"Pomogli ste u najgroznijim trenucima": Hrvatska zahvalila srpskoj kontroli letenja

Ilustracija: Zračna luka Zadar

HRVATSKA kontrola letenja zahvalila je Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) na profesionalnom i brzom reagiranju zbog toga što je 30. srpnja preuzela kontroliranje našeg zračnog prostora, kada je zbog nevremena u Zagrebu nestalo struje na radarskom sustavu, priopćila je jučer SMATSA.

"Željeli bismo prenijeti ovu poruku svim vašim članovima, svim kontrolorima u vašim službama, bez obzira na to jesu li ili nisu bili prisutni te srijede poslijepodne, koja, iako ispunjena stresom, na sreću nije imala fatalni ishod i još jednom veliko hvala svima vama", navodi se u pismu.

U srijedu, 30. srpnja u 13,22 dogodio se najgori incident u povijesti hrvatske kontrole letenja jer je došlo do prekida u opskrbi strujom koji je za posljedicu imao gubitak radarske slike i frekvencija, na skoro svim pozicijama.

Hrvatska je, podsjeća se u pismu, tog ne tako opterećenog dana i sata, imala 119 preleta i osam otvorenih sektora i tih 35 minuta, dok Srbija, od koje je zatražena pomoć, nije raščistila hrvatsko nebo, bili su, za većinu kontrolora, najšokantnije i najgroznije minute u njihovim karijerama.

Hrvatska kontrola leta, uz svoj teritorij, kontrolira i 45 posto zračnog prostora Bosne i Hercegovine (BiH), dok je ostalih 55 posto u nadležnosti SMATSA-e, javlja Blic.
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.