Osim razbojnika koji je 2010. prilikom pljačke Volksbanke u Zagrebu ubio zaštitara, uhićen i "mozak operacije"

Foto: PU zagrebačka

ZAGREBAČKA policija danas je izvijestila o više detalja rješavanja tri godine starog slučaja pljačke banke i ubojstva zaštitara. Podsjetimo, 49-godišnji zaštitar Damir Klapšec je ubijen prilikom pljačke Volksbanke u zagrebačkoj Dubravi, počinjene 22. prosinca 2010. godine.

Osim 32-godišnjeg razbojnika, koji je izvršio samo razbojstvo te ubio zaštitara koji ga je pokušao spriječiti u pljački, policija je uhitila i 48-godišnjaka koji je bio mozak cijele operacije - nabavio je oružje, uputio 31-godišnjaka kako izvršiti pljačku banke, te je naposljetku i ubrao dio plijena.

Obojica kriminalaca slabijeg imovinskog stanja, pljačkaš koji je ubio zaštitara od ranije poznat policiji

"Kazna djela počinjena su na način da su se navedeni počinitelji 21. prosinca 2010. sastali u cafe baru na tržnici u Dubravi gdje je drugoosumnjičeni predao pištolj prvoosumnjičenom i pokazao mu način na koji se rukuje njim", rekao je Danijel Žugel, načelnik sektora kriminalističke policije PU zagrebačke te dodao kako su se idućeg jutra ponovno su se sastali i zajedno otišli do banke.

Nakon toga, 32-godišnjak je ušao u poslovnicu Volksbanke, pištoljem zaprijetio zaposlenicima i zatražio novac. "Ali ga je u tom trenutku zaštitar koji se nalazio u poslovnici pokušao spriječiti zbog čega su se počeli nagovarati. Kada se prvoosumnjičeni uspio osloboditi, okrenuo se prema zaštitaru u kojeg je ispalio nekoliko hitaca te mu nanio smrtne ozljede". Nakon toga je pokupio plijen, 186 tisuća kuna i pobjegao. Nakon pljačke sastao se sa svojim pomagačem i predao mu dio novca.


Gotovo tri godine kasnije, obojica su privedena, na temelju informacije koju je policija dobila, rekao je Pejo Božić iz krim-policije. "Trenutno imamo uhićenu još jednu osobu koju dovodimo u svezi počinjenja ovog kaznenog djela. Hoćemo li prikupiti dovoljno dokaza da i tu osobu osumnjičimo za ovo kazneno djelo, vidjet ćemo", rekao je Božić.

Obojica privedenih su slabijeg imovinskog stanja, s područja su Zagreba, a prvoosumnjičeni je od ranije poznat policiji. "Jedan od počinitelja je oženjen, drugi nije. Prvoosumnjičeni je od ranije poznat policiji za počinjenje kaznenih djela imovinskog kriminaliteta, drugi nije evidentiran i poznat od ranije", istaknuo je Božić.

Nakon pljačke razbojnik pomagaču vratio oružje i predao dio plijena

"Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta, od 16. do 18. rujna proveli su kriminalističko istraživanje nad prvoosumnjičenim 32-godišnjakom i drugoosumnjičenim 48-godišnjakom te je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 22. prosinca 2010. godine prvoosumnjičeni počinio kaznena djela razbojništva, teškog ubojstva te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a drugoosumnjičeni kazneno djelo pomaganja u počinjenju kaznenog djela razbojništva počinjenog na štetu poduzeća sa sjedištem u Zagrebu, kojom prilikom je ubijen 49-godišnji zaštitar banke.

 
Kaznena djela počinjena su na način da su se navedeni počinitelji 21. prosinca 2010. godine sastali u caffe baru na tržnici u Dubravi, gdje je drugoosumnjičeni predao pištolj prvoosumnjičenom i pokazao mu način na koji se rukuje pištoljem, da bi se 22. prosinca 2010. godine u ranim jutarnjim satima ponovo sastali u istom caffe baru i zajedno otišli u blizinu poslovnice banke u Dubravi 159. Drugoosumnjičeni je uputio prvoosumnjičenog kako počiniti kazneno djelo razbojništva što je isti i počinio na način da je u 8.18 sati ušao u poslovnicu banke u kojoj su se tada nalazila četiri zaposlenika. Prvoosumnjičeni je odmah pri ulazu u poslovnicu uperio pištolj u zaposlenike koji su se nalazili za pultom, ali ga je u tom trenutku zaštitar koji se nalazio u poslovnici pokušao spriječiti zbog čega su se naguravali. Kada se prvoosumnjičeni uspio osloboditi, okrenuo se prema zaštitaru u kojega je ispalio nekoliko hitaca te mu nanio smrtne ozlijede, nakon čega je uz prijetnju pištoljem zaposlenicima otuđio novac te se udaljio iz banke i ponovo se susreo u navedenom caffe baru na tržnici u Dubravi sa drugoosumnjičenim koji ga je čekao. Vratio mu je pištolj i dao dio otuđenog novca.
 
Materijalna šteta pričinjena navedenim kaznenim djelom razbojništva iznosi oko 186.000 kuna.
 
Policijski službenici su 17. i 18. rujna 2013. godine osumnjičene predali pritvorskom nadzorniku u zakonskom roku, dok su posebna izvješća dostavljena Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu", stoji u izvješću PU zagrebačke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.