Panika na europskim burzama: "Dužnička tragedija nije gotova, čini se da se pogoršava"

PANIKA se ponovno proširila europskim burzama. Jučer su investitori panično prodavali svoje dionice zbog straha od udara koji će donijeti teške mjere štednje u Španjolskoj i Italiji.

Relaksirajuće raspoloženje se diljem Europe moglo vidjeti od kada je u veljači dogovoren novi "paket pomoći" Grčkoj, jer su se financijska tržišta bojala da ulazimo u recesiju sa dvostrukim dnom i rastuće kritike socijalnih davanja i povećanja poreza.

U centru pozornosti Italija i Španjolska

Sada su u centru pozornosti na tržištima treća i četvrta ekonomija u Europi, Italija i Španjolska, jer investitori očekuju vrlo visoke premije za držanje njihovih obveznica. "Španjolska je u centru europske oluje", priznao je španjolski ministar financija Luis de Guindos.

U Italiji se koalicijska vlada tehnokrata i bankara Marija Montija suočava sa sve većim otporom reformama radnog zakonodavstva, dok je "meta" nervoznih trgovaca postao ogroman javni dug koji ima ta država. Na tržištima se "važu" i opcije da grčki glasači odbace mjere štednje te da oni francuski ne izaberu Nicolasa Sarkozyja na još jedan mandat, piše Guardian.

"Dužnička tragedija nije gotova"

Grčka vlada će opće izbore održati 6. svibnja, a ankete pokazuju da je podrška strankama koje podržavaju štednju premalena kako bi mogli formirati vladu. "Trenutno je u fokusu Španjolska, a mogla bi se vratiti i Grčka zbog mogućeg traženja novog 'paketa pomoći' pa ova dužnička tragedija eurozone nije gotova, nego se čini da još i pogoršava", kazao je analitičar tvrtke Forex.com iz New Yorka, Daniel Hwang.


Kamate na 10-godišnje španjolska obveznice u došle do 6 posto prvi puta nakon siječnja kada su se europski lideri borili za još jedan paket pomoći Grčkoj i spašavanje eurozone. Vrijednost dionica u Madridu je pala za gotovo 3 posto te došla na najnižu razinu od ožujka 2009. godine. U Italiji su cijene dionica pale za 5 posto zbog nagađanja da će vlada smanjiti procjenu rasta te je prodaja dionica nekih banaka zaustavljena zbog snažnog pada.

"Španjolska budućnost u pitanju"

Dionice su pale i na Wall Streetu gdje investitori strahuju da će pad u Europi zaustaviti američki napredak ekonomije. Na cijenama dionica se osjetilo i razočaranje sa prošlotjednim podacima o nezaposlenosti u SAD-u. Španjolski premijer Mariano Rajoy je u govor pred Senatom kazao da se vlada mora držati plana štednje. "Nema sumnje da je španjolska budućnost u pitanju kao i ekonomski rast i stvaranje novih poslova u narednim godinama", kazao je Rajoy.

Najnovije turbulencije su došle u trenucima kada se ministri financija i guverneri centralnih banaka pripremaju za put u Washington sljedećeg tjedna na polugodišnji sastanak u MMF-u. Nakon mjera koje je poduzela Europska središnja banka očekuju se malo mirniji razgovori nego što su bili prošle jeseni kada su europskim vođama iz Washingtona poručili da se počnu suočavati sa problemima.

Glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde će sigurno iskoristiti krizu u zajedničkoj europskoj valuti za potporu proširenja sredstava fonda. No, nekoliko zemalja je već najavilo da neće taka proširiti plaćanje MMF-u ukoliko ne budu sigurni da su vođe eurozone napravili sve moguće u borbi sa dugovima država.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.