Krugman Grcima: Glasajte "Ne", Trojka je povukla potez s ciljem rušenja vlade

Foto: Hina

"OK, ovo je stvarno: grčke banke su zatvorene, uvedena je kontrola kapitala. Grexit nije daleko," piše na početku svježeg osvrta na grčku dužničku krizu nobelovac s područja ekonomije Paul Krugman i nudi dva razloga zbog kojih bi glasao protiv mjera štednje na referendumu kojeg je vlada Aleksisa Ciprasa najavila za 5. srpanj.

"Ja bih glasao "Ne" iz dva razloga. Prvo, iako izgledi za izlazak iz eura plaše sve, uključujući mene, Trojka sad efektivno traži da se političke smjernice provođene u prošlih pet godina provode beskrajno. Gdje je tu nada? Možda, samo možda, spremnost na odlazak inspirira ponovno promišljanje, iako vjerojatno neće. No, čak i ako je tako, devaluacija neće moći stvoriti puno više kaosa od onog koji već postoji i utrla bi put prema konačnom oporavku, baš kao što je to bio slučaj u brojnim drugim vremenima i mjestima. Grčka nije drukčija.

Drugo, političke implikacije glasa "Za" bi bile duboko zabrinjavajuće. Trojka je očito posegla za reverzibilnim Corleoneom (Kum) – oni su Ciprasu dali ponudu koju on ne može prihvatiti, po svoj prilici znajući to. Stoga je ultimatum, po učinku, bio potez da se zamjeni grčka vlada. Čak i ako ne volite Sirizu, to mora biti uznemirujući potez za svakog tko vjeruje u europske ideale," piše Krugman.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.