Jedan poginuo, jedan teško ozlijeđen: Na testnom letu srušila se turistička svemirska letjelica

Screenshot: CNN

SVEMIRSKA letjelica s dvije osobe srušila se tijekom testnog leta sjeveroistočno od Los Angelesa. Jedna osoba je poginula, druga teško ozlijeđena, objavili su iz kompanije Virgin Galactic, javlja CNN.

"Letjelica SpaceShipTwoo zbog anomalija tijekom leta je pala", objavili su ne navodeći o čemu se točno radi. Imena poginulih nisu objavljena.

Radi se o dvopilotnoj letjelici sa šest putnika kojom su iz Virgina željeli krajem godine ostvariti prvi komercijalni suborbitalni svemirski let. Na testnom letu u siječnju ove godine glavni pilot David Mackay i kopilot Mark Stucky podignuli su SpaceShipTwo na visinu od 21.640 metara, otprilike dvostruko više nego što lete komercijalni zrakoplovi.

Izgaranje rakete u trajanju od 20 sekunda pomoglo je letjelici da nad kalifornijskom pustinjom Mojave postigne brzinu 1,4 puta veću od brzine zvuka.

"Ovo je prekrasno. Upravljati tom letjelicom u trenutku kad se aktivira raketni pogon, nikad neću zaboraviti", rekao je glavni pilot tada.

Cijena komercijalnih letova, koji su trebali putnike voditi dovoljno visoko da uđu u stanje nulte gravitacije i vide Zemlju kako se spaja sa svemirom, trebala je biti 250.000 dolara. Mnogi su već i platili taj iznos, a među njima su i poznata lica poput Angeline Jolie i Ashtona Kutchera.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.