Linić na strani HGK: Porezna će se i dalje brinuti za financiranje legla korupcije

Foto: Davor Višnjić/Pixsell

HOĆE li se i dalje prisilno, putem ovrha, naplaćivati članarinu u Hrvatskoj gospodarskoj komori ili će se konačno stati na kraj toj praksi te hoće li se ukinuti obavezne članarine i uvesti dobrovoljno financiranje HGK? - pitanja su koja smo postavili Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu poduzetništva i obrta te Ministarstvu financija i Poreznoj upravi.

Sudeći prema odgovorima, konkretne volje da se ta štetna sprega između HGK i Porezne uprave raskine te se prestane prisilno financirati leglo kriminalnih aktivnosti - zasad nema!

Podsjetimo, dugogodišnji čelnik HGK Nadan Vidošević u istražnom je zatvoru zbog izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK, a istragom su uz njega obuhvaćene još četiri osobe - voditeljica Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK Josipa Mladinov, šefica Ureda predsjednika Komore Zdenka Peternel te Davor Komerički i Igor Premilovac. Za novog čelnika HGK je nakon Vidoševićevog uhićenja postavljen pa ekspresno smijenjen član Upravnog odbora HGK Darko Petričević, za kojeg se ispostavilo da osim propalih tvrtki na leđima nosi i nekoliko kaznenih prijava, kao i optužnicu za "zamračenje" 1,6 milijuna eura.

A šarolik je i ostatak ekipe na čelu HGK: neki za sobom imaju propale tvrtke i porezna dugovanja, ima i onih koji su iskustvo tijekom godina stjecali uglavnom sjedenjem po raznim odborima i upravama, bez pokretanja vlastitog biznisa, što bi ih možda uspjelo približiti onima koji ih obaveznim članarinama i financiraju - poduzetnicima i gospodarstvenicima, ali i onih koji su se našli "s druge strane zakona" - neke se sumnjiči za malverzacije, prijevare, izvlačenje novca iz tvrtki te primanje mita, neki imaju i kaznene prijave i optužnice, a neki čak i odslužene zatvorske kazne!

> Hrvatska gospodarska camorra: Propali poduzetnici, optuženici i osumnjičenici za malverzacije, prijevare i primanje mita!


Porezna će ovrhe provoditi i dalje!

Porezna uprava u svom se birokratskom odgovoru samo pozvala na niz zakona i odluka, uključujući i njihov interni dogovor s HGK, kojeg očito ne planiraju opozvati te će se HGK članarine i dalje naplaćivati prisilno - ovrhama!

"Člankom 20. Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (Narodne novine, broj: 66/91 i 73/91) propisano je da se sredstva potrebna za rad Hrvatske gospodarske komore osiguravaju iz doprinosa ili članarine koje plaćaju članice Hrvatske gospodarske komore, prihoda od naknada za usluge i drugih izvora, dok osnovicu i stopu te način i rokove plaćanja doprinosa ili članarine utvrđuje Skupština Hrvatske gospodarske komore.

Prema članku 10. Odluke o financiranju Hrvatske gospodarske komore u 2013. godini (Narodne novine, broj: 134/12), koju donosi Skupština Hrvatske gospodarske komore, nadzor obračuna i naplate članarine i doprinosa provodi Porezna uprava.

Člankom 5. Zakona o Poreznoj upravi (Narodne novine br. 25/12, 112/12) propisano je da Porezna uprava može obavljati poslove evidentiranja, utvrđivanja, nadzora, naplate i ovrhe radi naplate poreza koji u cijelosti pripadaju jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, drugih javnih davanja i ostalih davanja propisanih zakonom.

Uvjeti, opseg i naknada za obavljanje poslova iz stavka 1. ovoga članka uređuju se odlukom koju donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, odnosno nadležno tijelo za druga javna i ostala davanja propisana zakonom uz prethodnu suglasnost ministra financija.

Porezna uprava provodi ovrhu radi naplate proračunskih prihoda koje u postupku financijskog nadzora (radi zakonitosti, pravilnosti i pravodobnosti obračuna, prijava i uplata proračunskih prihoda i naknada propisanih posebnim zakonima) utvrde ustrojstvene jedinice Ministarstva financija, ovrhu radi naplate drugih javnih davanja po zahtjevima tijela državne uprave i sudova u skladu s posebnim zakonima te obavlja ostale poslove stavljene u nadležnost Porezne uprave posebnim propisima", odgovorili su iz Porezne uprave na upit o njihovom ugovoru s HGK i provođenju prisilne naplate članarina ovrhama.

Ministarstvo financija nije imalo dodatnih komentara već su naveli kako je Porezna uprava, koja je njihov sastavni dio, sve rekla.

Šteti li dogovor Porezne i HGK drugim vjerovnicima tvrtki?

> Tajna ostvarivanja prihoda "iznad očekivanja": Porezna uprava godinama utjeruje dugove za HGK


Na Indexov upit ne šteti li se ugovorom između Porezne uprave i HGK drugim vjerovnicima tvrtki (primjerice čak i javnim poduzećima) ukoliko se ovrhom daje prednost HGK u naplati dugovanja za članarinu pred naplatom ostalih dugovanja, iz Porezne uprave stigao je samo još jedan birokratski odgovor:

"Člankom 5. Zakona o Poreznoj upravi (Narodne novine br. 25/12, 112/12) propisano je da Porezna uprava može obavljati poslove evidentiranja, utvrđivanja, nadzora, naplate i ovrhe radi naplate poreza koji u cijelosti pripadaju jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, drugih javnih davanja i ostalih davanja propisanih zakonom.

Porezna uprava prema odredbama članka 4. Zakona o Poreznoj upravi („Narodne novine“ broj 25/12 i 112/12) obavlja upravne i druge stručne poslove u primjeni poreznih propisa koji se odnose na naplatu i provođenje ovrhe radi naplate poreznog duga i drugih javnih davanja. Porezna uprava sukladno odredbama Općeg poreznog zakona redovito provodi prisilnu naplatu poreznog duga temeljem ovršnih i vjerodostojnih isprava.

Člankom 2. OPZ-a propisani su oblici javnih davanja, tj. odredbe OPZ-a propisane za poreze na odgovarajući se način primjenjuju i na druga javna davanja".

Kazali su i kako je ipak nemoguće da se dogodi da ovrhom prije naplate tvrtki članarinu za HGK negoli porezno dugovanje.

Vrdoljak najavio ili ukidanje ili smanjenje članarina, ali zasad nema konkretnih poteza

Iako su nas u Ministarstvu gospodarstva prvotno pokušali uvjeriti kako je pitanje obaveznih članarina i ovrha stvar Porezne uprave, a ne njihovog Ministarstva (a Ministarstvo gospodarstva je to koje je Zakonom o Hrvatskoj gospodarskoj komori propisalo obavezne članarine), ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je nakon imenovanja njegove pomoćnice Sabine Škrtić na mjesto v.d. predsjednice HGK poručio kako će se članarine koje poduzetnici plaćaju Hrvatskoj gospodarskoj komori drastično smanjiti ili u potpunosti ukinuti. No, konkretnih poteza na tom području zasad nema.

Vrdoljak očekuje da će se situacija u HGK urediti već za vrijeme v.d. mandata Sabine Škrtić, prije nego putem natječaja na izbornoj skupštini bude izabran novi predsjednik. "Očekujem da se u tom vremenu realiziraju financijski planovi za sljedeću godinu, provede drastično smanjivanje ili ukidanje članarine te djelomično smanjivanje doprinosa za HGK. Pri tome se neće raditi uštede na uštrb budućeg funkcioniranja HGK", rekao je Vrdoljak te dodao da Komora mora biti efikasnija, jeftinija te korisnija na usluzi hrvatskom gospodarstvu, koje plaća njezino funkcioniranje.

"HGK je nužno potrebna gospodarstvu, a ako se te promjene ne učine upitno je i njezino financiranje. Preuzimamo političku odgovornost, a istražni organi moraju uz podršku svakog zaposlenika HGK završiti istragu, a očekuje se da svaki zaposlenik mora otvoriti vrata kako bi se Komora očistila. Svi moraju odgovarati u lancu te očekujemo kako će se već jednom prestati krasti u ovoj zemlji", istaknuo je tom prilikom Vrdoljak.

Maras ukidanje članarina predlagao i ranije, Vrdoljak bio protiv

Zanimljivo je da obavezne članarine u HGK već nisu ukinute upravo zbog toga što se tome protivio HNS. Vrdoljak, koji sada najavljuje ukidanje ili smanjivanje članarina, tada je tvrdio da bi takav potez bio "nepristojan i zbunjujuć". Protiv ukidanja članarina bila je i Vrdoljakova stranačka šefica Vesna Pusić, koja je takav svoj stav žestoko zagovarala i na sjednici užeg kabineta Vlade RH.

Ukidanje članarina, kako za HGK tako i za Hrvatsku obrtničku komoru (HOK), prije više od mjesec dana predlagao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Maras po pitanju članarina za HGK ovog puta više nije imao ništa za dodati već se samo složio s Vrdoljakom, budući da je riječ o nečemu što je on sam ranije predlagao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.