Merkel pozvala Putina da se angažira na rješenju plinskog spora, Putin pozvao Zapad da Ukrajini pomogne novcem za plin

Foto: Hina

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel u petak je u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od njega tražila da se maksimalno angažira na traženju brzog rješenja za razmirice s Ukrajinom oko isporuke plina, s obzirom na približavanje hladnijih zimskih dana.

U novom telefonskom razgovoru o oružanom sukobu u Ukrajini kancelarka je inzistirala na činjenici da se izbori u nedjelju na istoku zemlje održe u skladu s ukrajinskim zakonima.

U pogledu rusko-ukrajinskog sukoba oko isporuke plina "kancelarka je pozvala ruskoga predsjednika da svim snagama što prije podupre njegovo rješenje", osobito zbog toga što se bliži zima, stoji u priopćenju iz kancelarkina ureda.

Ruska tvrtka Gazprom u lipnju je prekinula isporuku plina Kijevu koji odbija platiti veću cijenu plina što ju je najavila Moskva u veljači nakon dolaska na vlast proeuropski orijentiranih političara u Ukrajini.

Putin pozvao Zapad da Ukrajini pomogne novcem za plin

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u petak Europsku uniju i Sjedinjene Države da pomognu Ukrajini koja nema gotovine da plati ruski plin i usput je upozorio na eskalaciju plinske krize.

Izrazio je nadu da će idući tjedan postići dogovor s Ukrajinom i završiti stari spor zbog kojega je Moskva prekinula dostavu plina Kijevu, a taj je problem u srcu najdublje krize u kojoj su se od Hladnoga rata našli odnosi Rusije i Zapada.

Ruski i ukrajinski ministar energetike u Bruxellesu će idući tjedan razgovarati s Europskom komisijom o pitanju neplaćenih ukrajinskih računa i o cijeni koju Kijev plaća za ruski plin.


Jedna od tema na razgovorima koji traju od lipnja kad je Rusija prestala Ukrajini isporučivati plin zbog neplaćenih računa, bit će i ukrajinski neuspjeh u prikupljanju novca za plaćanje računa, a zbog sukoba s proruskim separatistima na istoku te zemlje.

Po Putinovim riječima, Ukrajina Rusiji duguje 4,5 milijarda dolara za plin isporučen krajem 2013. i u 2014. Ukrajina tvrdi da ima 3,1 milijardu dolara za ruski plin, a to nije dovoljno.

"Mi smo preuzeli golemu odgovornost i rizik. Mislimo da bi bilo sasvim pravedno da taj rizik s nama podijele europski i američki partneri", rekao je Putin u crnomorskome odmaralištu Sočiju na sastanku tzv. Kluba Valdaja, neformalne grupe političkih stručnjaka za Rusiju u kojoj su i mnogi Zapadnjaci koji kritiziraju ruskoga predsjednika.

"Neka oni daju milijardu i pol, barem jedan mjesec", rekao je i dodao kako je on osobno zatražio od ruskoga izvoznika plina Gazproma da ne traži plaćanje duga od 4,5 milijarda dolara odjednom.

Pozvao je Europsku uniju i Međunarodni monetarni fond (IMF) da Ukrajini daju mosni kredit za rješenje plinskoga spora s Rusijom, prije nego što u siječnju Kijevu odobre tranšu od tri milijarde dolara pomoći. "Pomozite Ukrajini, dajte joj mosni kredit na jedan mjesec", rekao je Putin i dodao kako su reakcije zasad negativne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.