Lavrov: Obama je lagao o raketnom štitu u Europi

Foto: FAH

ČINI se da američki predsjednik Barack Obama nije govorio istinu kada je 2009. rekao da raketni štit u Europi neće trebati u slučaju nuklearnog sporazuma s Iranom, rekao je u srijedu ruski šef diplomacije Sergej Lavrov te je reako da Moskva i Washington nemaju zajednički pristup prema borbi protiv Islamske države.

"Predsjednik Obama je 2009. javno kazao da ako se riješi pitanje iranskog nuklearnog programa, neće biti potrebe za raketnim štitom u Europi. Čini se da nije govorio istinu", kazao je Lavrov u razgovoru za Channel News Asia.

Ruski šef diplomacije sastao se u srijedu u Maleziji već drugi put zadnjih dana s američkim državnim tajnikom Johnom Keryjem i nakon razgovora potvrdio da dvije strane smatraju Islamsku državu zajedničkom prijetnjom, ali da nemaju zajednički pristup rješavanju tog pitanja.

Islamska država zajednička prijetnja

"Svi se mi slažemo da je IS zajednička prijetnja i opće zlo. Slažemo se da moramo udružiti napore u borbi protiv te pojave što je prije i učinkovitije moguće. Za sada nemamo zajednički pristup pitanju kako to učiniti, s obzirom na pat poziciju između raznih igrača na terenu, uključujući naoružane jedinice sirijske oporbe", kazao je Lavrov.

Rusija smatra da činjenica da je ultraradikalni sunitski pokret zauzeo golema područja u Siriji znači da i oni koji se protive režimu Bašara al-Asada moraju udružiti snage s Damaskom kako bi se pobijedio zajednički neprijatelj.

Kerry i Lavrov su u Maleziji na sastanku zeamlja članica ASEAN-a, a trojni sastanak u kojem je sudjelovao i saudijski šef diplomacije Adel al-Džuberi održali su u Kataru u ponedjeljak.


Rusija pokušava zbližiti sirijsku vladu predsjednika al-Asada koji je dugogodišnji ruski saveznik s državama u regiji uključujući Saudijsku Arabiju i Tursku kako bi se stvorio zajednički savez za borbu protiv IS-a koji je zauzeo velike dijelove Sirije.

Ključno zajedničko protuterorističko djelovanje

Lavrov je rekao da je formiranje "širokog protuterorističkog fronta" bio jedna od glavnih tema sastanka Kerry-Lavrov-Džubeir.

Iran i Rusija saveznici su sirijskog predsjednika al-Asada kojega su pomagali oružjem i novcem tijekom građanskog rata koji sada traje dulje od četiri godine.

SAD i monarhije Perzijskog zaljeva žele da Asad ode s vlasti.

Šest svjetskih sila predvođenih Sjedinjenim Državama postiglo je nuklearni sporazum s Iranom 14. srpnja kojim Iran ograničava svoj program u zamjenu za ukidanje sankcija, no obje su strane jasno poručile da to ne znači i promjenu stajališta u regiji. Jedan od ciljeva posjeta Johna Kerryja Bliskom istoku ovaj tjedan bio je uvjeriti arapske saveznike u dobrobit nuklearnog sporazuma za mir u regiji. Sunitske monarhije smatraju šijitski Iran suparnikom u regiji i optužuju ga za uplitanje i poticanje pobuna u nekim zemljama, primjerice Bahreinu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.