Kajin u Saboru: U Turističkoj zajednici vladaju čistke po matrici najgore boljševičke prakse

Foto: Hina

SABOR sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu Zakona o zaštiti potrošača.

Vlada predlaže obvezu isticanja dviju cijena - redovne i snižene cijene koja se odnosi na sezonska sniženja, te akcijsku prodaju koja može trajati mjesec dana. Također dok traje postupak osporavanja računa nije moguća ovrha kao ni isključenja javne usluge.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i premijer Zoran Milanović kažu: "Ovim zakonom trebala bi se postići visoka razina zaštita potrošača, bolje funkcioniranje unutarnjeg tržišta, stvaranje veće dodane vrijednosti u gospodarstvu i viša razina pravne sigurnosti potrošača i trgovaca...prošla je proceduru javne rasprave. Kad uspoređujemo Europu i Ameriku nije baš lako shvatiti. U New Yorku je stalno 'sales' i kad kupiš robu možeš ju vratiti sutra i dobiti novac, nisam primijetio da se to može kod nas...ali dobro, usklađujemo se s Amerikom.", osvrnuli su se ministar gospodarstva i premijer na nedavnoj sjednici Vlade.

Stanka zbog pothranjene djece i stanja u HTZ-u

Sabor je jutrošnje zasjedanje započeo stankom koju su, zbog pothranjenosti školske djece u Hrvatskoj zatražili Hrvatski laburisti, HDZ i HDSSB, a nezavisni zastupnik Damir Kajin stanku je zatražio zbog stanja u Hrvatskoj turističkoj zajednici.


"Trebali bismo raspraviti pojavu pothranjene djece kojih je četiri posto u osnovnim školama", obrazložio je svoj zahtjev laburist Branko Vukšić.

Nezavisni Damir Kajin je, zatraživši stanku, ustvrdio da u Turističkoj zajednici vladaju čistke i smjene "po matrici najgore boljševičke prakse".

Saborska oporba upozorava na pothranjenost djece u školama

Oporbeni saborski klubovi - Hrvatski laburisti, HDZ i HDSSB pozvali su danas ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da sustavno riješi problem prehrane djece u školama, zbog pothranjenosti školske djece te nerijetkih krađa užine među školarcima.

"Prehrana u školama niije sistemski riješena i apeliram da nam gospodin Jovanović podnese konkretne podatke o prehrani jer pedagozi u Zagrebu upozoravaju kako su školska djeca pothranjena te kako djeca koja nisu lopovi kradu drugoj djeci užine", poručio je laburist Branko Vukšić nakon stanke koju je zbog napisa o pothranjenosti djece zatražio dio saborske oporbe.

Dok se taj problem 'sistemski' ne riješi Vukšić predlaže da saborski zastupnici odvoje pola paušala mjesečno za djecu.

"Da nađemo model i pomognemo školama koje nemaju organiziranu prehranu za djecu", pojasnio je svoj prijedlog.


"Jučer je temu pothranjenosti u školama spomenuo jedan HDZ-ovac, a socijaldemokrati su se na to nasmijali, jer nemaju doticaj sa stvarnošću, voze se autima i ne izlaze iz kabineta", rekao je Vukšić.

"Kada bismo izdvojili pola našeg paušala bilo bi to dovoljno za Brodsko- posavsku županiju", rekao je HDSSB-ovac Boro Grubišić.

Ovo pitanje se, ističe Grubišić, potiho provlači kroz tisak i to je dobro postavljeno pitanje u vrijeme ekonomske krize, kad su roditelji u bankovnim minusima.

“Tko financira, kakva je uređenost financiranja školskih kuhinja", zapitao se Grubišić dodavši kako prema zakonu te obveze financiranja nema nijedna lokalna samouprava.

Uz glad, kod djece se zbog loše prehrane javlja i pretilost te karijes, istaknuo je Grubišić doavši kako to na djecu ima dugoročne posljedice o čemu bi resorno minstarstvo trebalo povesti računa.

"Ministarstvo se loše ponaša prema svojim zaposlenicima, pa kako se tek onda može očekivati da se ponašaju prema djeci", kazao je Grubišić.

"Djeca su najosjetljiviji dio društva", složio se i HDZ-ovac Goran Marić.

"Imamo onih koji su bez doručka a i onih kojima se helikopterom nose doručci", tvrdi Marić i dodaje kako se takva neravnoteža pojavila posljednih 20 godina.

U civiliziranom društvu i državi sa prirodnim potencijalom kakvog ima Hrvatska ne smije biti siromaštva, poručuje i podsjeća da je tijekom posljednjih 17 godina isplaćeno 375 milijiardi kuna neto dobiti. "S tim podatkom ne bi smjeli imati ni jednog siromašnog odraslog, a ne djeteta", ističe HDZ-ovac Marić.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sugerirao je zastupnicima kako bi bilo bolje da konkretna poboljšanja sustava u segmentu zaštite djece predlože u pisanom obliku.

"Problem siromaštva nije samo problem manje razvijenih zemalja nego i bogatih zemalja ali da bismo bili društveno učinkoviti pripremimo akte", poručio je Josip Leko.

Budući da je danas blagdan svetog Josipa, HDZ-ovac Ivan Šuker čestitao je Leki imendan u ime Kluba i u osobno ime. Zaokupljen zastupničkim zahtjevima za stankama i održavanjem reda u sabornici, Leko na čestitiku nije uzvratio.

U Saboru o Zakonu o zaštiti potrošača

Na saborskom dnevnom redu našao se Zakon o zaštiti potrošača, a u sklopu toga spomenula se i kvaliteta hrane.

Prema novom Zakonu neće se moći provoditi ovršni postupak dok traje postupak osporavanja računa. Vladajući također naglašavaju da se zakonom propisuje i akcijska prodaja te sezonska sniženja. Zamjenik u ministarstvu gospodarstva Alen Leverić objašnjava da se sezonska sniženja mogu provesti tri puta godišnje i da mogu trajati najduže 60 dana. Akcijska prodaja može trajati do 30 dana.


"Ovakvim se uređenjem želi spriječiti zavaravanje potrošača, ali i nelojalno postupanje od strane pojedinih trgovaca prema ostalim trgovcima", pojasnio je Leverić.

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović osvrnula se na problem nekvalitetne hrane koja se može naći na policama.

"Gdje je javna tajna da se u pileća prsa ubrizgava voda, da umjesto onih kolutića lignje su čak tripice kuhane, da je u kesten pireu pasirani grah. To su strašne prijevare, a osim toga neke su takve da su i štetne po zdravlje.

A HDSSB-ov Boro Grubišić ima problema s kupovnom slaninom, tj. kako on kaže slaninicom..

"Prije 15 dana sam dobio slaninu od mog punca koji je sam to sušio i preporodio se. Vjerujte da je razlika drastična", rekao je Grubišić.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.