Josipović o aferi Nadzor: Vidite da je riječ o navijačkoj atmosferi među medijima

"DA JA kreiram politiku ukinuo bih puno propisa, ali ne onih poreznih", poručio je sa danas održanog okruglog stola sa gospodarstvenicima na splitskom sajmu SASO, predsjednik Ivo Josipović.

"Ali mislim da je nedopustivo recimo da se čeka na pojedine dozvole. Ne zato što možda netko tko radi u općini ili županiji ne bi to želio napraviti nego je toliko zahtjeva koje morate ispuniti da biste dobili nekakvu dozvolu da je to strašno. Pričali su mi za neke poslove i do 60 raznih dozvola. Tako da je evo, to ono što bih ja svakako napravio", istaknuo je Josipović.

Gospodarstvenici su se požalili na veliki broj problema, prečesto mijenjanje propisa, nesigurnost ulagačke klime, od čega su nelikvidnost istaknuli kao jedan od najvećih.

Helena Budiša, vlasnica i direktorica tvrtke HB-Ekonom istaknula je kako hrvatske gospodarstvenike prevelika porezna opterećenja stavljaju u nepovoljan položaj prema njihovim kolegama iz Europske unije.

"Dalje imamo i sada ovaj novi Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji provodi šok terapiju. Nadam se da će uspjeti. To je jednostavno šuma zakona i poduzetnici se stvarno trude da ih i poštuju, ali u slučaju nadzora, traži nam se dlaka u jajetu", napomenula je Budiša.

"Jasno mi je da imate velike probleme, ali oni bi se mogli sagledati sa dvije strane", odgovorio je Josipović.

"Vi ste se u prvoj rečenici žalili na neplaćanje, a u zadnjoj ste se žalili na mjere protiv neplaćenja. Ne branim niti jednu konkretnu odredbu, ali želim isto tako istaknuti za stabilnost proračuna i proračunske prihode. Da, to pritišće gospodarstvo, ali onda dođemo kući i imamo djecu i kažemo, gle dijete bi mi išlo besplatno na studij. Dakle, razumna politika će pronaći balans tih interesa i mi taj balans, čini mi se u državi tražimo", kazao je predsjednik.

Prometna povezanost s Dubrovnikom veliki problem

Adela Visković, predsjednica Udruge građevinskih inženjera Split istaknula je kako je prometna povezanost južnih dijelova Hrvatske do Dubrovnika još uvijek jedan od važnih problema, koji što skorije treba riješiti.

"I ono na čemu inzistiramo je cestovna povezanost, kontinuirana, bez prekida s Dubrovnikom jer onda sve ono što se radi i gradi u drugom velikom gradu u Hrvatskoj, to je Split, a Dubrovniku kao velikom turističkom središtu, onda možemo očekivati da će ta svjetska sredstva doći i trošiti se kod nas", naglasila je Visković koja ujedno dodaje i kako i sam grad Split ima nepremostive probleme.

"Mi još uvijek imamo sa brzom cestom jedan kolni trak. Zastoj je u izgradnji zbog Hrvatskih cesta, zbog država koja ne investira. Neću ulaziti u razloge. Ako Zadar ima četiri traka za ulaz u grad, mi bi trebali imati minimum dva", istaknula je Visković.

"Jedino prometno rješenje za jug Hrvatske je Pelješki most i drugog rješenja nema", odgovorio je predsjednik Josipović.

Josipović o aferi Nadzor: Istina će izaći na vidjelo

"Brodogradilišta trebaju nastaviti svoj rad", rekao je predsjednik Ivo Josipović koji je u Splitu obišao 17 po redu sajam SASO.

Josipović nije želio komentirati nesuglasice prvog potpresjednika Vlade Radimira Čačića i ministra financija Slavka Linića oko privatizacije i dugova Brodosplit. Naime, dok Čačić tvrdi da bi se za spas splitskog škvera trebalo rebalansom proračuna osigurati dodatnih 350 milijuna kuna, ministar Linić kaže kako potpisivanje ugovora o privatizaciji Brodosplita nema veze s rebalansom proračuna.

"To je bila prva informacija. Ne mogu to sad komentirati, čuo sam to kao i vi. To je jedna od onih zadaća koje moramo ispuniti pa vjerujem da će zaista, kao što je Vlada i rekla doći do privatizacije i da će brodogradilište nastaviti svoj rad", rekao je Josipović.

Što se tiče situacije sa mljekarima koji od Vlade traže povećanje otkupne cijene mlijeka na 4,05 kuna, Josipović kaže kako su pregovori u tijeku, te da nema potrebe za intervencijom predsjednika države. Predsjednika su novinari pitali za aferu Nadzor i izjave šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.

"Istina će izaći vidjelo i ona, čini mi se, već sada prilično jasna", izjavio je Josipović.

Navijačka atmosfera između medija

Što se tiče informacija u javnosti kako ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić živi u stanu medijskog tajkuna Ninoslava Pavića, vlasnika Europapress holdinga, Josipović kaže kako je to medijski sukob.

"Vidite da je riječ o jednoj navijačkoj atmosferi između nekih medija. U svakom slučaju, pitanje je uvijek legitimno sa svakim od nas koji smo u politici u kakvim smo odnosima s ovim ili onim. Vjerujem da će i gospodin ministar i Vlada razumno objasniti o čemu se radi", izjavio je Josipović.

Predsjednik je na sajmu obišao i nekoliko štandova domaćih prozvođača koji su mu se požalili kako iako im nije lako u borbi s krizom.

"Konstantiralo se da treba više raditi na investicijama. Uspostavljaju se novi kontakti. Koristim onu priliku ili ovlast, mogućnost da kroz diplomatske, međunarodne kontakte pomognem koliko mogu. To uopće nije u nadležnosti predsjednika, ali važno je i treba pomoći. Ide velika grupa u Katar, idemo vidjeti što se može tamo napraviti. Neki preliminarni kontakti su već uspostavljeni. Prema tome, Vlada i svi drugi trebamo se uhvatiti za isti štap, kao da bi rekli u Dalmaciji", kaže Josipović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.