Najveća zapljena skimmera u Hrvatskoj: Makedonac snimio kartice u Makarskoj, novac podigao u Tanzaniji

POLICIJA je zbog skimmer uređaja postavljenog na bankomatu OTP banke u Makarskoj uhitila 56-godišnjeg Makedonca, kod kojeg je nađeno još 14 skimmer uređaja te ostala prateća oprema nužna za ovakav oblik kriminala. To je u Hrvatskoj najveća zapljena skimmer uređaja pa su rezultate ove kriminalističke obrade s ponosom danas predstavili u splitskoj Policijskoj upravi načelnik Odjela organiziranog kriminaliteta Marinko Ivandić i njegovi suradnici.

Banka posumnjala: Hrvati u jedan dan podigli 14 tisuća kuna s bankomata u Tanzaniji?

Da nešto nije u redu, prvi su posumnjali u OTP banci. Bilo im je, naime, vrlo čudno da su isti dan državljani Hrvatske koristili svoje kartice u dalekoj Tanzaniji. Predignuto je 14.600 kuna, no pretpostavlja se da to nije ukupna šteta, jer se odnosi tek na domaće korisnike. Policija tek treba ispitati koliko je oštećenih stranaca. Na bankomatu je bila postavljena i kamera za snimanje PIN-ova.

Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi 100 slučajeva krađe podataka s kartica

"Hrvatska je zbog svog položaja izuzetno ugrožena. Skimmer uređaji najčešće se postavljaju u sezoni, uglavnom na obali, i to prvenstveno radi stranaca, čiji su limiti na karticama puno veći nego kod Hrvata", istaknuo je Željko Brkić iz MUP-a. 

Problem skimmera prisutan je u Hrvatskoj cijelo desetljeće, i od 2007. godine, kada je zabilježeno 14 ovakvih slučajeva, bilježi stalni porast. Tako je 2008. zabilježeno 30 slučajeva, 2009. godine čak 100. Lani je bilo 102 slučaja, dok je 2010. godine registrirano tek pet slučajeva. Nagli pad, obrazložio je Brkić, uvjetovan je čipiranjem kartica pa je "skimmerima" trebalo neko vrijeme da se prilagode.

Podaci se kradu na jugoistoku Europe, a novac diže diljem svijeta

Riječ je o globalnom problemu, naročito izraženom na jugoistoku Europe. Skimmeri se postavljaju u Hrvatskoj, a novac diže po cijelom svijetu, od SAD-a, Paname i Brazila, do Ugande, Tanzanije, Kenije i i Izraela.

Podaci s kartica se snimaju skimmerima te prebacuju na tzv. bijelu plastiku. Uređaj za krađu podataka s kartice korisnici teško uočavaju, a prekrivanje tastature bankomata prilikom upisivanja PIN-a, premda poželjno, ne pruža potpunu zaštitu, istaknuli su u policiji. 

Makedonca su predali pritvorskom nadzorniku te su protiv njega podnijeli kaznenu prijavu za računalnu prijevaru. Kriminalističko istraživanje se nastavlja kako bi se došlo do suradnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.