Lov na hrvatske bogataše koji su skrivali novac u HSBC-u: Na listi nogometaš, poduzetnik, producent...

Foto: Guliver Image / Getty Images

I HRVATSKA je krenula u lov na bogataše koji su izbjegavali plaćanje poreza skrivajući svoj novac u švicarskoj banci HSBC, potvrđeno je za Index iz Vlade RH.

> Mutni poslovi "teški" 100 milijardi dolara: Bankarski div HSBC poslovao s diktatorima, ali i s Hrvatima

> Swiss Leaks: Dok drugi pokreću istrage, u Hrvatskoj nitko neće maknuti prstom

> Swiss Leaks: I obitelj Lukšić sakrivala novac u švicarskim bankama?

"Ministarstvo financija jutros je zatražilo preko Porezne uprave i Ureda za sprječavanje pranja novca podatke o hrvatskim građanima koji su klijenti švicarske HSBC banke kako bi se utvrdilo je li bilo poreznih utaja od strane hrvatskih građana", stoji u odgovoru na upit kojeg smo dobili od glasnogovornika Vlade Nikole Jelića.

"Porezna uprava i Ured za sprječavanje pranja novca kontinuirano surađuju s istim institucijama u europskim zemljama, te će tu suradnju iskoristiti i u ovom slučaju", tvrde iz Vlade.

77 tajnih računa povezanih s Hrvatskom

Podsjećamo, Međunarodni konzorcij za istraživačko novinarstvo razotkrio je tajne bankovne račune koje je švicarska banka HSBC otvarala za klijente koji su željeli izbjeći plaćanje poreza u matičnim zemljama. Na računima koji su razotkriveni u aferi Swiss Leaks pohranjeno je više od sto milijardi dolara.

U aferu Swiss Leaks, prema podacima koje je objavio Međunarodni konzorcij za istraživačko novinarstvo, umiješano je i 37 osoba koje su povezane s Hrvatskom, od čega su trećina hrvatski državljani.

Ukupno 40 klijenata povezanih s Hrvatskom je u razdoblju od 1977. do 2006. otvorilo 77 tajnih računa u švicarskoj banci HSBC. Trenutno takvih klijenata ima 37, od čega ih 27 posto drži hrvatsku putovnicu ili državljanstvo. Navedeni klijenti u Švicarskoj su ukupno pohranili 33,2 milijuna dolara, a najveći pojedinačni klijent na svojim računima ima 10,7 milijuna dolara.

Miljenić: Istražit će se jesu li i hrvatski građani sudjelovali u utaji poreza preko HSBC-a

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić potvrdio je danas u Lepoglavi da će se istražiti jesu li u izbjegavanju plaćanja poreza kroz privatne račune u britanskoj banci HSBC sudjelovali i hrvatski građani.

Komentirajući, na zahtjev novinara, medijske tvrdnje da su i hrvatski klijenti otvarali 'crne račune' u HSBC-u Miljenić je kazao da će dio naših sugrađana koji su na taj način izbjegavali plaćanje poreza "taj porez platiti" dok će u određenim slučajevima i kazneno odgovarati jer izbjegavanje plaćanja poreza predstavlja kazneno djelo.

"Svi živimo ovdje i moramo plaćati porez", kazao je ministar.

Podsjetio i da se sve zemlje bore protiv utaje poreza i da je tu vrlo bitna međunarodna suradnja. Miljenić je kazao da su nekada bankarske tajne predstavljale veliki problem, da ga predstavljaju i danas, ali da te barijere nestaju jer je riječ o problemu s kojim se svi zajedno moramo boriti.

Od Hrvata na crnoj listi vlasnik restorana, filmski producent, nogometaš...

"U podacima banke pišu imena, prezimena, brojevi računa, profesije - pa tako vidim da je tu jedan vlasnik restorana, filmski producent, nogometaš, teniski djelatnik, poduzetnik - a najviši iznos novca jednog Hrvata je 11,1 milijun dolara", kazao je reporter Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) Will Fitzgibbon, prenosi N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.