Mađari nadograđuju nuklearnu elektranu stotinjak kilometara udaljenu od Osijeka

Foto: Barna Rovacs/Wikipedia

POVJERENIK mađarske vlade za proširenje Nuklearne elektrane (NE)"Paks" Attila Aszodi predstavio je u Osijeku studiju utjecaja na okoliš novih blokova te nuklearke udaljene 80-ak kilometara od granice, ocjenjujući da u slučaju katastrofe može jamčiti sigurnost jer je riječ o blokovima treće generacije, a Hrvoje Buljan, predsjednik Vladina povjerenstva za prekograničnu procjenu utjecaja na okoliš novih blokova te NE da je Ministarstvo zaštite okoliša osnovalo povjerenstvo koje će uzeti u obzir argumente 'za' i 'protiv', nakon čega će donijeti svoje mišljenje.

Ocjenjujući kako je nuklearna energija najčistija te da nema nikakve ugroze za okoliš, Aszodi je rekao kako u Paksu rade četiri nuklearna bloka ukupne snage 2000 megavata te da se ta nuklearka namjerava proširiti s dva bloka po 1200 megavata, čime će udvostručiti njezin kapacitet.

"Riječ je o prijelaznom razdoblju jer između 2032. i 2037. godine namjeravamo zaustaviti rad starih blokova. Ovime ćemo osigurati opskrbu električnom energijom u Mađarskoj sve do kraja stoljeća. Planiramo zadovoljiti 40 posto elektroenergetskih potreba države u tom razdoblju na čist i ekološki prihvatljiv način", rekao je Aszodi.

Treća generacija reaktora

Dodao je kako kane graditi vrlo suvremene objekte, tzv. treću generaciju reaktora te žele susjednim zemljama, čiju suglasnost moraju dobiti, predstaviti o koliko je sigurnoj investiciji riječ kad je riječ o ekologiji.

"Prilikom detaljnih pripremnih radova dokazalo se da nadogradnja blokova nema nikakvih utjecaja na okoliš koji bi mogli ugroziti Hrvatsku ili bilo koju susjednu državu", istaknuo je Aszodi.

Budući da je riječ o utjecaju na okoliš u normalnim uvjetima rada, Aszodi je istaknuo kako i u slučaju moguće katastrofe mogu jamčiti sigurnost jer je riječ o blokovima treće generacije koji obuhvaćaju sigurnosne mehanizme i zaštitu protiv havarija.

Zabrinutost Zelenih


S njegovim se tvrdnjama nije složio predsjednik Zelenih Hrvatske Zdravko Peko, koji je upozorio kako je i japanska Fukushima bila najsuvremenija nuklearna elektrana treće generacije.

"Eto koliko i najsigurnije u uvjetima neke katastrofe može biti 'sigurno'. Japan se još stotinama godina neće oporaviti od Fukushime. Ne možemo predvidjeti prijete li nam neke kataklizme, a 'Paks' je stotinjak kilometara zračne linije udaljen od Osijeka", upozorio je Peko.

Podsjetio je na katastrofu u Černobilu, nakon koje je radioaktivni val prešao preko cijele Europe, te je istaknuo da se ne treba igrati energijom koja je nestabilna te da pametne i napredne zemlje ulažu u obnovljive izvore energije.

Ministarstvo osnovalo stručno povjerenstvo

Hrvoje Buljan, predsjednik Vladina povjerenstva za prekograničnu procjenu utjecaja na okoliš novih blokova Nuklearne elektrane "Paks", objasnio je kako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode osnovalo stručno povjerenstvo koje će uzeti u obzir argumente 'za' i 'protiv', nakon čega će donijeti svoje mišljenje.

"Trenutačno je postupak na javnom uvidu u trajanju od dva mjeseca, a provodi se prema Espoo konvenciji tako da se prekogranične konzultacije obavljaju s 12 država, uključujući i Maltu i Cipar.

U dosadašnjem postupku prekogranične procjene i radu povjerenstva konstatirano je da novi blokovi, uz poštovanje mjera zaštite okoliša, neće imati utjecaja na Hrvatsku", rekao je Buljan, dodajući kako se radi i procjena rizika u izvanrednim situacijama, nakon čega će donijeti konačno mišljenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.