Na obali Perua pronađeno više od 500 leševa pelikana: Vlasti strahuju od širenja smrtonosnog virusa

PERUANSKE vlasti otkrile su jučer najmanje 500 lešina pelikana duž 70 kilometara duge obale na sjeveru zemlje. Prema izjavama policijskih službenika i stručnjaka, leševi se na obali nalaze već barem nekoliko dana, javlja BBC.

>> Misterij pomora dupina: Na obalu Perua more ove godine izbacilo 877 lešina

Osim lešina pelikana, duž iste obale pronađeno je još nekoliko stotina trupala drugih ptičjih vrsta. Inače, leševi su otkriveni na istom području na kojem je ranije ove godine pronađeno 700 uginulih dupina. Uzroci smrti dupina, kao i pelikana, još se istražuju, a prema prvim informacijama, životinje nisu uginule na moru, već na obali.

Stručnjaci tvrde da postoje dva moguća objašnjenja za ove "zabrinjavajuće situacije": širenje opasnog virusa ili izlijevanje nafte. Ipak, s obzirom da nigdje u blizini nije otkriveno curenje nafte, znanstvenici su skloniji vjerovati da se radi o opasnom virusu koji ubija životinjske vrste na tom području te strahuju da bi se on mogao proširiti i ugroziti ostala područja zemlje.

Slični slučajevi događali su se u Peruu i prijašnjih godina i gotovo su uvijek bili povezani sa širenjem virusnih bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.