Makedonija predsjednika bira u drugom krugu izbora: Hoće li Gjorge Ivanov osvojiti novi mandat?

Foto: Guliver Image/Getty Images

MAKEDONSKI predsjednik Gjorge Ivanov tražit će svoj novi mandat u drugom krugu glasovanja 27. travnja protiv oporbenoga kandidata Steve Pendarovskog, jer birači u prvom krugu u nedjelju nisu izabrali konačnoga pobjednika.

Drugi krug glasovanja za uglavnom ceremonijalno mjesto održat će se zajedno s prijevremenim parlamentarnim izborima, nakon što vladajuća koalicija te multietničke male balkanske zemlje nije uspjela postići dogovor o jednom predsjedničkom kandidatu.

Drugi krug zbog nedovoljnog odaziva birača

Gjorgje Ivanov, kandidat konzervativne stranke VMRO - DPMNE premijera Nikole Gruevskoga, dobio je gotovo 52 posto glasova, prema preliminarnim rezultatima Državnoga izbornog povjerenstva, nakon prebrojavanja gotovo 90 posto glasova .


No, za pobjedu u prvom krugu, kandidat mora osvojiti više od 50 posto glasova od 1,7 milijuna registriranih birača, odnosno oko 870.000 tisuća glasova, a ne više od 50 posto glasova onih koji su izašli na birališta. Ivanov je dobio potporu oko 450.000 birača.

Ivanov je u prvom krugu dobio 51,8 posto, a Pendarovski, kandidat socijaldemokrata, 36,3 posto, pokazali su neslužbeni rezultati. Ostala dva natjecatelja ostala su daleko iza Ivanova i Pendariovskog.

U drugom krugu, 27. travnja, odaziv neće biti uvjet.

"Ovim rezultatom građani su već rekli što će se dogoditi 27. travnja, dvostruka pobjeda na predsjedničkim i parlamentarnim izborima"

Bez obzira na to, Ivanov je izrazio uvjerenost u izbornu pobjedu 27. travnja, istog dana kada se u Makedoniji održavaju parlamentarni izbori. "Ovim rezultatom građani su već rekli što će se dogoditi 27. travnja, dvostruka pobjeda na predsjedničkim i parlamentarnim izborima", rekao je Ivanov, kandidat konzervativne stranke VMRO-DPMNE.

VMRO-DPMNE je potvrdio rezultat koji je objavilo izborno povjerenstvo, rekavši kako brojke pokazuju da je pobjeda bila još snažnija nego je stranka očekivala. "Računamo na još veću potporu u drugom krugu", kazao je dužnosnik stranke Vlatko Porvev.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.