavljenom je području sedam knjižnica koje će se obnoviti, ali problem su štete koje su pretrpjela lokalna kulturno-umjetnička društva i folklorni ansambli jer je to nešto što te ljude drži i to će biti najteže nabaviti, rekla je ministrica Zlatar-Violić. Dodala je kako je Zavičajni muzej Stjepana Grubera u Županji, čim je uočena opasnost od izlijevanja Save, evakuiran, a umjetnine premještene.

18,46 Milanović: Katastrofalne poplave pokazale da smo solidarni u vremenima krize

Premijer Zoran Milanović popodne je s ministrima obišao poplavljeno Rajevo Selo u županjskoj Posavini te poručio kako je katastrofa koja je zadesila dio Posavine pokazala da hrvatsko društvo funkcionira solidarno u vremenima krize, ali i potrebu stroge primjene procedure kako se ovakve katastrofe ne bi ponovile.


Nakon izvanredne sjednice Vlade u Županji premijer se s članovima Vlade uputio u Rajevo Selo, gdje je nužnim ocijenio da svi naučimo lekciju kako u procedurama treba biti strog, "sve bilježiti i bilježiti" kako bi se mogla utvrditi odgovornost, a s ciljem da se ovakve katastrofe ne ponavljaju.

"Pokazali smo da smo organizirana država, prvo država pa tek onda vlada. Sva sreća da nije bilo veće nesreće, a moglo je biti", izjavio je Milanović novinarima.

Najavio je kako će obnova stradalih kuća započeti čim se voda povuče, a financirat će se iz državnog proračuna, s obzirom da za obnovu kuća država ne može dobiti pomoć iz EU jer je riječ o privatnoj imovini.

"Moja sućut i razumjevanje svima onima koji su u ovim poplavama ostali bez svega i sebi najdražih, a bilo je i takvih slučajeva, onda i bez imovine. To će država nadoknaditi. Osigurat ćemo da se ubuduće ovakva stanja ne događaju", poručio je. Naglasio je kako ubuduće treba raditi još bolje, organiziranije i po strožim kriterijima.

Na novinarski upit o utvrđivanju odgovornosti za urušavanje nasipa kod Rajevog Sela, zbog čega je i došlo do plavljenja dijela županjske Posavine, premijer je ponovio kako se utvrđivanje odgovornosti traži da se nešto slično ne bi ponovno dogodilo.

"U nikoga politički ne upirem. Ovo se moglo dogoditi i za našeg mandata, jer od Vlade i Markova trga do izvođača i do nadzornog organa na nasipu je šest zona separacije", kazao je.

No, istaknuo je, ovo se nije trebalo dogoditi. "Tko je kriv? Je li bilo premalo šljunka ili ga je bilo previše? Ja to ne znam", rekao je Milanović i dodao kako se u slučaju rušenja zrakoplova traži "i zadnji šaraf, a ne samo crnu kutiju".

Napomenuo je kako nadležne nije iznenadio dolazak visokog vodenog vala, već da je jednostavno pukao nasip "i dogodilo se nešto izvan mogućnosti ljudskog djelovanja".

Milanović je izrazio zadovoljstvo radom svojih suradnika, a dobar posao, ustvrdio je, odradile su i sve službe pod ingerencijom Vlade.

Obilazeći središte Rajevog Sela u kojem su sve kuće poplavljene, premijer se susreo s nekoliko mještana koji su ga zamolili za pomoć u obnovi, rekavši kako bi bili sretni "kada bi nakon svega došli na nulu".

Mještani su premijeru poručili da su vrijedni ljudi i da im treba samo mali poticaj i pomoć države da ponovno stanu na noge, a ostalo će sami ponovno stvoriti.

18,14 Ostojić: Poplavljeno 210 četvornih kilometara


Predsjednik Državnog stožera za spašavanje i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izvijestio je danas u Županji na izvanrednoj sjednici Vlade da je poplavljeno 210 četvornih kilometara i evakuirano oko 7000 ljudi.

Najteže je stanje u Gunji, Strošincima i Račinovcima, Posavskim Podgajcima, Đurićima i Drenovcima.

Na terenu su angažirani pripadnici Hrvatske vojske, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), policije i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), ukupno oko 4000 ljudi.

Ostojić je rekao da su nasipi zasad stabilni te da nije bilo klizišta ni procjeđivanja. Spašeno je oko 8000 grla stoke, a zbrinjava se velik broj uginule stoke. Osigurana je pitka voda i cisterne su na raspolaganju, oko 50.000 litara vode za 5000 stanovnika.

Nakon povlačenja vode s poplavljenih područja bit će potrebna dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, odnostno asanacija terena i tu se očekuju problemi, rekao je Ostojić. Dodao je da će biti potrebno zaprašivanje protiv komaraca i da počinje izgradnja naselja za volontere i sve one koji žele sudjelovati u otklanjanju posljedica poplave. Ostojić je pohvalio djelovanje svih žurnih služba.

Također je najavio kako će se u Rajevu Selu izgraditi pontonska zaštita koja će zaustaviti daljnje nadiranje vode i omogućiti njezino otjecanje kad padne vodostaj Save. Ne bude li većih promjena, ne očekujemo opasnost od daljnjeg nadiranja vode, no ozbiljan posao oko sanacije tek slijedi, najavio je Ostojić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je kako će se pomoć koordinirati iz Županje te da je osigurano dodatnih 1600 mjesta za smještaj.

Iz robnih zaliha osigurana je pomoć u hrani i opremi, vrijedna 3,2 milijuna kuna, izvijestio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Osigurane su cisterne za vodu, sušila za zrak, pomoć obiteljskim gospodarstvima koja su ostala bez stoke, radi se plan sanacije elektromreže, rekao je.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je da je zdravstveno stanje među stanovništvom s poplavljenih područja pod kontrolom i stabilno te da na zahvaćenim područjima nema širenja ni grupiranja zaraznih bolesti. Dodao je da je zbog poplave onemogućen rad u sedam zdravstvenih ordinacija, no za sve je osigurana zdravstvena zaštita. Rođeno je i dvoje djece - Nensi i Ivano, dodao je Ostojić. Podsjetio je da je Svjetska zdravstvena organizacija ponudila pomoć u testovima za dijagnozu zaraznih bolesti i preporučila izdavanje letaka s uputama za stanovništvo.

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je da je na terenu 1056 pripadnika Oružanih snaga organiziranih u namjenske skupine, te je naveo vojnu tehniku koja je stavljena na raspolaganje izrazivši spremnost na sudjelovanje Oružanih snaga i u čišćenju i sananaciji terena.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je, među ostalim, da je spašeno oko 8000 grla stoke i zbrinuto na 20-ak farmi.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je 90 posto nastave izvedeno i da će biti zaključena ondje gdje se ne bude mogla nastaviti. Otklonio je eventualnu bojazan učenika koji će državnu maturu polagati na jesen da se neće moći upisati na željene fakultete ako se već u ljetnom roku ispune kvote.

Odlukom Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje svi učenici koji ostvare minimalni bodovni prag jednak onom posljednjeg na listi fakulteta koji žele upisati, bit će omogućeno upisivanje izvan kvote, rekao je Jovanović.

Za uklanjanje posljedica poplava prijavilo 3325 nezaposlenih s poplavljenih područja, izvijestio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Njima će, dodao je, biti osigurana plaća od 2500 kuna neto plus do 400 kuna za prijevoz. Tvrtkama s poplavljenih područja koje ne mogu raditi pružit će se potpora za očuvanje radnih mjesta (subvencija s 50 posto plaće do tri mjeseca). Mirovine će se isplaćivati putem pošte na privremenu adresu primatelja ili će se moći podići u najbližemu poštanskom uredu, a korisnici u inozemstvu moći će o isplati dobiti informacije putem telefona.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je da je osigurano 50 milijuna kuna za sanaciju nakon povlačenja vode. Bit će, rekao je, potrebna sanacija odlagališta i priprema odlagališta za prihvat otpada.

U poplavama je oštećeno oko 100 kilometara prometnica i most preko Pakre, izvijestio je ministar mora, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Osigurat će se, najavio je, oko 100 milijuna kuna za županijske i lokalne ceste te dodatna financijska sredstva za sanaciju državnih cesta.

Znatan prilog u prikupljanju i raspodjeli pomoći daju branitelji, istaknuo je njihov ministar Predrag Matić.

Na 11 biračkih mjesta neće moći održati izbori za Europski parlament, rekao je ministar uprave Arsen Bauk, ali glasovanje će uz potvrdu biti omogućeno svima koji to žele te pripadnicima žurnih služba na terenu.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković-Kunšt izvijestila je da će oko 60 radno sposobnih zatvorenika iz otvorenih kaznionica koji žele raditi na uklanjanju posljedica poplave biti smješteno u Požegi, odakle će pod nadzorom biti upućeni na radove i ispomoć.

17,12 Iako razina Save polako opada, dio sela u Slavoniji još je ugrožen zbog opasnosti da natopljeni nasipi popuste. Prema podacima državnog Stožera za zaštitu i spašavanje, oko 11 tisuća ljudi dosad je evakuirano iz Gunje, Strošinaca, Račinovaca, Rajeva Sela te djelomično iz Posavskih Podgajaca. Na terenu je angažirano ukupno četiri tisuće pripadnika interventnih službi - vojske, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja, Crvenog križa, Hrvatskih voda, i brojni volonteri.


Na područje Brodsko-posavske županije počeo je povratak evakuiranih nakon što je stožer ukinuo izvanredno stanje. Nasip i ekipe u Brodu danas je obišao predsjednik Josipović.

''Ovdje je zaista uz velike napore i ogromno zalaganje i profesionalnih službi, vojske, policije, vatrogasaca i ostalih, i svih stanovnika grad srećom sačuvan'', rekao je Josipović.

U ponedjeljak na brodskom području opet počinje nastava. No ophodnje na nasipima nastavljaju danonoćna dežurstva, kao i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U Županji, gdje je na igralištu Sladorane otvoren prihvatni centar za volontere, župan Božo Galić nakon definiranih planova stožera priznao je da je situacija nadrasla mogućnosti lokalne sredine.

''Mislim da je dobro što je država proglasila katastrofu, definirala stožer. Možda bi bilo dobro da je još koji dan ranije to bilo. Naši kapaciteti nisu takvi da možemo to pratiti'', rekao je Galić.

O stanju na terenu izvijestio je zapovjednik kopnene vojske Dragutin Repinc. U Rajevo selo voda još prodire, no sporije. U Posavskim Podgajcima pala je nakon otvaranja kanala prema šumi, rekao je general.

''Dobra je vijest što voda ipak ne raste dramatično kao što je to, recimo na području Strošinaca i Soljana, bila jučer. Ali to ne znači da opasnosti nema'', kazao je Repinc.

Isto upozorava i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić.

''Ovo nije prilika za samoposlugu. Ovo je prilika zapravo da pokažemo svoju snagu i jedinstvo koje je usmjereno na spašavanje onoga što se spasiti da. A kasnije, i to vrlo brzo nadamo se, na sanaciju terena i da čim prije tim ljudima omogućimo normalan život na tim prostorima'', poručio je šef DUZS-a.

Dotad najvažniji je oprez, jer je za cijelu Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju te gradove Lipik, Pleternicu, Kostajnicu i Dvor na Uni proglašena opasnost od epidemije. Štete od nezapamćene poplave na istoku Hrvatske, prema prvim procjenama, broje se u stotinama milijuna kuna. A tko je kriv za puknuće nasipa u Rajevu selu, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kaže, prerano je reći, jer istraga nije gotova a sva vještačenja tek slijede. Opovrgnuo je navode da su Hrvatske vode napustile nasipe.

''Dezinformacije. Imamo preko 600 km poplavljenog područja koje je kotlina. Odrađene su sve mjere od strane Hrvatskih voda koje su se mogle napraviti. Puknuće nasipa, milenijski vodostaj, katastrofa. Jednostavno, 200 km nasipa smo branili, nije se moglo obraniti. Pitanje je zašto je pukao nasip baš u Rajevom selu, koji je zadnji rađen i koji je najnoviji'', poručio je Jakovina.

17,03 Na poplavljenim područjima hitno su potrebni transporteri i kavezi za spašene pse, hrane za njim ima za danas i sutra, rekla je Indexu volonterka koja je samoinicijativno došla iz Koprivnice.


Đuro Horvat iz Rajeva Sela nije htio napustiti selo, nego je ostao spašavati životinje.

"Evo ozlijedio sam glavu kad sam susjedu spašavao kravu. Jedino humanitarna pomoć ne stiže do nas. Jedino nam je GSS donio sendviče i to su oni kupili", kazao je za Index.

16,48 Ministarstvo zdravlja: Ne šaljite svoje lijekove stanovništvu na poplavljenim područjima

Ministarstvo zdravlja apeliralo je danas na građane da ne prikupljaju i ne šalju lijekove iz svojih kućnih zaliha za potrebe stanovništva na poplavljenim područjima.

16,30 U Brodsko-posavskoj županiji ukinuto izvanredno stanje

U Brodsko-posavskoj županiji ukinuto je izvanredno stanje, a nasipe koji se i dalje nadziru posjetio je i predsjednik Ivo Josipović.

"Ovdje je, zaista, uz velike napore i ogromno zalaganje i profesionalnih službi - vojske, policije, vatrogasaca i ostalih te svih stanovnika grad srećom sačuvan. Samo ako prođete uz nasip i vidite tu količinu vreća koje su stavljene, tih prepreka vodi i bujici, onda možete znati koliko je truda i ljubavi u ovaj grad uloženo", izjavio je Josipović.

15,32 Ostojić: Zdravstvena situacija je stabilna

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izvijestio je da je zdravstvena situacija stabilna i podsjetio da je prvi put u 20 godina proglašena opasnost od epidemije.


"Na pogođenim područjima ne vidi se porast problema. 17.000 građana nije imalo mogućnost zdravstvenih usluga no otvorili smo centre, ljekarne, nije bilo niti jednog incidenta. Uspostavili smo suradnju, pomogli smo i građanima s područja BiH", rekao je Ostojić i dodao kako je zdravstvena organizacija predložila letak o povratku u domove i predložio da se oni izrade.

Ministar obrane Ante Kotromanović izvijestio je kako je svaka pomoć bila koordinirana, od spašavanja do punjenja vreća za zečje nasipe.

"Ako se u budućnosti pokaže potreba za našim snagama, mi smo ih spremni angažirati, imamo strojeve za to smo osposobljeni i obučeni", rekao je Kotromanović.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da je u njegovom resoru sve pod kontrolom. Stoka je osigurana, a nakon svega bit će provedena sanacija.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je kako je ovih dana bila važna sigurnost djece, više od 17.000 djece ovih dana nije išlo u škole. Održani su i sastanci o tome kako osigurati provedbu državne mature te na koji način pomoći s besplatnim udžbenicima.

U nekim školama tako će se ocjene zaključiti kakve jesu, ako su prošli 90 posto programa, budući da nisu u mogućnosti nastaviti s radom. No učenicima koji će htjeti bolju ocjenu ili bolji uspjeh, omogućit će se da to i postignu. 

U slučaju polaganja državne mature i nemogućnosti da se to napravi u roku, bit će omogućen novi rok. Onima koji će polagati u jesen, a boje se da neće moći upisati željeni fakultet, bit će omogućeno da to učine, ako postignu uspjeh onih učenika koji su posljednji iznad crte za upis.

14,44 Video poplavljenih Račinovaca

14,35 Ministarstvo zdravlja moli građane da ne prikupljaju i šalju lijekove iz svojih kućnih zaliha za potrebe stanovništva u poplavljenim područjima.

Pozivamo sve proizvođače lijekova i medicinskih proizvoda, nositelje odobrenja za stavljanje lijeka u promet i veleprodaje zainteresirane za donaciju lijekova i medicinskih proizvoda zdravstvenim ustanovama u poplavljenim područjima Republike Hrvatske, da se obrate kontaktnom centru - bolničkoj ljekarni Opće županijske bolnice Vinkovci  koji će ih izvijestiti o potrebama za lijekovima i medicinskim proizvodima, na broj telefona: 099/3700204 i 099/3700217 te na e-mail adresu:opca.bolnica.vinkovci@vu.t-com.hr.

Ministarstvo zdravlja će osigurati uvjete za žurno izdavanje suglasnosti za prihvat donacije u roku jednog dana.

Za izdavanje suglasnosti Ministarstva zdravlja donator treba ispuniti Obrazac donacije lijekova i medicinskih proizvoda.


Predmet donacije mogu biti:

- lijekovi koji imaju odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji

- medicinski proizvodi ako imaju ocjenu sukladnosti te ako su označeni oznakom »CE«

- lijekovi čiji je rok valjanosti duži od 6 mjeseci.

13,41 U obrani od poplava u Slavoniji, danas je, 22. svibnja 2014. angažirano oko 670 pripadnika Oružanih snaga RH.

U pružanju pomoći stanovnicima poplavom ugroženih područja i dalje sudjeluju i pripadnici i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Tako je jedan helikopter Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a nastavio je pružati zračnu potporu na području Slavonije. Te je tijekom jučerašnjeg dana, 21. svibnja na prostoru Osijek-Županja prevezao 25 vojnika i pratećeg osoblja angažiranog u zaštiti i sanaciji poplavljenih područja pri čemu je ostvario 2,5 sati naleta. Polazna slavonska baza ove helikopterske posade su Vinkovci. Letačka posada sveukupno je do danas u zračnoj potpori stanovništvu Slavonije ostvarila 13 sati naleta, pri čemu je prevezla 93 osobe.

Na području BiH djeluju dva helikoptera Mi-8 MTV, također  iz ETH, a šestoga dana (srijeda, 21. svibnja)  pružanja pomoći građanima BiH na područjima ugroženim od poplava djelovali su na prostoru Orašja gdje su posade provele u zraku 10 sati i pri tome prevezle 11 osoba i 34 tone tereta, te redovno sudjeluju u sanaciji i zaštiti nasipa. Od upućivanja u BiH letačke posade HRZ i PZO sveukupno su do danas imale 169 letova s ostvarenih 63 sata naleta, a prevezle su 261 osobu i 90 tona različitog materijala. Polazna baza posada je aerodrom Rajlovac kod Sarajeva.


Djelovanje hrvatskih helikoptera u BiH produženo je do do 23. svibnja 2014 temeljem Odluke koju je 19. svibnja na telefonskoj sjednici donijela Vlada RH uz prethodnu suglasnost Predsjednika RH.

13,33 Prihvatilište u Otoku: Nitko nije gladan, svega ima dovoljno

Nakon napisa na društvenim mrežama da su ljudi u Otoku, gdje je prihvatni centar za evakuirane s poplavljenog područja, gladni, odgovara Marijana Barnjak iz press centra iz prihvatilišta.

"U Otoku se trenutno nalazi više od 1.500 ljudi. Sve potrepštine koje su im neophodne mogu dobiti u Vatrogasnom domu koji je otvoren kroz cijeli dan. Imamo podjelu hrane koju odnose kućama, Hrvatska vojska svakodnevno kuha ručkove, a u Otoku nitko nije gladan. Sve se evidentira, ništa ne odlazi na mjesta na koja ne bi trebalo otići, svega ima dovoljno. Doduše, hrane nam treba zato što ne znamo koliko će ovo potrajati", kaže Barnjak.

13,27 Vodostaj Save u 13h:
Županja: 1008 cm (7h 1014 cm)
Slavonski Šamac 733 cm (7h 740 cm)
Slavonski Brod 829 cm (7h 834 cm)
Davor 942 cm (7h 951 cm)

12,57 HCK: Donatorski telefon za stradale u Hrvatskoj

Hrvatski Crveni križ (HCK) poslao je danas obavijest da je donatorski telefon 060 90 11 otvoren isključivo za prikupljanje pomoći stanovništvu na poplavljenim područjima u Hrvatskoj, dok se za stradale u susjednim državama prikuplja pomoć preko bankovnog računa i on-line donacija.


Cijena poziva na donatorski telefon je 6,25 kuna (PDV uključen).

Novčanu pomoć građani mogu slati uplatama na račun IBAN: HR 6923400091511555516. Za pomoć stradalima u Hrvatskoj poziv na broj je 08, za stradale u Bosni i Hercegovini poziv na broj je 05, a za stradale u Srbiji 07.

Za stradale stanovnike u Hrvatskoj, BiH i Srbiji prikupljaju se i on-line donacije na internetskim stranicama HCK-a.

Prilikom uplate iz inozemstva treba koristiti SWIFT: PBZGHR2X.

Na žiroračun HCK-a do 20. svibnja uplaćeno je 11.726.167,66 kuna za pomoć stanovnicima na područjima pogođenim poplavama u Hrvatskoj, a na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 814.907 poziva u vrijednosti 5.091.168,75 kuna.

U skladu s trenutnim stanjem prikupljenih dobara, HCK moli građane da više ne donose rabljenu odjeću i obuću, uz iznimku robe za djecu i novorođenčad, gumenih čizama i donjeg rublja.

Najpotrebniji su oprema i odjeća za djecu i novorođenčad, dječja hrana, donje rublje za djecu i odrasle, higijenske potrepštine, posteljina, pokrivači, deke, ručnici, madraci, sredstva za održavanje čistoće prostora i gumene čizme.

Građani koji žele volontirati u Crvenom križu trebaju se javiti društvu Crvenog križa u svom mjestu stanovanja. U društvima Crvenog križa svi zainteresirani bit će upisani u evidenciju volontera.

Građani koji ne mogu stupiti u kontakt s članovima obitelji i prijateljima na poplavljenim područjima mogu kontaktirati Službu traženja HCK-a na broj telefona 01/4655-814 ili 01/4655-813.

12,29 Kristalina Georgieva, povjerenica Europske komisije za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krizne situacije, danas će posjetiti Hrvatsku.

Georgieva je u posjetu državama koje su pogodile katastrofalne poplave.

11,48 Na području Posavskih Podgajaca razina vode opada

Na području Rajevog Sela vode rijeke Save još uvijek ulaze u područje županjske Posavine iako ne više tolikim intenzitetom kao prije nekoliko dana, tako da je na području Posavskih Podgajaca razina vode i nešto opala, izvijestili su vukovarsko-srijemski Državni centar za zaštitu i spašavanje i Stožer za zaštitu i spašavanje.

"Najvažnija poruka s ovoga sastanka bila bi da općinski stožeri rade svoj posao, županijski stožer svoj, a od jučer djeluje i državni stožer koji je oformljen s namjerom da realizira one stvari koje nadilaze razinu općinskih i županijskog stožera", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na konferenciji za novinare.


Kazao je kako je u ovom trenutku najbitnije što preciznije odrediti ciljeve koji se moraju zajednički realizirati jer, kako je upozorio, stiže "gadno" razdoblje s visokim temperaturama te je moguća pojava zaraza na poplavljenim područjima.

Po njegovim riječima, na poplavljenim područjima nastavlja se izvlačenje žive i uginule stoke dok je posjet tim područjima bilo koga tko nije neposredno uključen u obranu, pa i mještana, strogo zabranjen i moguć je jedino organizirano. Ostojić je također najavio kako će do poslijepodneva pokraj nogometnog stadiona NK "Sladorana" u Županji biti završeno podizanje volonterskog centra koji će biti središnje mjesto za prihvat volontera i iz kojega će se volonteri organizirano slati u ispomoć.

Na pitanje ima li na poplavljenim područjima pokušaja krađa, Ostojić je kazao kako je "stanje s pljačkašima takvo da im neće pasti na pamet da dođu pljačkati". Poručio je kako je će se prema svima koji posegnu za tuđom imovinom na stradalim područjima, primijeniti najstrože policijske ovlasti.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Dragutin Repinc, koji je jutros preletio ugrožena i poplavljena područja u županjskoj Posavini, kazao je kako će pripadnici vojske u suradnji s Hrvatskim vodama pokušati danas djelomice zatvoriti otvor na razrušenom nasipu kod Rajevog Sela preko kojega voda istječe iz Save i plavi Posavinu.

Kod toga mjesta nasip je probijen u subotu i to u širini 120 metara, a vojska će ga pokušati sanirati tako da ga se potpuno ne zatvori jer, kako je pojašnjeno, mora se ostaviti mogućnost da se, kada razina Save opadne, voda iz Posavine preko toga oštećenja vrati u Savu.

Po riječima zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Zijaha Mahmutspahića, razina rijeke Save kod Županje danas je za 1,8 metara niža od maksimalno dostignute visine prošloga vikenda. Iako natopljeni, nasipi su u županjskoj Posavini stabilni, kazao je.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić ustvrdio je kako sustav pomoći ugroženim područjima funkcionira u potpunosti te kako je "ovo prilika da pokažemo snagu i jedinstvo kako bi se spasilo što se spasiti da".

11,34 Četvrtak na poplavljenim područjima u Slavoniji za HGSS prolazi u znaku spašavanja kućnih ljubimaca i stoke. Gorski spašavatelji, njih 55 iz 13 stanica podijeljeni su devet timova i raspoređeni su na područje Račinovaca i Gunje. Dio timova s čamcima zajedno s Hrvatskom vojskom spašava stoku u Račinovcima, četiri tima zajedno s volonterima spašava kućne ljubimce, a dva tima su u pripravnosti i interveniraju prema dojavama.

 
"Danas je stanje puno lakše. Životinje koje smo pronašli, prevezli smo do punktova na kojima se nalaze veterinarske službe koje ih dalje preuzimaju. Molimo sve vlasnike da preuzmu svoje kućne ljubimce. Puno je još pasa na ulicama i u dvorištima i sve ih redom spašavamo", objavio je HGSS.

11,12 Ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš kazala je kako je prema prvim procjenama Ministarstva poljoprivrede šteta i do sto milijuna kuna, a na stambenim objektima ona će biti znatno veća, odnosno do 400 milijuna kuna, prenosi HRT.

11,01 Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije danas će uputiti zahtjev Vladi za pomoć u deratizaciji i tretiranju komaraca.

"Tretman ćemo tražiti za područje cijele županije jer su zaobalne vode velike. Larvicidno se područje nije tretiralo, što sada rezultira velikom najezdom komaraca. Tretman je potreban i kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti", kaže načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije Davor Vlaović.

Prema evidenciji Crvenog križa, na području Brodsko-posavske županije trenutno boravi stotinjak osoba iz tridesetak obitelji koje su došle iz drugih krajeva zbog poplave.


"I dalje postoje potrebe za hranom i higijenskim sredstvima. Obitelji koje su stigle iz BiH smještene su u privatnom smještaju, dio je na skrbi domaćina, a dio koji je dobio na korištenje stanove opskrbljujemo hranom. Upiti s terena dolaze i za zaštitnim sredstvima od komaraca zbog velike najezde", rekla je Milena Grgić, predsjednica Crvenog križa Slavonski Brod.

Na sjednici županijskog stožera za zaštitu i spašavanje danas je najavljeno kako će sutra župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić proglasiti stanje elementarne nepogode.

Stožer je zato još jednom uputio poziv općinama da dostave preliminarne procjene šteta, te da se popiše utrošeni materijal, oštećena oprema i brojke angažiranog ljudstva tijekom proteklih dana.

10,53 Jakovina demantirao da su djelatnici Hrvatskih voda napustili poplavljena područja

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina prije redovne sjednice Vlade je demantirao da su djelatnici Hrvatskih voda napustili poplavljeno područje.

"To je dezinformacija. Imamo više od 600 kilometara poplavljenog područja koje je kotlina i odrađene su sve mjere sa strane Hrvatskih voda koje su se mogle napraviti. Puknuće nasipa, milenijski vodostaj, katastrofa - jednostavno, 200 kilometara nasipa smo branili i nije se moglo obraniti. Pitanje je zašto je pukao nasip baš u Rajevu Selu koji je zadnji rađen i koji je najnoviji nasip", rekao je Jakovina dodavši da je još prerano govoriti o rezultatima istrage o razlozima puknuća tog dijela nasipa.


"Kad se voda povuče napravit ćemo vještačenje i sve ostalo. Za sada imamo tehničko izvješće o samom projektu."

Zmajlović: Iz Fonda za zaštitu okoliša između 40 i 50 milijuna kuna za sanaciju poplavljenih područja

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas da je iz Fonda za zaštitu okoliša osigurano između 40 i 50 milijuna kuna za sanaciju poplavljenih područja.

"Sada već razmišljamo o trenutku kada će se početi vraćati život u poplavljena mjesta, izradili smo plan sanacije, čišćenja otpada iz kućanstava i javnih površina, te su organizirana i predviđena odlagališta koja će moći prihvatiti taj otpad", rekao je Zmajlović novinarima prije početka sjednice Vlade.

10,34 Stožer za zaštitu i spašavanje donio je odluku kojom su ukinute izvanredne mjere obrane od poplave te je proglašeno stanje redovne obrane u Brodsko-posavskoj županiji. Oni koji su preventivno evakuirani vratit će se svojim kućama, a od ponedjeljka kreće nastava u srednjim i osnovnim školama te će raditi i vrtići.

10,08 Saborski zastupnici odreći će se 1.500 kuna od plaće za svibanj za pomoć nastradalom stanovništvu u poplavama u Slavoniji, odlučeno je na jutros održanoj sjednici Predsjedništva Sabora. Radi se o iznosi između 220 i 225 tisuća kuna.

9,23 Iz Zagreba je krenuo konvoj pomoći poplavljenim područjima u Slavoniji

9,09 Na poplavljenom području i dalje teškoće u prometovanju vlakova


Pruga Pleternica -Velika, koja je bila oštećena tijekom poplave, popravljena je i ponovno otvorena za željeznički promet, priopćeno je iz HŽ-a.

Zbog poplave putnički vlakovi koji inače voze na relaciji Vinkovci-Gunja voze samo na relaciji Vinkovci-Otok i obratno.

Zbog poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini dolazi do poteškoća i kašnjenja u međunarodnom prometu.

9,05 PU vukovarsko-srijemska je na temelju prijave o nestanku Franje Šoltes objavila potragu za nestalom osobom.

Franjo Šoltes, rođen 3. prosinca 1951. godine, s prijavljenim prebivalištem u Rajevu Selu, u ulici Zrinskih i Frankopana kbr. 100, zadnji put je viđen 17. svibnja, oko 14,00 sati, neposredno nakon što je popustio nasip na rijeci Savi i prije nego je voda potopila selo.

Franjo Šoltes ima 63 godine, visine je oko 170 cm, svijetlo zelenih očiju, smeđe kose, proćelav. Srednje je građe.

Screenshot: nestali.hr

7,45 U sedam sati vodostaj Save u Županji iznosi 1014 centimetara dok je jučer u isto vrijeme vodostaj bio na 1040 centimetara.

Slavonski Šamac u sedam sati bilježi vodostaj Save od 740 centimetara, 26 centimetara manje nego 24 sata ranije.


Sava je u Slavonskom Brodu pala za 21 centimetar u 24 sata i trenutno je na 834 cm. U Davoru je niža za 18 centimetara nego 24 sata ranije kada je bila na 969 centimetara.

7,10 Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste:

-    D55 Županja (od D214)-granični prijelaz Orašje,
-    D214 Bošnjaci-Posavski Podgajci-Gunja (područje Županje),
-    ŽC3253 Košutarica-Mlaka (područje Jasenovca),
-    ŽC4172 Drenovci-Gunja,
-    ŽC4100 Gornji Vrhovci (Velika) - Kamenski Vučjak (Brestovac),
-    ŽC4223 Otok-Bošnjaci,
-    ŽC4231 Račinovci-granica sa Srbijom,
-    ŽC4232 Rajevo Selo-Gunja,
-    LC 33073 Jamarica-Janja Lipa-Brezine iza naselja Brezine (zbog srušenog mosta),
-    LC42016 Donji Bogićevci (Dragalić)–Pivare (Stara Gradiška),
-    LC 41009 Lipik-LC 41008 Donji Čaglić (zbog srušenog mosta na rijeci Pakri),
-    LC 46054 Posavski Podgajci-Drenovci i
-    LC 46056 Drenovci-Đurići.

Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka Zagreb oslobađaju od plaćanja cestarine sve organizacije i građane koji prevoze humanitarni pomoć u poplavom ugrožena područja. Zbog evidencije potrebno je dostaviti podatke na e-mail adresu: info@hac-onc.hr, javlja HAK.


Izvanredna sjednica Vlade u Županji

Vlada će u Županji održati izvanrednu sjednicu Vlade na kojoj će biti podneseno izvješće o stanju na poplavljenim područjima.

Premijer i ministri danas će se, nakon redovne sjednice Vlade u Zagrebu, preseliti u Županju gdje će biti održana izvanredna sjednica. Osim podnesenog izvješća o stanju na poplavljenim područjima i poduzetim mjerama, Vlada će donijeti i odluke koje imaju za cilj pomoći građanima na poplavljenim područjima.

"Mjere su sve. Sve mjere koje ćemo usvojiti u Županji na sjednici Vlade, Županja zato jer je najbliža direktno ugroženim područjima, odnosit će se na pomoć i mjere koje se tiču otklanjanja posljedica poplave i izravnu pomoć ljudima u stanju u kojem se sada nalaze", najavio je sjednicu Vlade premijer Zoran Milanović.

Na Vladi bi se trebao odrediti i početak saniranja šteta, a kako se doznaje, svaki ministar, odnosno svako ministarstvo dobilo je naputak o tome što treba učiniti. Posebnu će zadaću imati ministarstvo graditeljstva oko obnove kuća, odnosno naselja. Točan broj uništenih kuća još nije utvrđen. Procjenjuje se da ih je oko 2 000. Država će ih sve obnoviti ili izgraditi nove, najavila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

"Nekoliko puta smo rekli da 20 % ide za rad ureda, 30 % ide za rad jedinica lokalne samouprave, a 50 % ide državi i država će kroz planove sanacija vratiti taj novac u prostor. Nažalost, naša ideja nije bila ovakva nego da prvenstveno planovi sanacije budu za prostore koji su devastirani bespravnom gradnjom, ali sukladno odredbama zakona mi ta sredstva možemo koristiti za sanaciju tog prostora", rekla je Mrak Taritaš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.