Katastrofa "teška" 2 trilijuna dolara: Svjetskim oceanima prijeti zagrijavanje i porast kiselosti

PRAVA prirodna katastrofa prijeti Zemlji do kraja ovog stoljeća, javljaju znanstvenici sa Ekološkog instituta u Stockholmu. Naime, ukoliko se ne smanji emisija otrovnih plinova u zrak, svjetskim oceanima prijeti nagli porast kiselosti, a moguća šteta procjenjuje se na čak 2 trilijuna dolara, javlja Reuters.

Studija koju su proveli švedski stručnjaci pokazuje kako će, bez brze reakcije i smanjenja emisije otrovnih plinova, prosječna temperatura oceana do kraja stoljeća porasti za čak 4 Celzijeva stupnja. Iako se ne čini kao mnogo, ali porast prosječne temperature sa sobom povlači katastrofalne posljedice. Viša razina kiselosti u oceanima, porast razine mora, zagađenja i cvjetanje algi, migracije životinjskih vrsta i učestali tropski cikloni samo su neke od tih posljedica.

Znanstvenici su svoja otkrića objavili u studiji pod nazivom "Vrednovanje oceana" te su zaključili da će klimatske promjene sa sobom povući posljedice koje će biti najgore upravo za svjetske oceane. Napravili su i okvirnu procjenu cijene koju ćemo morati platiti ukoliko do katastrofe dođe - dva trilijuna dolara. Dovoljno je reći da je to čak 0.37 posto globalnog BDP-a.

Ukoliko dođe do smanjenja emisije štetnih plinova i temperatura poraste za "samo" 2,2 stupnja, svijet će platiti štetu od 1,2 trilijuna dolara. Koliko je vjerojatno, a u današnja moderna vremena i moguće, zaustaviti nevjerojatan napredak tehnologije i emisiju štetnih tvari u prirodu, nemoguće je procijeniti. Ali, kako znanstvenici tvrde, najgori scenarij i nije tako daleko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.