Pupovac: Proširenje Europske unije od goleme je važnosti za Hrvatsku

Foto: FAH

DA bi se jugoistok Europe razvijao, ključno je povjerenje, rekli su predsjednici parlamentarnih vanjskopolitičkih odbora iz nekolicine parlamenata jugoistočne Europe prvog dana sastanka u Zagrebu, priopćeno je u četvrtak iz Sabora.

Uz Milorada Pupovca koji vodi saborski odbor za vanjsku politiku, na tome petome sastanku sudjeluju predsjednici i članovi odgovarajućih odbora parlamenata Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije te Njemačke, kao i brojni predstavnici hrvatske vlade i ministarstava te Europske komisije i Europskoga parlamenta.

Juratović: Parlamenti pokretačka snaga rješenja

Član vanjskopolitičkoga odbora Bundestaga Josip Juratović naglasio je važnost gospodarske strategije za jugoistočnu Europu te stvaranja 'političkih nacija' s ciljem gospodarskog blagostanja za građane, sigurnosti i ekološke održivosti, a parlamenti trebaju biti pokretačka snaga traženja dobrih rješenja, kaže se u priopćenju sa sastanka.

Za to je preduvjet izgradnja povjerenja, rekao je. "Bez izgradnje povjerenja u ovoj regiji nećemo moći ostvariti razvoj gospodarstva", rekao je i dodao kako hitno treba stvoriti investicijsku klimu. "Bez toga nema ni domaćih investicija, a kamo li stranih. Nemamo više vremena, trebamo jak program koji uključuje sve državne institucije te institucije Europske unije", rekao je.

Pupovac: Proširenje Unije važno za Hrvatsku


Slaba politika suradnja remeti i nesmetano kretanje robe, drži Milorad Pupovac. "Tome treba posvetiti pozornost, u kontekstu različitih statusa zemalja regije u odnosu na Europsku uniju. Zato je za Hrvatsku proširenje Unije od goleme važnosti", rekao je.

"Potrebno je otkloniti zapreke gospodarskoj suradnji", rekao je i Dunavsku strategiju i Jadransko-jonsku inicijativu naveo kao poticaj suradnji zemalja jugoistočne Europe.

Po njegovim riječima, pretpostavka regionalne suradnje je kreiranje regionalnih politika umjerenih na gospodarske politike, u vezi s infrastrukturnim i energetskim projektima. "Svrha razvoja regionalnih politika jest unapređenje gospodarskih potencijala zemalja", rekao je i dodao kako ne mogu svi sve proizvoditi jer ne bi bili konkurentni, kaže se u saborskome priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.