Lažnim OPG-ovcima loše se piše: Inspekcije pojačano provjeravaju tko "ubire urod" na zapuštenim poljima!

Ilustracija: Vladimir Dugandžić/Cropix

REGISTRIRANJE Obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava (OPG), koja su oslobođena obaveze korištenja fiskalnih blagajni, mnogi su iskoristili kao "rupu u zakonu". Sve je više onih koji upozoravaju na "mutne poslove" oko OPG-ova te tvrde kako brojni "OPG-ovci" robu za tržnice nabavljaju na veletržnicama i nisu pravi proizvođači već preprodavači koji na ovaj način izbjegavaju fiskalizaciju i plaćanje poreza. U Ministarstvu poljoprivrede odlučili smo provjeriti koliko se često i na koji način vrši kontrola OPG-ova te koliko je nepravilnosti do sad utvrđeno.

> "Tržnice su krcate lažnim poljoprivrednicima": Kad će se stati na kraj velikom kriminalu na veletržnicama?

> Porezna inspekcija na veletržnicama i tržnicama našla više od 100 prekršitelja, 45 ih dobilo zabranu rada

Najviše nadzora kod OPG-ova - više od 80 posto

"Uz obrt, trgovačko društvo ili zadrugu, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) također je oblik organizacije poljoprivrednog gospodarstva koja, između ostalih inspekcija (gospodarske, veterinarske i drugih) podliježu i inspekcijskom nadzoru inspekcija u poljoprivredi (poljoprivrednoj, stočarskoj, vinarskoj i inspekciji za kakvoću hrane). Inspekcije u poljoprivredi obavljaju inspekcijske poslove prema Godišnjem planu rada i aktivnosti, prijavama, predstavkama fizičkih i pravnih osoba, traženjima Ministarstva i drugih državnih tijela, kao i po vlastitoj inicijativi inspektora kada je to potrebno. Najviše nadzora, više od 80 posto, upravo se provodi kod OPG-a", kažu za Index u Ministarstvu poljoprivrede.

Inspekcije utvrdile na tisuće nepravilnosti

"U 2012. godini izvršeno je 14.268 inspekcijskih nadzora pri čemu je obavljeno 15.338 inspekcijska pregleda i sastavljeno 15.267 inspekcijskih zapisnika o očevidu. U slučajevima utvrđenih nepravilnosti inspektori su donosili rješenja kojima su naređivali otklanjanje nedostataka, povrat nezakonito ostvarenih potpora te su poduzimali mjere odgovornosti. Donijeto je 1.708 prvostupanjskih rješenja kojima je naređeno otklanjanje raznih nepravilnosti, najviše vezanih za korištenje poljoprivrednog zemljišta, za promet i uporabu sredstava za zaštitu bilja, za promet i kakvoću sjemena, za ostvarivanje prava na potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju te vezano na obveze poljoprivrednih gospodarstava za  upis u službene evidencije i baze podataka. Nadležnim prekršajnim sudovima podneseno je 977 optužnih prijedloga.

U 2013. godini, prema podacima za prvih 8 mjeseci provedeno je 9.519 inspekcijskih nadzora, sastavljeno je 10.122 zapisnika o očevidu i doneseno 941 rješenje, te je nadležnim prekršajnim sudovima podneseno 311 optužnih prijedloga.

Dakle, inspekcije u poljoprivredi sukladno svojim nadležnostima provode sustavno nadzore i na OPG-ima", navode iz Ministarstvu poljoprivrede u odgovoru na Indexov upit o broju izvršenih inspekcijskih nadzora te utvrđenih nepravilnosti.

Kako radi poljoprivredna inspekcija?

"Poljoprivredna inspekcija pri nadzoru korištenja potpora, između ostalog, provjerava površine i vrste prijavljenih poljoprivrednih kultura na gospodarstvima koja podnose zahtjeve za potpore. Količine se ne provjeravaju jer iste, prema usklađenim i preuzetim propisima Europske unije, nisu uvjet za ostvarivanje prava na potpore.

Treba napomenuti da se obveza upisa u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava odnosi i na obiteljska poljoprivredna gospodarstava koja prodaju svoje proizvode izravno na gospodarstvu ili na tržnici, pa se nadzori nad ovim gospodarstvima provode u suradnji s inspektorima Državnog inspektorata, te inspektorima Porezne uprave i Carinske uprave Ministarstva financija, pri čemu ove inspekcije provode nadzore iz svojih  nadležnosti.

Činjenica je da i od strane fizičkih osoba, nositelja ili članova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a) koji prodaju svoje proizvode izravno na gospodarstvu ili na tržnici, može doći do nepoštivanja Zakona o trgovini, Zakona o poljoprivredi i dr. zakonskih propis.

Naime, kada gospodarska inspekcija i inspekcije Ministarstva financija provode nadzor u okviru svoje nadležnosti na tržnicama i veletržnicama i kada posumnjaju da fizička osoba s iskaznicom OPG-a ne prodaje proizvode proizvedene na obiteljskom gospodarstvu čiji je član ili nositelj, od nadležne poljoprivredne inspekcije zatraži da provede inspekcijski nadzor na samom poljoprivrednom gospodarstvu", kažu u Ministarstvu poljoprivrede o radu inspektora.

Prodaju "vlastite proizvode", a registrirano polje - zapušteno


 
I Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je postojanje lažnih OPG-ovaca na tržnicama, na koje se može čuti sve više pritužbi. No, inspekcije im revno kucaju na vrata. Preprodaje se tuđe proizvode, a kad inspekcija izađe na teren utvrdi se kako se na registriranim poljima proizvodnja uopće ne odvija!

"Jedan od posljednjih nadzora gospodarska je inspekcija provela na tržnici Savica pri čemu je utvrdila koje voće i povrće prodaje pojedina od 11 fizičkih osoba s iskaznicom OPG-a. Prema njihovim nalazima utvrđena je prodaja od 3 do 13 proizvoda.


Inspekcijski nadzor kod 11 OPG-a, čiji je član ili nositelj OPG-a prema nalazu gospodarskog inspektora prodavao na tržnici Savica, provela je poljoprivredna inspekcija ovoga Ministarstva tijekom lipnja i srpnja ove godine o čemu je inspekcijske nalaze dostavila gospodarskoj inspekciji radi njihovog daljnjeg postupanja, podnošenja optužnih prijedloga u slučaju kada je utvrđeno da je fizička osoba s iskaznicom OPG-a prodavala primjerice cvjetaču za koju je utvrđeno da nije proizvedena na vlastitom OPG-u ili kao što je u jednom slučaju utvrđeno da nositelj OPG-a prodaje 11 poljoprivrednih proizvoda, a da se na zemljištu upisanom u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava poljoprivredna proizvodnja uopće ne odvija", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Najavljen još veći broj inspekcijskih nadzora!

"Tijekom 2013. godine poljoprivredni su inspektori obavili cca 30 inspekcijskih nadzora na samim obiteljskim poljoprivrednom gospodarstvima temeljem članka 28. stavka 2. i članka 31. Zakona o poljoprivredi (Narodne novine, br. 149/09, 127/10 i 50/12) na okolnost upisa u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, odnosno posjedovanja poljoprivrednih resursa (poljoprivrednog zemljišta) i obavljanja poljoprivredne djelatnosti, posebice na okolnost proizvodnje poljoprivrednih proizvoda na pojedinom OPG-u, voća i povrća zatečenog u izravnoj prodaji od strane pojedinih OPG-a.

Također, valja napomenuti da će se navedeni broj od cca. 30 inspekcijskih nadzora povećati, budući su u tijeku nadzori temeljem novo pristiglih predstavki i informacija od strane gospodarske inspekcije i inspekcija Ministarstva financija", kažu za Index iz Ministarstva poljoprivrede.

Registrirano više od 192 tisuće OPG-ova

Predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan još je uoči službenog uvođenja fiskalizacije na tržnice, 1. kolovoza, upozorio na povećanje broja registriranih OPG-ova, ali u Ministarstvu poljoprivrede tvrde kako se porast ipak ne bilježi od početka primjene fiskalizacije.
 
"Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ne bilježi porast registracije OPG-a od početka primjene fiskalizacije. Naime, od početka 2013. godine do početka rujna ukupno je registrirano 2.774 OPG-a (od toga u posljednja četiri mjeseca 1.301 OPG-a) dok je u 2012. godini registrirano 3.221 novih OPG-a. Ukupan broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a) u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava na današnji dan je 192.495, a u isto vrijeme u 2012. je bio 188.516.

U nastavku Vam navodimo najvažnije informacije vezane uz registraciju u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava:

Pravilnikom o Upisniku poljoprivrednih gospodarstava (Narodne novine, br. 76/11, 42/13) propisani su način i uvjeti upisa u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provodi postupak upisa i izdaje rješenje o upisu u Upisnik.

Uvjet za upis u Upisnik je posjedovanje poljoprivrednih resursa (poljoprivrednog zemljišta i/ili stoke) i obavljanje poljoprivredne djelatnosti koja obuhvaća bilinogojstvo, stočarstvo i s njima povezane uslužne djelatnosti. Upis u Upisnik obavlja se tijekom cijele godine u regionalnim uredima Agencije. Pravo na upis u Upisnik imaju pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj i fizičke osobe državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, te također i fizičke i pravne osobe sa prebivalištem/sjedištem na teritoriju Europske unije čije se poljoprivredno gospodarstvo nalazi na teritoriju Republike Hrvatske.

Poljoprivredna gospodarstva upisuju se u Uredima kojima pripadaju obzirom na sjedište obrta, trgovačkog društva, zadruge ili drugog organizacijskog oblika poljoprivrednog gospodarstva, odnosno prebivalište nositelja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, neovisno o mjestu obavljanja poljoprivredne djelatnosti. Upis u Upisnik je upravni postupak, osim u dijelu upis/promjena posjeda zemljišta te žiro-račun poljoprivrednog gospodarstva. Zahtjev za upis u Upisnik ili zahtjev za prijavu promjena u Upisniku podnosi nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstava na propisanom obrascu.  Uz obrasce za upis u Upisnik, poljoprivrednik je obvezan dostaviti i obveznu dokumentaciju, koja obuhvaća:

1. kopiju osobne iskaznice nositelja/odgovorne osobe
2. izvadak iz sudskog registra (u slučaju trgovačkog društva)
3. izvadak iz obrtnog registra (u slučaju obrta)
4. dokumente kojima se dokazuje posjed poljoprivrednog zemljišta
5. kopiju Ugovora o žiro računu.

Detaljan pregled obvezne dokumentacije po tipovima poljoprivrednih gospodarstava nalazi se u dodatku II. Pravilnika o upisniku poljoprivrednih gospodarstava.

Kod podnošenja zahtjeva za upis/promjenu u Upisniku, poljoprivrednik mora platiti upravnu pristojbu po tarifnom broju 1. i 2. Zakona o upravnim pristojbama", naveli su za Index iz Ministarstva poljoprivrede.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.