Razina kiselosti u svjetskim oceanima sve veća: Brojnim vrstama prijeti izumiranje

PREMA izvještaju znanstvenika u časopisu "Science", razina kiselosti u oceanima raste najbržim tempom u posljednjih 300 milijuna godina, javlja Reuters.

Ljudske aktivnosti, posebno izgaranje fosilnih goriva, dovele su do povećanja razine ugljika u atmosferi, a budući da oceani postaju kiseliji ulaskom ugljika u atmosferu, današnja je razina kiselosti veća nego prije 56 milijuna godina, kada je zabilježena posebno velika emisija ugljika u zemljinu atmosferu.

Povećanje kiselosti u oceanima predstavlja najveću opasnost za koraljne grebene, uzrokujući njihov nestanak. Budući da su koraljni grebeni staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta, može dići do njihovog izumiranje. Osim toga, povećana kiselost može uzrokovati i izumiranje sitnih biljnih i životinjskih organizama kojima se hrane veće životinje.

Prema izvještaju znanstvenika, posljednje razdoblje povećane kiselosti oceana dogodilo se prije 56 milijuna godina i trajalo je oko 5.000 godina. Količina ugljika u atmosferi se gotovo udvostručila, a prosječna globalna temperatura porasla je za šest Celzijevih stupnjeva.

Brojne vrste koralja potpuno su nestale s lica zemlje, zajedno s mnogim jednostaničnim organizmima koji su živjeli u moru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.