Poskupljenje grijanja: HDZ ne zna kako preživjeti zimu; SDP: Ne bi bilo poskupljenja da HDZ nije izvlačio novac iz HEP-a

"KAKO preživjeti zimu", pitaju se u zagrebačkom HDZ-u. Vlastima su predstavili računicu i poručili da je vrijeme da nešto poduzme.

Povod HDZ-ovcima za kritike su novi nameti. Račun je izdala HDZ-ova Margareta Mađerić. "Prosječni račun za plin koji je poskupio u svibnju u zimskim će mjesecima narasti za nove 132 kune, troškovi za struju skaču za 52 kune, skaču i oni za vodu od 53 kune, unatoč pompoznom najavljenju smanjenja PDV-a za deset posto za vodu", istaknula je Mađerić.

I ne samo to, upozoravaju: novi udarac po džepu uzrokovat će i veće cijene grijanja, a sve zbog Zakona o energiji koji je stupio na snagu. HDZ apelira na Vladu, HEP, gradonačelnika Milana Bandića i prvog čovjeka Skupštine Davora Bernardića da ponude rješenje jer, kažu, tako više ne može.

"Predsjednik Vlade i predsjednik Gradske skupštine su kao Poncije Pilat oprali ruke, izmijenili su zakon te pred lokalne izbore tu nepopularnu odluku prebacili na leđa HERA-e i Hrvatske elektroprivrede. Ovdje ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska elektroprivreda u stopostotnom vlasništvu države te da je direktor također političar i pripadnik Kukuriku koalicije. Odluka o poskupljenju je itekako politička odluka", ističe Mađerić.

Građani jedva spajaju kraj s krajem, a najgore tek dolazi, zaključuje. "Nažalost, glavna preokupacija im je kako platiti režije, i s onim što ostaje preživjeti. Deset domaćih jaja im je postao luksuz, a kajgana je, nažalost, u Hrvatskoj postala luksuzan obrok. O novom automobilu, ako ovako nastavimo, neće moći niti razmišljati, a niti sanjati", poručila je.

"Da HDZ nije na optuženičkoj klupi zbog izvlačenja novca iz javnih tvrtki, sigurno ne bi bilo ovakvog poskupljenja"

HDZ-u je ubrzo odgovorio predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić: "O poskupljenju grijanja odlučuje HERA, a ne Gradska skupština".

"Bilo tko od građana ima pravo postaviti to pitanje, ali ne i HDZ. Stranka koja je zajedno s njihovim bivšim predsjednikom Sanaderom na optuženičkoj klupi zbog izvlačenja novca iz javnih tvrtki, među ostalima i iz HEP-a. Da se nije tako radilo posljednjih osam godina, sigurno ne bi bilo potrebno niti ovakvo poskupljenje", istaknuo je Bernardić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.