Pogledajte video: Najtraženiji francuski terorist u mladosti je bio reper i dostavljač pizze

Screenshot: 20minutes

DVA BRATA koja su osumnjičena za jučerašnji pokolj u Parizu uvijek su se bavila mutnim poslovima, sitnim kriminalom i obožavali su rap glazbu, piše britanski The Telegraph. Stručnjaci kažu da se odlično uklapaju u klasični profil radikalnih džihadista.

Cherif Kouachi (32) i njegov stariji brat Said (34) rođeni su i odrasli u mirnoj pariškoj četvrti, a roditelji su im alžirskog podrijetla. Iako se o Saidu ne zna puno, Cherif je najmanje desetljeće poznat francuskim vlastima po radikalnim uvjerenjima.

Zajedno s još dvojicom braće i sestrom oni su šest godina, od 1994. do 2000., bili smješteni u odgojnoj ustanovi u Correzeu, u Treignacu, navodi agencija France Presse koja potvrđuje informaciju lokalnog lista La Montagne.

"Djecu su nam 1994. povjerile socijalne službe u Parizu jer su živjeli u osjetljivoj obitelji", rekao je za La Montagne Patrick Fournier, voditelj odgajatelja u toj ustanovi. Opisao ih je kao "potpuno integrirane" i kao osobe koje "nisu nikada imale problema s ponašanjem" tijekom boravka u domu.

"Said je kod nas završio hotelijersku školu", a Cherif je "završio elektrotehničku školu", rekao je Fournier.

U ranim dvadesetima Cherif je povremeno dostavljao pizze i bio je trgovac u lokalnom dućanu. U to vrijeme nije živio prema muslimanskim pravilima: slušao je rap, pušio travu i pio pivo. 2005. čak se pojavljivao u francuskim medijima kao reper u usponu.


Attaque à «Charlie Hebdo»: Des images de Chérif... by 20Minutes

T
ada je počeo odlaziti u džamiju i pao je pod utjecaj radikalnog vođe Farida Benyettoua. To je bila prekretnica u Cherifovu životu. Sve je podredio Islamu. Benyettou je organizirao mrežu koja je slala volontere u borbu u Iraku.

Uskoro je i Cherif pristao otići tamo. Isplanirao je put preko Damaska u Siriji gdje je trebao biti tajno prebačen preko granice u Irak. No, uhićen je već na putu do aerodroma.

Na suđenju ga je odvjetnik predstavio kao jednostavnog momka koji je samo želio malo uzbuđenja.

"Moj klijent je zapravo sretan što ga je uhitila policija jer se pribojavao svog plana", rekao je tad odvjetnik.

Taj argument je očito uvjerio porotu jer je 2008. dobio prilično blagu zatvorsku kaznu od tri godine. U praksi je to značilo da je gotovo odmah po završetku suđenja bio pušten jer je skoro tri godine proveo u pritvoru.

Cherif, kojeg još nazivaju "Abu Issen", 2010. se opet sukobio sa zakonom nastavlja The Telegraph. Bio je umiješan u pokušaj bijega islamskog bombaša iz zatvora, koji je bio jedan od terorista optužen za postavljanje bombe u pariškom metrou 1995.

Cherif je opet nekoliko mjeseci proveo u zatvoru, ali nikad nije optužen. Tada se i njegov stariji brat Said počeo pojavljivati u policijskim dosjeima kao radikalni Islamist. Nakon toga su se braća pritajila.

Said je napustio Pariz i preselio se u Reims, grad na sjeveroistoku Francuske, 140 kilometara udaljen od Pariza. Ima ženu i dvoje djece stare četiri i devet godina. Živjeli su u skučenom dvosobnom stanu u neboderu.

Lokalna zajednica je mješavina studenata i imigranata koji žive od socijalne pomoći. Saidova četvrt ima lošu reputaciju zbog kriminala i dilanja droge. Ipak, nema dokaza da je on bio povezan s tim poslovima.

Njegova susjeda, koja je živjela na istom katu, rekla je novinaru The Telegrapha da je šokirana s mogućnošću da je on pobio nevine novinare u Parizu.

"Bio je tih. On i žena bili su tradicionalni muslimani. Žena mu je uvijek nosila maramu preko glave. Ne znam je li radio, ali je često ujutro odlazio iz kuće. Pred zgradom ga je uvijek čekao netko u automobilu. Said je bio pristojan i nikad nije upadao u nevolje", kaže susjeda. Dodala je da ga je brat Cherif često posjećivao i da su bili bliski.

Trgovkinja u dućanu u kojem je kupovao je rekla da je bio jako ozbiljan. Policija je pretresla Saidov stan i navodno mu je supruga zadržana u pritvoru. Ukupno četiri osobe su danas uhićene u Reimsu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.