Obezglavljen Al Shabab: Vođa somalskih antizapadnih militanata ubijen u zračnom napadu

Foto: FAH

VOĐA somalske militantne skupine al Shabaab ubijen je u zračnom napadu američkih snaga u toj državi, objavili su u utorak američki i somalski dužnosnici.

Ubijeni Abdishakur, poznat i pod imenom Tahliil, bio je čelnik Amniyata, postrojbe za koju se pretpostavlja da je odgovorna za samoubilačke napade u Mogadishuu, priopćila je somalska Nacionalna obavještajna i sigurnosna agencija.

Američko ministarstvo obrane objavilo je pak da je u ponedjeljak izvršilo zračni napad u Somaliji čiji je cilj bio viši čelnik al Shabaaba.

Napad prošao bez civilnih žrtava

Američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, izjavio je da je Abdishakur ubijen u napadu zajedno s još jednim suborcem koji nije identificiran. U napadu nije bilo civilnih žrtava, dodao je dužnosnik.


Napad je bio posljednji u nizu protiv al Shabaaba. U rujnu je u napadu američke bespilotne letjelice ubijen glavni vođa skupine, Ahmed Abdi Godane.

Slabljenje protuzapadnih militanata

U subotu se predao Zakariya Ismail Ahmed Hersi, čelnik al Shabaaba na čiju je glavu bila raspisana tjeralica u visini od tri milijuna američkih dolara, objavili su somalski dužnosnici i mediji.

Al Shabaab, skupina povezana s Al Kaidom, nastoji svrgnuti prozapadnu vladu u Somaliji i nametnuti strogu verziju islamskog prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.