Ovog ljeta je zabilježen rekordan broj letova u Hrvatskoj

OD POČETKA ljeta u zračnom prostoru pod nadležnošću Hrvatske kontrole zračne plovidbe zabilježen je rekordan broj zrakoplovnih operacija, priopćili su danas iz HKZP-a.

Naime, u tom je periodu dnevni rekord zrakoplovnih operacija premašen u čak tri navrata. Bilježi se i ukupan porast kapaciteta od 11 posto, dok je kašnjenje po letu smanjeno sa 0,53 minute na 0,3 minute, u usporedbi s istim razdobljem u 2011.godini.

Također, HKZP je 18. kolovoza zabilježila 2504 zrakoplovne operacije što je najbolji rezultat od osnutka Hrvatske. Rekordan je bio i 7. srpanj kada je zračni prostor preletjelo 2418 zrakoplova uz 1934 minute kašnjenja. Donedavni rekord, ostvaren u kolovozu 2011. godine, imao je 2336 preleta i 5488 minuta kašnjenja.

Kako su izvijestili iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe, posljednjih mjeseci bilježe sjajne rezultate, dok kontrole letenja u regiji bilježe pad zračnog prometa od 3 do 8 posto.

"HKZP je trenutno jedan od regionalnih lidera u davanju usluga kontrole letenja. Europska komisija je u ovoj godini odredila cilj u kašnjenjima od 0,7 minuta po letu na razini cijele Europe, dok smo mi taj broj u vrlo kratkom roku prepolovili te on sada iznosi 0,3 minute po letu", rekao je novi direktor HKZP-a Nino Karamatić te najavio kako u 2013. godini planiraju nastaviti s ovim trendovima kako bi se još više učvrstila njihova regionalna pozicija prije ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.