Najveća kreditna prijevara u SAD-u: Nikolovskom 18 godina zatvora zbog propasti hrvatske štedionice u Ohiu

AMERIČKI državljanin Koljo Nikolovski osuđen je na 18 godina zatvora zbog prijevare, mita i pranja novca u slučaju propasti Hrvatske kreditno-štedne zadruge iz Ohia, u kojoj su svoj novac izgubile tisuće štediša, javlja News Herald. Riječ je o "vjerojatno najvećem bankrotu neke štedionice u američkoj povijesti". Sudac u Clevelandu opisao je Nikolovskog kao "nasilnika koji nikada u životu nije radio".

Za propast Hrvatske kreditno-štedne zadruge bio je optužen i njezin bivši upravitelj Anthony Raguz koji je priznao pronevjeru više od 70 milijuna dolara. Raguz je, kako tvrde tužitelji, bio vođa zavjere, a štediše su navodno varali punih nekoliko desetljeća. Za tristo štediša odobrio je tisuće nevaljanih zajmova, a od korisnika štedionice primio je najmanje milijun dolara mira.

Više od polovine novca, više od 100 milijuna dolara, otišlo je na prekomorske bankovne račune i skupe automobile, a policija i dalje pokušava ući u trag ostatku novca, odnosno iznosu od oko 138 milijuna dolara.

Hrvatska štedno-kreditna zadruga St. Paul propala je prije dvije godine, a s njome i 238 milijuna dolara štednje više od pet tisuća članova udruge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.