Makarski gradonačelnik pod istragom: Redare koji su prijavili korupciju potjerao s posla

Foto: Makarska.hr

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu postupa po kaznenoj prijavi koju su protiv makarskog gradonačelnika, SDP-ovog Tonća Bilića, podnijeli redari Pero Gazilj i Zdenko Roso kojima je dan otkaz nakon što su lani zbog koruptivnih djela prijavili dogradonačelnicu Lori Veličković i voditelja komunalnih redara Tonija Skaku. 

U prijavi se navodi da su nakon podnošenja prijave bili izloženi konstantnom zlostavljanju na radnom mjestu te da je gradonačelnik odmah nagovijestio kako će dobiti otkaz. Koncem godine, Bilić je donio novi pravilnik sa sistematizacijom kojim je smanjen broj radnih mjesta u redarstvu. Prekobrojni su, očekivano, bili upravo podnositelji prijave.

Stavljeni su na raspolaganje, što je bila čista formalnost, budući da su na koncu obojica ostala bez posla.

Bilić ponudio zapošljavanje redara u susjednoj općini?! 

Prošli mjesec u Makarsku je stigao i Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih službenika. Pokušao je s Bilićem dogovoriti nekakvo rješenje, no makarski gradonačelnik ponudio je jedino Rosi radno mjesto u susjednoj općini, dok za Gazilja, hrvatskog kickboxing reprezentativca, nije htio ni čuti. Navodno je tijekom tog razgovora jedan od uvjeta bio i povlačenje kaznene prijave protiv dogradonačelnice, no to su nam demantirali i Pleša i Bilić. Tvrde da je bila riječ o tome da se ne podnosi tužba u upravnom sporu.

Bilo kako bilo, na kraju su prijavitelji ostali bez posla. Teško je vjerovati da se radi o slučaju budući da je i sam gradonačelnik nekoliko puta istupio u javnosti predviđajući upravo takav rasplet. Komunalni redari u prijavi navode da su u posjedu audio snimke iz ureda gradonačelnika na kojoj prijeti otkazom prijaviteljima. Tvrde da je snimka nastala zbog zaštite ustavnih vrijednosti kao što je pravo na rad i kako bi se spriječilo kazneno djelo povrede prava na rad i zaštite prijavitelja.

Posla za DORH i Ministarstvo uprave

Osim što se makarskim gradonačelnikom i njegovom zamjenicom bavi Državno odvjetništvo, posla će imati i Ministarstvo uprave Arsena Bauka, jer je Sindikat državnih službenika zatražio provedbu nadzora u Makarskoj vezano za otkaze koje su dobili redari. U zahtjevu se navodi da je došlo do povrede Zakona o službenicima i namještenicima jer je nejasno temeljem kojeg su kriterija stavljeni na raspolaganje. Sindikat upozorava da je riječ o podnositeljima prijave protiv voditelja redara i dogradonačelnice zbog krivotvorenja potpisa na prekršajnim nalozima, storniranja prekršajnih naloga i antidatiranja zapisnika o smanjenju plaćanja poreza.   

 

 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.