Majstori apsurda: Hrvatska u četiri godine potrošila 100 milijuna dolara za uvoz pijeska iz vlastitih rijeka

Screenshot: Wikipedia

IZMJENAMA Zakona o vodama iz 2010. godine, u Hrvatskoj je zabranjena eksploatacija pijeska i šljunka iz hrvatskih rijeka. Kao razlog se navodilo nelegalno vađenje pijeska i šljunka, koje je uzrokovalo poremećaje razina podzemnih voda i ukapanje korita.

Navedene zabrane iz 2010. godine uzrokovale su velike štete za hrvatsko gospodarstvo, piše Lider.

U četiri godine iz BiH i Srbije uvezli 100 milijuna dolara pijeska

Naime, od trenutka kada je zabrana stupila na snagu, samo iz BiH i Srbije u Hrvatsku je uvezeno oko 100 milijuna dolara navedenih mineralnih sirovina. S obzirom na to da u tim zemljama slične zabrane ne postoje, hrvatski brodari prešli su na drugu stranu graničnih rijeka te sada uvoze mineralne sirovine uz dvostruko veće troškove, jer uz cijenu pijeska, moraju platiti i razne naknade te carinu institucijama drugih zemalja.

Lider navodi kako su neke hrvatske rijeke doslovno pretrpane pijeskom, ističući kako je akvatorij osječke Luke Tranzit na Dravi toliko pun naplavljenog pijeska da je u jednom dijelu luke zabranjeno ploviti.

Zakon promijenjen 2012. godine, ali koncesije još nisu dodijeljene

"Prisiljeni smo odlaziti u Apatin, gdje kupujemo pijesak koji dovodimo ovdje. Unutar luke počela je gradnja terminala za pretovar rasutih tereta, gdje je bilo potrebno oko 2500 tona pijeska, koji smo uvezli iz Srbije, a u našem akvatoriju leži 600 tisuća kubika", rekao je Dalibor Džojić, direktor Luke Tranzit, za Lider.

Džojić je istaknuo kako je prošle godine sporni zakon iz 2012. godine promijenjen, pa su dopuštene su koncesije za vađenje pijeska i šljunka, ali one još uvijek nisu dodijeljene jer nisu napravljeni svi potrebni podzakonski akti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.