Odgovorne za život bez ljudskih prava žele na sudu: "Izbrisani" u Sloveniji tuže bivšeg premijera i ministra?

U GRAĐANSKOJ inicijativi "izbrisanih" u Sloveniji aktivisti spremaju tužbu protiv odgovornih za brisanje stanovnika  1992. godine, a među tuženima bi se mogli naći i bivši premijer Lojze Peterle, tadašnji ministar unutarnjih poslova Igor Bavčar i njegov pomoćnik Slavko Debelak.

Irfan Beširević iz Građanske inicijative je kazao da provjeravaju kakve su im mogućnosti za tužbu. "Podnijet ćemo kaznenu prijavu zbog nezakonitog brisanja iz registra", pojasnio je Beširević, piše Delo

Krivci ne smiju ostati nekažnjeni

Smatra kako nije pošteno da odštete "izbrisanima" plaćaju slovenski porezni obveznici, a da "krivci ostanu nekažnjeni". "Zalažemo se za to da ih se kazni", rekao je Beširević te dodao da će na sastanu u rujnu odlučiti kojega odvjetnika će angažirati za tu tužbu. Prema pisanju slovenskih medija, Bavčar je kao Debelakov podređeni "odradio" brisanje.

Slovenija je 26. veljače 1992. godine 25.671 stanovnika koji su imali prebivalište u toj državi, a dolazili su uglavnom iz bivših jugoslavenskih republika, izbrisala iz registra stalnog prebivališta te ih je prebacila u "pasivnu" evidenciju. Na njih se u tom trenutku počeo primjenjivati zakon o strancima, a brisanjem su izgubili socijalna prava, neki su morali napustiti Sloveniju, dok su drugi deportirani. Mnogi su ostali živjeti u "ilegali".

Nakon 20 godina agonije u njihovu korist je nedavno presudio Europski sud za ljudska prava te je odredio da im Slovenija mora isplatiti po 20 tisuća eura odštete za nematerijalna prava. Tih 11 tužitelja, koji su pravdu dobili na Europskom sudu, sada predstavljaju temelj za daljnje tužbe protiv Slovenije, a čini se kako netaknuti neće biti niti dužnosnici koji su brisanje proveli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.