Milanki Opačić trebalo je dvije godine da se sjeti bolesne, slijepe i autistične djece u Nazorovoj

Foto: FAH

CENTAR Vinko Bek još je u veljači 2013. godine obavijestio Ministarstvo socijalne politike i mladih da je zgrada u Nazorovoj 53 teško oštećena. Usprkos tome teško bolesna, slijepa i autistična djeca, i dalje su nastavu pohađala u njoj. Štoviše, umjesto da pokrenu radove na sanaciji zgrade za koju tvrde da je statički nesigurna odobrili su Centru 250 tisuća kuna za kozmetičke radove, prvenstveno za uređenje igrališta za slijepu djecu. Poremećena statika odnosno opasnost od rušenja nikoga nije zabrinjavala. Proizlazi to iz odgovora na pitanja koje smo poslali u Ministarstvo.

Opačić odobrila 250 tisuća kuna, a sad ne zna isplati li se uopće ulagati

“Ima li smisla Nazorovu obnavljati ili ne ovisi o stručnjacima koji još procjenjuju. Za njenu obnovu je potrebno oko 20 milijuna kuna. Međutim, riječ je i o zgradi koja je na klizištu i ja ne bih voljela da uložimo 20 milijuna kuna poreznih obveznika pa da zgrada prvom prilikom, velikom kišom, propadne. Vidjet ćemo je li moguće ulagati u tu zgradu, ako ne potražit ćemo neko drugo rješenje koje bi bi bilo kvalitetno na dulji period”, rekla je jučer u Saboru ministrica Milanka Opačić.

Ministrica se za djecu iz centra Vinko Bek zabrinula tek ove jeseni, baš kao i za novac proračunskih obveznika. Prošle godine je bez problema odobrila trošak od četvrt milijuna kuna da bi sada ustvrdila da se u zgradu možda ne isplati ulagati. No, to nije sve. Vrijedni službenici koje je Milanka Opačić preuzela iz Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi uspjeli su izgubiti dokumentaciju kojima je ravnateljica Diana Kralj upozoravala na oštećenja i tražila pomoć. Ravnateljica je pokazala tu dokumentaciju jednom od roditelja djeteta koje pohađa školu Vinko Bek.

To potvrđuje i prilično nespretna rečenica koju smo dobili od Ministarstva socijalne politike i mladih: “CZOIO Vinko Bek navodi kako je i ranije obavještavao Ministarstvo o nastalim oštećenjima, ali iz prijašnje dokumentacije preuzete iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u Sektoru za proračun i financije o istome nismo bili upoznati, o oštećenjima na građevini”.

Djeca se školovala u zgradi u kojoj je poremećena statika

Iz nalaza stručnjaka koji već gotovo dvije godine ispituju sigurnost škole proizlazi da su u zgradi primijećene pukotine i slijeganje sjeveroistočnog dijela građevine.

“Vertikalni pomaci registrirani na geodetskim reperima ukazuju na procese slijeganja u temeljnom tlu koji mogu imati izravan utjecaj na statiku čitavog objekta. U Izvještaju se predlaže Naručitelju radova izraditi projektni zadatak i raspisati nadmetanje natječaj za provjeru statičke stabilnosti objekta i izradu projekta novog sustava odvodnje”, stoji u dopisu Ministarstva.

Dvije godine u kojima su ispitivali zgradu za koju su sumnjali da je nesigurna djeca su mogla normalno ići u školu, a sada kada trebaju provjeriti je li stvarno nesigurna jer to nisu stigli u dvije godine, djecu su na silu prebacili u druge prostore u Kušlanovoj ulici. I to samo tri dana prije početka školske godine, iako su prvi vještaci, oni koji su u dvije godine uspjeli primijetiti pukotine, ali ne i otkriti zbog čega su zaista nastale, svoj posao završili prije punih šest mjeseci.

Dakle, ministrica Milanka Opačić gotovo tri godine je znala za stanje u Centru Vinko Bek, možda i dulje, ali izgubila je dokumentaciju. Stručnjaci su dvije godine ispitivali zgradu da bi zaključili da im treba još vremena.

Na temelju njihovog nalaza starog šest mjeseci djeca su preseljena, iako su školu pohađala kada su već zaključili da sa zgradom nešto nije u redu. Ministrica više nije sigurna da je isplativo ulagati u zgradu, a prije manje od godinu dana je odobrila trošak od četvrt milijuna kuna. Nismo dobili ni riječi odgovora na pitanje o primjerenosti preseljenja slijepe i autistične djece u novi prostor bez ikakve mogućnosti adaptacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.