Radnici Diokija: Od 1. srpnja više nećemo moći garantirati sigurnost na postrojenjima na Žitnjaku

OGORČENI činjenicom da i dalje nema rješenja višemjesečne agonije, radnici Diokija uputili su otvoreno pismo u kojem navode kako su zgroženi ponašanjem Radimira Čačića kad je riječ o rješavanju njihova problema. Pitaju se i ima li hrvatska dvije vlade, jer ministar financija Slavko Linić, za razliku od Čačića, ima prijedlog kvalitetnog rješenja.

Radnici Diokija najavili su da 1. srpnja napuštaju pogon na Žitnjaku, što bi se moglo pretvoriti i u sigurnosni problem. Kako nam je objasnio Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, opasnosti ne bi trebalo biti ukoliko se proizvodni pogon "ugasi" u skladu s procedurom, koja traje nekoliko dana. No, ukoliko dođe do naprasnog gašenja pogona, postoji realna opasnost od eksplozije.

Pismo radnika Diokija prenosimo u cijelosti:

DOSTA NAM JE!

"Radnici Diokija s gnušanjem, zgražanjem i razočarani odbacuju sve izjave prvog potpredsjednika Čačića vezano za rješavanje problematike Diokija.

Tvrdimo da je bilo dovoljno vremena da se do sada završi vlasničko restrukturiranje, a ne kako tvrdi Čačić, da treba još čekati dva mjeseca da se pronađe strateški partner, vjerojatno po njegovoj osobnoj mjeri i interesima.

Ništa manje odgovornim držimo premijera koji mu to blagonaklono i zadivljeno dopušta.

Pitamo se da li imamo dvije hrvatske vlade jer, s druge strane, ministar financija daje drukčije procjene i prijedloge, upravo onakve koji su prihvatljivi i nama radnicima. Iz svih izjava ministra Linića i razgovora s nama radnicima vidljivo je da poznaje stanje u Diokiju i predlaže kvalitetno rješenje naših problema.

Gospodo iz banaka-vjerovnika sa založnim pravom, uključite se konačno aktivno u rješavanje i restrukturiranje jer ste krivac za ovakvo stanje dajući kredite većinskom vlasniku šakom i kapom.

Stoga ste sada dužni uključiti se u financijsko rješavanje radničkih problema - isplatu zaostalih plaća, otpremnina i moguće pokretanje proizvodnje.


Radnici  su gladni, ugrožene su egzistencije naših obitelji i više ne možemo dalje ovako. Mnogi radnici nemaju više ni sredstava za život, stižu im ovrhe na račune i imovinu zbog neplaćenih računa, neplaćenih kredita, a banke su im ukinule minuse na tekućim računima. Radnici i njihove obitelji nemaju novca ni za najosnovnije stvari, ne mogu platiti niti prijevoz do svojih radnih mjesta, neki od njih posuđivali su novce od prijatelja i roditelja da bi došli do Trga bana Jelačića na prosvjed prije dva dana. Stanje postaje neizdrživo, naši zdravstveni, psihički i socijalni problemi iscrpljuju nas do te mjere da ne vidimo kako dalje.

Prema zaključku sa jučerašnjeg skupa radnika izvješćujemo svu hrvatsku javnost i institucije da je situacija u Diokiju eskalirala do te mjere da od 1. srpnja 2012. više nećemo moći garantirati sigurnost na postrojenjima koja se nalaze na zagrebačkom Žitnjaku.

Ukoliko vlada i vjerovnici ne ponude hitno, u roku par dana, rješenje za nastavak proizvodnje, zahtijevamo do kraja lipnja isplatu svih zaostalih plaća i otpremnina po kolektivnom ugovoru, u svakom slučaju prije pokretanja stečajnog postupka koji je najavio Čačić.

O svim daljnjim aktivnostima nas radnika izvijestit ćemo pravovremeno i korektno hrvatsku javnost".

Sindikati Diokija i svi radnici
ujedinjeni u Stožer za obranu Diokija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.