Milanoviću ne trebaju vrpce, ali ni svećenici



PREMIJER Zoran Milanović odlučio je protokole svesti na minimum. To što se nešto otvara ne znači da tamo treba raditi cirkus, kažu nam u Vladi. To znači da nema rezanja vrpci, folklornih ansambala, ali ni svećenika.

Da Zoran Milanović nije čovjek od velikih protokola znamo odavno. Otkad je preuzeo vlast, sudjelovao je tek na manjem broju društvenih događaja. Putuje kad mora, odlazi samo na događaje koje smatra iznimno bitnima. Ne pojavljuje se u javnosti često. Stoga mu se često i prigovara.

"Ne presijecam svakodnevno vrpce zato jer smatram da je to jedna popratna manifestacija u politici, ali ne bit politike", smatra Milanović.

Bez govorancija, pjevanja, vrpci, svećenika...

Bit politike za njega je sjediti u Banskim dvorima i donositi odluke. Ali ako već mora, pa izađe na teren ima svoja pravila: ne želi presijecanje vrpci, ne želi skupe cateringe, ne želi pjesme, govorancije, ali ni svećenike, blagoslove i mise. U Vladi kažu da se to odnosi samo na premijerov protokol, dok je ministrima ostavljeno na volju da rade kako oni misle. Baš kao i u slučaju mise za domovinu.

"Kako nisam vjernik, ne želim da se ovakve situacije pretvore u čisti grubi, bezdušni protokol. Dakle, mise su za vjernike", pojasnio je Milanović.

Milanović, kaže nam njegov bliski suradnik želi napraviti što veći odmak od toga kakav je protokol imala bivša Vlada.

Kosor: Ako premijer nema što reći, bolje je da ne dolazi

Velika ljubiteljica protokola je Jadranka Kosor koja je rado putovala po Hrvatskoj, otvarala škole, vrtiće, bolnice. Njeni prijeđeni kilometri bili su omiljena tema medija. Danas kaže:

"Čula sam da zapravo neće biti ni govora na tim otvaranjima i mislim da bi onda najbolje bilo da predsjednik Vlade ni ne odlazi na ta otvaranja, jer ako se tamo nema što za reći ne znam koja je poruka", rekla je Kosor dodavši kako je uloga svećenika bitna. "Naravno, za nas vjernike", kaže Kosor.

"Posvećivanje takvog projekta i molitva jest važan trenutak jer daje neku dodatnu potporu", pojašnjava Kosor.

No takva vrsta potpore Milanoviću ne treba, pa svećenici u iduće četiri godine neće blagoslivljati projekte na koje dolazi on. Lijeva Vlada i Kaptol nikako na zelenu granu, a ova će odluka sasvim sigurno otvoriti još jedan front.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.