Ivan Kuret: Da nismo potpisali aneks, stala bi gradnja Spaladium Arene!

NA SPLITSKOM Gradskom vijeću traje rasprava o sudbini Spaladium centra. Nema potpredsjednika Vlade Branka Grčića, koji je dosad vodio pregovore s Gradom Splitom. SDP-ovog Ivu Baldasara zanimalo je zašto nije pozvan, Kerumova sestra Nevenka Bečić tvrdi da jest. Kerum se očekivano nije pojavio, ali zato jest njegov prethodnik Ivan Kuret, kojeg mnogi drže glavnim i odgovornim zbog nezavidne situacije u kojoj se danas našao Grad Split sa Spaladium centrom. Mudro, Kerumovi ljudi bacili su ga odmah u vatru.

Bez aneksa, stali bi radovi na areni

"Da nisam potpisao anekse, radovi na izgradnji Spaladium Arene bi stali i dvorana ne bi bila spremna za Svjetsko prvenstvo. I to je cijela istina. Prvi aneks je omogućio nastavak gradnje", kazao je Kuret, istaknuvši kako Gradsko poglavarstvo nikada ne bi išlo u realizaciju projekta da zeleno svjetlo nije dalo Gradsko vijeće. Neki vijećnici, poput Luke Podruga, drugačije su vidjeli problem. Podrug je tako ustvrdio da vijećnici o aneksima, koji su omogućili plaćanje konzorciju izvođača bez završetka projekta - ništa nisu znali!

Kuret: Nazvali su me lažljivcem i stavili u rubriku Glupost dana

"Svi nešto napadaju, a Britanci imaju na stotine projekata javno privatnog partnerstva u koji su investirali 55 milijardi funti. Imate se na stranicama njihovog Ministarstva financija. Pa i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić pionir je takvog partnerstva u nas", podsjetio je Kuret, aktualizirajući tako, vjerojatno nenamjerno, nedavni slučaj uhićenja Čačićevog partnera Duška Paripovića kojeg sumnjiče za štetu od oko 50-ak milijuna kuna. Bivši gradonačelnik otvorio se i konačno rekao što ga muči već neko vrijeme.

"Od svega se napravio slučaj. Jedan dnevni list, valjda mu je bilo interesantno da mene ocrni i prikaže lažljivcem. Završio sam u rubrici Glupost dana, jer sam rekao da će dvorana poslovati s gubitkom prvih godina, što je sasvim normalno. Proglasili su me i lažljivcem, a sa mnom nisu pričali. Nitko me nije zvao za mišljenje ni iz ove Ovaj projekt je visoko vrijedan i zahvaljujem svima koji su sudjelovali na njemu. Arena je danas svjetski proizvod i ne moramo se ničega sramiti. Toranj nije gotov, ali napravit će se. Znate koliko je danas nezaposlenih u Splitu. 17 tisuća! A Arena kada se gradila bilo ih je 12 tisuća! O tome mi moramo pričati", osokolio se Kuret. 

"A proračun? Blizu milijardu kuna, a danas Grad svake godine gubi jednu Spaladium Arenu. Projekt se nije realizirao zbog nemogućnosti privatnog partnera. Postoje opravdani razlozi, velika kriza koja će se produbiti i imati svoj nastavak. U vrijeme kada se raspravljalo o projektu, bila je potpuno drugačija situacija. Nitko nije mogao predvidjeti do kuda će kriza otići i koje će sve posljedice imati. Za ovako veliki projekt, potrebni su stručnjaci, angažman. Ne znam što se čeka. Ova rasprava se prije tri godine trebala održati. Gospodin Šundov daje sve od sebe, ali on je tu sam", pojadao se Kuret.

Upozorila ga je Nevenka. "Pazite, da ne izlazite iz teme. Nije predmet rasprave što bi bilo, kad bi bilo", zasad je predsjednica splitskog Gradskog vijeća vrlo obzirna prema gostima koje su pozvali na današnju tematsku sjednicu.

Kružić: Nikada svi vijećnici nisu digli ruku kao za Spaladium centar

Nakon Kureta, za stol je sjeo Dejan Kružić, autor ugovora o Spaladium centru.

"Grad Split nije ušao u nikakvo partnerstvo za dvoranu. Drugi sadržaji su ključni. Baš oni omogućavaju da se projekt financira. Sve ugovoreno svodi se na to da će iznos komunalnog doprinosa koji Grad Split dobije s prirezom i porezom biti dovoljni da se u 30 godina isfinancira cijeli projekt. Nakon toga Grad Split postaje vlasnik ta četiri objekta. Privatni partner bez financijskog sudjelovanja Grada realizira investiciju, privatni partner snosi kompletan rizik građenja i eksploatacije, Grad ima obvezu plaćati zakupninu i plaćanjem te zakupnine postaje nakon 29 godina vlasnik. Nikada u demokratskom Splitu se nije dogodilo da su svi vijećnici digli ruku za ovo. Valjda su digli jer su smatrali da je to dobro za Split. U slučaju problema, konzorcij se obavezao da će nadoknaditi svu štetu. Prvi stup zaštite je jamstvo banke koja plaća ako Grad prigovori da nije nešto kako treba. Drugi stup zaštite da privatni partner ne može koristiti sredstva od zakupnine dok se ne završi projekt. I kao treći stup zaštite jamstvo tvrtki", kazao je Kružić.

Četiri objekta su dvorana, garaža, hotel i toranj. Do danas je napravljena samo dvorana, koja je zatvorena i nije financijski isplativa. Ostalo čeka neke bolje dane, a Grad Split i država svaki mjesec trebaju platiti po milijun i pol kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.