Kardinali ulaze u konklave: Izbor novog Pape očekuje se do kraja tjedna, dim iz Sikstinske kapele u 17.20 sati

Foto: AFP

STIGAO je i taj dan. 115 kardinala danas ulazi u konklave. Svijet čeka novog Papu. 115 kardinala izbornika danas ulaze u konklave i tajnim glasovanjem odlučuju o nasljedniku Benedikta XVI. Danas poslijepodne glasat će prvi puta i to pod svodom Michelangelova "Posljednjeg suda" na oltarskom zidu Sikstinske kapele. Prema najavama, konklave bi trebale trajati samo četiri dana što znači da bismo do kraja tjedna trebali dobiti nasljednika Benedikta XVI., 266. poglavara Katoličke crkve.

Jutro u Vatikanu započelo je molitvom u Bazilici svetog Petra. Kardinali izbornici, svi mlađi od 80 godina, mole za izbor novog Pape. Kasnije popodne ulaze u konklave, polažu zakletvu na Svetom pismu na dostojan i savjestan izbor te na zavjet šutnje.

"Kako se približavate oltaru kako bi ste položili glasački listić u veliku urnu izgovarate riječi `zazivam Gospodina Boga koji će biti moj sudac i svjedok dok glasam za onog za kojeg smatram da je dostojan Papinske dužnosti`. To je za mene i najintimniji ali ujedno i veoma zastrašujuć trenutak", kaže kardinal Wilfred Napier.

Nakon glasanja listići se iglom i koncem zašiju i spaljuju u peći u kapeli

Ime sa svakog listića čita se naglas i prebrojava, a nakon glasanja listići se iglom i koncem zašiju i spaljuju u peći u kapeli. Čeka se potom bijeli ili crni dim; ovisno jesu li kardinali dvotrećinskom većinom glasova odabrali nasljednika Benedikta XVI., objašnjava pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, Ivica Budinščak.

"Ako u slučaju glasovanja jedan od kardinala izbornika dobije dvije trećine glasova on tada ima kanonski mandat za papinstvo. Pristupa mu potom kardinal dekan i pita prihvaća li kanonski izbor. Ukoliko on odgovori potvrdno tad izgovara i svoje novo ime kojim će se prozivati kao Papa, a potom odlazi u Sobu suza gdje se oblači u papinsku odjeću", objašnjava Budinščak.

Dim iz Sikstinske kapele u 17.20 sati


U konklave kardinali ulaze danas iza 16 sati i glasovat će samo jednom. Gledanje dima iznad Sikstinske kapele zakazano je već za 17.20 sati, a bude li bijeli - značit će da su kardinali nasljednika Benedikta XVI. izabrali "od prve". Bude li crn, izolacija se nastavlja. Od srijede će se glasovati dva puta ujutro i dva puta poslijepodne.

Novi poglavar Katoličke crkve morat će se suočiti s mnogim izazovima i unutarnjim skandalima. Mediji već danima nagađaju o favoritima. Među njima su milanski nadbiskup Angelo Scola, predvodnik najjače frakcije talijanskih kardinala, ali i Peter Turkson iz Ghane, koji također visoko kotira.

"Misija Crkve jest da stalno iznova objavljuje, čak i čovjeku koji je potpuno sljubljen s novim milenijem, da mu stalno ponavlja da je patnja našega Gospodina središte nade", kazao je tijekom nedjeljne mise u Rimu nadbiskup Scola.

"Čekamo da krene simfonija novoga nasljednika sv. Petra", rekao je Turkson.

Osim njih dvojice, favoriti su i Brazilac Odilo Scherer, nadbiskup Sao Paola, Kanađanin Marc Ouellet te bostonski nadbiskup Sean Patrick O'Malley.

Nadbiskup Timothy Dolan izjavio da se taj koji misli da bi on mogao biti novi Papa "očito napušio marihuane"

Za zabavu je pak ovih dana u Rimu zadužen newyorški nadbiskup Timothy Dolan, kojeg u stopu prate deseci američkih novinara, dok Vatikan okreće očima na njegovu tešku borbu s talijanskim jezikom.

"Ovdje sam uvijek doma, danas smo svi Rimljani", uz smijeh će Dolan odgovarajući na pitanje kako se nakon New Yorka osjeća u glavnom talijanskom gradu.

Iako se, zbog nevjerojatne medijske pozornosti čak i njegovo ime spominjalo u kontekstu novoga Pape, on je sam izjavio da se taj koji misli da bi on mogao biti novi Papa "očito napušio marihuane".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.