Kajin: Šezdeset posto cijene benzina su trošarine i to je vjerojatno najviše u Europi

Foto: Hina

SABORSKI zastupnik Damir Kajin (ID) ustvrdio je u četvrtak kako bi povećanje trošarina na gorivo za 40 lipa po litri, bilo udar na sve grane hrvatskog društva i gospodarstva.

"To govori da ćemo i dalje tonuti", rekao je Kajin u Hrvatskom saboru nakon stanke koju je tražio kako bi progovorio o najavi povećanja trošarina.

Sada, pojasnio je, imamo dvije vrste trošarina: za olovne i bezolovne benzine, a iznose 4,30 i 3,66 kuna po litri, no budući da na te iznose ide još 20 lipa za Hrvatske autoceste, 80 za Hrvatske ceste i 20 lipa za HŽ infrastrukturu, u konačnici ispada da su trošarine na bezolovne benzine 4,86, a na olovne 5,50 kuna, izračunao je Kajin.

Šezdeset posto cijene benzina u Hrvatskoj su trošarine i to je vjerojatno najviše u Europi, konstatirao je zastupnik, priznavši da je u EU prosjek trošarina 56 posto.

Moguće povećanje trošarina povezao je s nekim obvezama.

Hrvatske autoceste i Autoceste Rijeka – Zagreb imaju sada četiri milijarde eura dospjelih obveza, temeljem IPO-a trebalo bi prikupiti 1,2 milijarde eura, a tri milijarde eura vraćalo bi se iz ovako povećanih trošarina, rekao je Kajin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.