OESS o stanju na HRT-u: "Alarmantno je da koriste tako drakonsku praksu ušutkavanja novinara"

PREDSTAVNICA OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je danas da je vrlo zabrinuta zbog toga što HRT, kao javni servis, želi otpustiti novinare koji su kritični prema stanju slobode medija u Hrvatskoj.

"Više je nego alarmantno da javni servis koristi tako drakonsku praksu ušutkavanja novinara", kazala je Mijatović i dodala da bi uloga javnog televizijskog servisa trebala biti "naglašavanje tema od javnog interesa, a urušavanje medijskih sloboda je bez sumnje važno pitanje, ključ svake demokracije i svakako ključ svakog neovisnog javnog medijskog servisa".

"U Hrvatskoj postoji ozbiljan problem s percepcijom slobode medija i izražavanja"

Podsjetimo, Elizabeti Gojan prijeti otkaz zato što je na Dan slobode medija dala izjavu Deutsche Welleu o medijskim slobodama u Hrvatskoj, a prije toga je dobila opomenu jer je dala intervju u svojstvu predsjednice Izvršnog odbora ogranka HND-a na HTV-u. Novinarka i urednica emisije Hrvatska uživo Maja Sever je također suočena sa disciplinskim kaznama zbog odabira gostiju u emisiji.

"Razvoj događaja na HRT-u pokazuje da u Hrvatskoj uistinu postoji ozbiljan problem s percepcijom slobode medija i izražavanja. To nije način na koji bi se s kritikama u demokratskom društvu trebalo nositi, a najmanje bi tako trebao postupati neovisni javni medij", kazala je Mijatović.

Apelira na Upravu HRT-a da hitno preispita svoju zabrinjavajući praksu "da bi ponovo uspostavila atmosferu povjerenja i u odnosu na novinare i u odnosu na publiku".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.