Kad Branimir Glavaš s pozornice pozove na "punjenje akumulatora"

Foto: FAH

BRANIMIR GLAVAŠ jučer je trijumfalno dočekan u Osijeku. Njegov povratak proslavio se koncertom na Trgu slobode, u organizaciji braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Nakon nešto više od sat i pol svirke različitih glazbenika, Miroslav Škoro pjesmom "Sude mi" zagrijao je atmosferu za "zapaljivi" govor koji je Glavaš odlučio isporučiti s pozornice.

> Glogoški i Klemm došli proslaviti mučenje i ubijanje civila

> Ovacijama dočekan osuđeni ratni zločinac

Ako je suditi po nacionalističkoj retorici koja je zavladala pozornicom u Osijeku, hrvatski medijski prostor jučer je, na jedno večer, odvučen nazad u 90-e. U agresivnom nacionalističkom istupu koji je potrajao 20-ak minuta, Glavaš je uspio skupiti napad na Vladu i poziv na njezino zbacivanje, iskazivanje potpore šatordžijama koji prosvjeduju u Savskoj 66, pozivanje na "hrvatske povijesne prostore" (uz tek minimalno i sporedno ograđivanje putem pozivanja na suverenitet susjednih država) te razjedinjenost poput one "za vrijeme Drugoga svjetskoga rata".

"Ako ova vlast, ako oni nisu u stanju služiti hrvatskome narodu, ako nemaju minimum savjesti da poštuju njihovu žrtvu iz 90-ih tada je uistinu sazrelo vrijeme da odu s vlasti i prepuste vlast onima koji će znati poštivati žrtvu hrvatskih branitelja. I danas ima odlučnih, savjesnih i spremnih branitelja, spremnih da izraze nezadovoljstvo na drugim poljima. Kažem "NE!" progonu hrvatskih branitelja, nikada pobjednička vojska nije sudila svojim herojima do ove vlasti", mračio se Glavaš s pozornice, dok su se u pozadini ocrtavali čelnici šatordžija iz Savske, Josip Klemm i Đuro Glogoški.

Kada Branimir Glavaš poziva na punjenje akumulatora

Kao krunski dragulj cjelokupnog govora ipak valja istaknuti završnicu, u kojoj je Glavaš pozvao na "punjenje akumulatora", koje nam je, smatra on, potrebno za novi zamah u Hrvatskoj. Punjenje akumulatora, baš tako je rekao čovjek čija se prvostupanjska presuda dovodi u pitanje uglavnom iz tehničkih detalja, dok glavnina optužnice još uvijek stoji. Čovjek koji je, prema zaključku istražnog suca Horvatovića, morao znati i biti informiran o tome da mu hijerarhijski podređeni "operativci" civilima sipaju akumulatorsku kiselinu niz grla.

Pa podsjetimo još jednom za što se to točno tereti Branimira Glavaša u slučajevima "selotejp" i "garaža".

U nepravomoćnoj presudi sudac Željko Horvatović detaljno je opisao mučenja civila - sipanje akumulatorske kiseline po tijelu i premlaćivanje - zbog kojih je, u konačnici, Glavašu i izrekao kaznu od deset godina zatvora.

Zločin protiv čovječnosti za koji su nepravomoćno osuđeni Getoš-Magdić, Krnjak, Dragić, Valentić, Kontić i njihov vođa Branimir Glavaš najočigledniji je upravo na primjeru Čedomira Vučkovića koji je umro u stravičnim mukama - s kiselinom koja mu je izjedala lice, ždrijelo i želudac, brojnim udarcima koje su mu nanijeli kundacima, šakama i bejzbol palicama i, konačno, mecima kojima ga je pogodio Krunoslav Fehir, krunski svjedok čiji je iskaz sud prihvatio u potpunosti.

"Krunoslav Fehir i Zoran Brekalo prinudili su Vučkovića da popije kiselinu, od čega je i preminuo. Glavaš je to znao i bio je obaviješten o zlostavljanjima u garaži. Njegove tvrdnje u kojima kazuje drugačiju priču opovrgnute su od strane svjedoka i novinara", utvrdio je istražni sudac.

Horvatović je objasnio i zašto smatra da leševi srpskih civila koji su plivali Dravom ruku svezanih selotejpom nisu žrtve bezimene i bezlične "pete kolone" što je tvrdio HDZ-ov zastupnik, predsjednik regionalnoga Kriznog stožera u ljeto 1991. godine, a zatim i Vladin povjerenik za taj grad Vladimir Šeks. Te su žrtve imale svoja imena, prezimena, poslove, obitelji i živote, sve dok im ih nisu, nepravomoćno je presudio Horvatović, nakon premlaćivanja oduzeli njihovi krvnici.

Osvježena pamćenja, finale jučerašnjeg govora trebalo bi nas natjerati da se zamislimo. Trenutak u kojemu Glavaš upućuje poziv na punjenje akumulatora, pred trgom punim građana koji su došli proslaviti njegov povratak, trenutak je u kojemu bismo se, u odstustvu drugih pitanja vezanih uz slučajeve "garaža" i "selotejp" (a koja smo dobrim dijelom odlučili zanemariti), trebali zapitati - s obzirom na to da su akumulatori prazni, gdje je završio njihov sadržaj? Te nadalje, što nam je to Branimir Glavaš sinoć sipao u uši, i - s kojom namjerom?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.