Kaos u Ateni: Prosvjednici protiv Ciprasove vlade napali policiju

Screenshot: RT/YouTube

DESECI maskiranih prosvjednika sukobili su se u četvrtak navečer s policijom u središtu Atene razbijajući izloge i paleći automobile, nakon prvog prosvjeda protiv vlade otkako je ljevičarska Siriza prije mjesec dana preuzela vlast u zemlji.

Oko 450 pristaša krajnje ljevice izašlo je na ulice glavnog grada kako bi prosvjedovali protiv novoizabrane vlade Aleksisa Ciprasa koja je prije nekoliko dana s partnerima iz EU-a dogovorila produljenje programa pomoći Ateni.



Nakon prosvjeda je pedesetak najradikalnijih maskiranih prosvjednika bacalo kamenje i molotovljeve koktele na policiju u središnjoj četvrti Exarchiji. U nasilju je oštećen manji broj izloga i automobila, te autobusna postaja.



Premda sukobi nisu bili velikog intenziteta, riječ je o prvim neredima protiv ljevičarske vlade koja je izabrana 25. siječnja na temelju obećanja da će s europskim partnerima dogovoriti otpis dijela dugova i prekinuti s bolnim mjerama štednje.

Gnjev krajnje ljevice 

The News Hub javlja da iza prosvjeda stoji grupa s krajnje ljevice ANTARSYA koja od vlade traži da ispuni predizborna obećanja čak i ukoliko to podrazumijeva izlazak iz eurozone, odnosno bankrot.

> Varoufakis za Charlie Hebdo: Ako ugušite našu vladu otvoriti ćete put rasistima i nacionalistima

Prema istom izvoru, pozivu na nove prosvjede su se priključili i zastupnici Grčke komunističke partije (KKE ) čiji članovi imaju 15 mjesta u parlamentu. KKE traži da ljudi u petak izađu na ulice i pokažu nezadovoljstvo zbog reformi na koje je pristao ministar financija Yanis Varoufakis za koje kažu da su "protiv radnika". Komunisti su nakon izbora odbacili poziv  za formiranje koalicije sa Sirizom uz obrazloženje da će stranka raditi u interesu "kapitala", a ne radnika.

Previranja su započela i unutar Sirize, čiji radikalniji zastupnici traže da se stranka dosljedno drži predizbornog programa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.