Jandroković: Bilo bi katastrofalno da zbog Slovenije ne uđemo u EU, Vlada je trebala aktivnije raditi na ratifikaciji

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

BIVŠI ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković komentirao je mogućnost da se povuče tužba u slučaju da se nađe alternativno rješenje sa Slovenijom oko Ljubljanske banke. "Dobro je da se Vlada počela ozbiljnije baviti temama vezanima za EU", kaže HDZ-ov zastupnik.

"Osobno, prema zadnjim izjavama iščitavam da bi hrvatska Vlada mogla biti spremna na povlačenje tužbi, što ne smatram dobrim korakom jer smatram da se to moglo braniti kvalitetnijom politikom i aktivnijom diplomacijom. Spominju se neka alternativna rješenja, međutim ne navodi se koja su i dok ne vidimo točno o čemu se radi, ne bi bilo dobro niti komentirati ih", istaknuo je Jandroković.

"Bilo bi katastrofalno da zbog Slovenije ne uđemo u Europsku uniju"

Jandroković je uvjeren da nam može štetiti politička situacija u Sloveniji. "Dugi niz mjeseci Hrvatska demokratska zajednica ukazuje na nužnost agresivnijeg i aktivnijeg pristupa hrvatske Vlade i diplomacije rješavanju tog pitanja. Međutim, to se nije dogodilo i sada u mnogome ovisimo baš o unutarnjoj situaciji u Sloveniji", upozorava Jandroković.


"Bilo bi katastrofalno da zbog Slovenije ne uđemo u Europsku uniju", naglašava i dodaje: "Odgovornost je na Milanovićevoj Vladi. Mjeseci su prošli, a Vlada nije aktivnije pristupila slovenskoj vladi niti je animirala druge članice EU-a", kaže Jandorković.

"Čuo sam čak od visokih dužnosnika te Vlade, od ministrice i potpredsjednika Vlade Mimice da hrvatska strana niti nije željela riješiti to pitanje tijekom protekle godine jer se plašila da bi Slovenija mogla postaviti neki drugi uvjet u ovih nekoliko preostalih mjeseci. Ako je to bila taktika, ona se zaista pokazuje pogrešnom", ističe HDZ-ov zastupnik.

Koji bi to drugi uvjet bio, Jandroković kaže da mu nije poznato, no "vladajući su kalkulirali i ako im je to bila taktika onda su pogriješili", poručuje HDZ-ovac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.