Kuba optužila SAD da joj sustavno krade novce sa zamrznutih računa

KUBANSKI list Granma tvrdi kako ima dokaze koji pokazuju da je veliki dio kubanskih financijskih sredstava, koje je SAD zamrznuo i drži ih zbog financijske blokade ove zemlje, ukraden. Kubanski režim tako je optužio SAD za kanaliziranje milijuna dolara na račune antirežimskih aktivista.

List navodi kako se brojnim eksproprijacijama tijekom godina sustavno kralo sa zamrznutih kubanskih računa. Ministarstvo financija napominje kako SAD trenutno drži 245 milijuna dolara koje pripadaju Kubi, a koji su sad dovedeni u pitanje. "Sredstva konfiscirana kao rezultat zakonske regulacije blokade nisu zamrznuta, već ukradena", napominje list.

Novac s kubanskog računa preseljen u ruke antikubanskih aktivista

"Tijekom godina novac i imovina koji pripadaju kubanskim kompanijama i građanima su zaplijenjeni kao dio ekonomskog rata protiv naše zemlje", piše Granma.  Članak navodi četiri slučaja u kojima je američka vlada oslobađala kubanska sredstva kako bi obeštetila članove obitelji pojedinaca koji su vršili "anti-kubanske aktivnosti".

Bill Clinton je 1996. godine naredio da se s kubanskog računa skine 1,2 milijuna dolara i da članovima grupe "Braća spasa", koja se borila protiv Castra. Čak 96 milijuna dolara dano je 2001. godine za obeštećenje obitelji pripadnika ove grupe. Busheva administracija je 2005. godine dala 198 milijuna dolara Ani Margariti Martinet, stanovnici Miamija kubanskog porijekla, jer je sud ocijenio da je bila žrtvom mučenja i silovanja od strane kubanskog agenta.

Prema naredbi njujorškog suda, banka JP Morgan Chase je 2006. godine s kubanskog računa transferirala 72 milijuna dolara obiteljima Andersona MacCarthya i Raya Weiningera, koji su ubijeni tijekom invazije u Zaljevu svinja 1961. godine.

Blokada Kubi nanijela štetu od 975 milijardi dolara

Valja napomenuti kako se Kuba nalazi na američkoj listi država koje podupiru terorizam te je kao takva podložna financijskim sankcijama od strane SAD-a. Blokada Kuba je uvedena 1960. godine, nakon što je kubanska vlada nacionalizirala dio imovine američkih građana i kompanija. Prema Zakonu o kubanskoj demokraciji, embargo će ostati na snazi sve dok zemlja ne pokaže preusmjerenje na "demokraciju i sustav poštivanja ljudskih prava".

Međutim, ovakva blokada predstavlja povredu međunarodnog prava, te se procjenjuje kako je Kubi tijekom trajanja donijela štetu od čak 975 milijardi dolara. Opća skupština UN-a još od 1992. godine blokadu procjenjuje kao ilegalnu te traži njeno ukidanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.