Makedonski izbori u nedjelju neće donijeti promjene: Aktualni predsjednik i vladajuća stranka najbliži pobjedi

Ilustracija: Arhiva

NA ISTODOBNIM makedonskim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u nedjelju neće se dogoditi ništa novo jer će aktualni predsjednik Đorge Ivanov u drugome krugu vjerojatno osvojiti novi mandat, a vladajući VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog zadržat će prevlast u parlamentu, pišu agencije.

Đorge Ivanov, kandidat konzervativnoga VMRO-DPMNE-a, ušao je u drugi krug predsjedničkih izbora s protukandidatom Stevom Pendarovskim iz oporbene Socijaldemokratske unije Makedonije (SDSM).

Ivanov mora u drugi krug iako je u prvome krugu 13. travnja dobio više od pedeset posto glasova jer predsjednik Makedonije može biti samo onaj kandidat koji u prvome krugu dobije više od 50 posto glasova od ukupnog broja registriranih birača, što je oko 870.000 tisuća glasova od više od 1,7 milijuna birača. Budući da to nije ispunjeno, Ivanov i Pendarovski ponovno će se ogledati u drugome krugu, u kojemu odziv neće biti uvjet.

Ivanov je u prvome krugu dobio 51,8 posto glasova, a Pendarovski 36,3 posto, pokazali su rezultati.

Bojkot izbora od strane etničkih Albanaca

Mnogi etnički Albanci bojkotirali su prvi krug predsjedničkih izbora nakon što je VMRO-DPMNE odbio zahtjev koalicijskog partnera, albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) da istaknu zajedničkog kandidata, što je i dovelo do sazivanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

Trenutačno nije jasno hoće li se albanska zajednica u Makedoniji, koja čini oko četvrtinu stanovništva od ukupno dva milijuna, ponovno u nedjelju odlučiti za bojkot predsjedničkih izbora. Pendarovski se nada da će dobiti potporu Albanaca jer bi im mogao biti privlačnija opcija od konzervativnog Ivanova.


Ivanov je nakon prvoga kruga rekao kako vjeruje u izbornu pobjedu 27. travnja. "Ovim rezultatom građani su već rekli što će se dogoditi 27. travnja, dvostruka pobjeda na predsjedničkim i parlamentarnim izborima", rekao je Ivanov.

Premijer Gruevski također je na nedavnome predizbornom skupu u Skoplju govorio o dvostrukoj pobjedi. "Ostalo je još sedam dana do proslave pobjede Đorga Ivanova na predsjedničkim izborima, a VMRO-DPMNE će osvojiti 62 mjesta u parlamentu", rekao je Gruevski. Makedonski parlament ima 123 zastupnika i Gruevski se nada apsolutnoj većini.

Uoči drugoga kruga Pendarovski je pozvao birače da izađu na birališta. "Moj poziv svima vama je da glasujete jer je riječ o budućnosti zemlje. Moramo se mobilizirati i poraziti vladu", rekao je Pendarovski.

OESS: Uočene nepravilnosti u prvom krugu izbora

Prvi krug, osim bojkota, pokazao je i neke nepravilnosti, priopćili su strani promatrači. Geert Ahrens, veleposlanik OESS-a u Makedoniji koji je nadzirao prvi krug, rekao je kako nije bilo neovisnog izvještavanja prije izbora te da javna televizija nije neovisno pratila predizbornu utrku. Vladajuća stranka imala je "znatnu prednost u financijskim izvorima" i "dominirala je u plaćenim reklamama" nad oporbom, rekao je.


"Imamo ozbiljan strah zbog slobode govora. Samocenzura je vrlo raširena zbog političkog pritiska kojem su izloženi novinari. Vlasnici medija čvrsto su vezani uz politiku", rekao je visoki zapadni diplomat za agenciju Reuters.

Istraživanja provedena uoči prijevremenih parlamentarnih izbora pokazuju da bi makedonski birači mogli povjeriti treći mandat premijeru koji od 2006. vodi zemlju u koaliciji s DUI-jem.

Po istraživanju instituta Dimitrija Čupovskog, VMRO-DPMNE dobit će 63 mandata, socijaldemokrati 31, a ostala će mjesta podijeliti dvije albanske stranke.

Ako vladajuća stranka ne osvoji apsolutnu većinu u parlamentu, morat će DUI-ju učiniti ustupke kako bi tu albansku stranku vratila u koalicijsku vladu jer će u suprotnome morati u koaliciju s DPA-om, 'tvrđom' albanskom strankom.

Prosječna plaća 345 eura, stopa nezaposlenosti veća od 28 posto

Osam godina, koliko je Gruevski na čelu države, makedonski izgledi za pridruživanje NATO-savezu i Europskoj uniji zapravo su zamrznuti zbog dugogodišnjih nesporazuma s Grčkom o imenu Makedonije, jedne od najsiromašnijih zemalja u Europi.

U toj je zemlji BDP po stanovniku 35 posto prosjeka EU-a, prosječna je plaća 345 eura, a stopa nezaposlenosti premašila je 28 posto. Vlada se međutim poziva na solidan gospodarski rast (3,1 posto prošle godine), niski javni dug i rast stranih ulaganja (s 89,7 milijuna dolara 2012. na 334 milijuna 2013.) kao jasan dokaz da je na pravome putu u regiji teško pogođenoj krizom eurozone.

"Nismo uspjeli u svemu što smo željeli, ali smo pokazali da Makedonija može biti uspješna", rekao je Gruevski.

Mali ljudi očekuju promjene na bolje. "Vlada je imala priliku, ali nije učinila ništa. Problem je u tome što ne vidim alternativu u oporbenim strankama, tako da će stanje vjerojatno ostati isto", rekla je jedna Skopljanka za agenciju Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.