Istraživanje laburista: Ovo je model kako se kradu radnici preko stečajeva uz pomoć banaka!



HRVATSKI laburisti zatražit će od Sabora raspravu o stečajevima u Hrvatskoj. Jedan od razloga je, kažu, najava da će se uskoro pokrenuti stečajevi nad 20 tisuća tvrtki bez ijednog zaposlenog, a koje su dužne više od 20 milijardi kuna.  Predsjednik stranke Dragutin Lesar rekao je danas pred novinarima da podržava tu najavu, pod uvjetom da se odmah odredi i tko će te tečajeve voditi.

Tvrdi, da ni sada nema dovoljno stečajnih upravitelja ni sudaca. Neki stečajevi traju i više od deset godina, a za to se vrijeme gube radna mjesta i uništava proizvodnja. Laburisti su iznijeli podatak i da jedna sutkinja ima čak 218 stečajnih postupaka.  Često, naglasio je Lesar, članovi uprava ne ispunjavaju svoju zakonsku obvezu zahtjeva za pokretanjem stečajeva.

Tko je kaženjen zbog nepokretanja kaznenog postupka?

"Nama do sada nije poznat nijedan slučaj da je bilo koji član uprave u Hrvatskoj kažnjen i kazneno gonjen zbog nepokretanja stečajnog postupka. Vidljivo je da u Hrvatskoj u ovom trenutku traje oko 1400 stečajnih postupaka. Dakle, već kod tog dijela vidimo da sa zakonodavstvom i praksom nešto nije u redu jer uprave ne odgovaraju za nepokretanje stečajnog postupka", pojasnio je Lesar, koji također dodaje da gotovo niti jedan stečajni upravitelj nije iskoristio zakonsku mogućnost poništavanja svih štetnih i protuzakonitih radnji, a takvih je, kažu, puno. Najčešće se događaju pomoću otvaranja tvrtki kćeri.


"Po mogućnosti, vlasnik tada ili njegova žena osnuje štedno-kreditnu zadrugu, koja daje kredit tvrtkama gdje su radnici i kada ona završi u stečajnom postupku, naplata vjerovnika je gotovo nemoguća jer oni nemaju nikakvu imovinu. A imovina je u poduzećima koji nisu u stečajnom postupku. Ovo je manupilacija sa tim tvrtkama kćerima, koje su u Hrvatskoj zakonom omogućene", istaknuo je Lesar, koji naglašava da bi trebalo ići u izmjene Zakona o stečaju te da bi trebalo razmisliti o uvođenju prisilne naplate.

Instrument za spriječavanje stečajeva

"To pokreće dužnik, dakle tvrtka u problemima, obraća se vjerovnicima i ako najmanje 75 posto vjerovnika po svojim tražbinama na to pristane, to je instrument kako se spriječava stečaj, a dolazi do preustroja,  spašavanja tvrtke ili nastavka proizvodnje zdravog dijela tvrtke", zaključio je Lesar.
kom radnih mjesta da ne govorimo, jer radnici idu na teret države umjesto da nastave raditi. 

Kako su danas naglasili laburisti manipulacije koje se događaju prije otvaranja stečajnog postupka također su zakonom omogućene. One se odvijaju na način da jedan te isti vlasnik ima primjerice četiri tvrtke, po mogućnosti pet, a peta je štedno-kreditna zadruga.

To je taj model kako se otima


"U tvrtki A zaposle radnike, tvrtka B je vlasnik prostora odnosno hale, tvrtka C strojeva, a tvrtka D izvozi ili prodaje i ubire novac. Po mogućnosti vlasnik ili njegova žena tada osnuju štedno-kreditnu zadrugu koja daje kredit tvrtkama, naročito tvrtki A, gdje su radnici, i kada ona završi u stečajnom postupku naplata vjerovnika je gotovo nemoguća, jer oni nemaju nikakvu imovinu, a imovina je u poduzećima koja nisu u stečajnom postupku", objasnili su danas Laburisti dodajući da su ove manipulacije s tvrtkama kćerima su u Hrvatskoj zakonom omogućene, i zbog toga tako dugo te agonije traju.

"Banke odobravaju sumnjive i sporne kredite tajkunima, uzimajući pod hipoteku imovinu poduzeća, a znajući da taj novac ne ide u tu tvrtku nego da će se on plasirati u drugu, treću, petu tvrtku, za jahte, dvorce, brodove ili bilo što drugo, no u trenutku otvaranja stečajnog postupka naravno da su prvi u pokušaju da namire svoja potraživanja", naglašeno je danas na konferenciji za novinare.

Stečajni upravitelj sa 17 tvrtki

Laburisti su danas predstavili i istraživanje o stečajevima, a zanimljivo je da su došli do saznanja kako Trgovački sudovi nemaju podatke o stečajevima. Laburisti su podatke, kažu nam, dobili tek nakon dva mjeseca uz dvije požurnice.


Prema tim podacima tvrtka Fractus iz Zagreba u stečaju je od 1996. godine, odnosno 16 godina dok se na ukupno 89 tvrtki vodi stečaj preko 10 godina!

"Iako zakon o stečaju propisuje da je stečaj hitan i da bi se trebao završiti nakon godinu i pol dana, a da se nakon toga može tražiti smjena stečajnog upravitelja", podsjetio je danas Zlatko Tušak dodajući da u preko 200 tvrtki stečaj traje dulje od dvije godine.

Sutkinja vodi 218 stečajeva

U stečajnim postupcima, otkriva istraživanje laburista, sudjeluje 212 stečajnih upravitelja i 61 stečajni sudac, a preko deset stečaja vodi 15 stečajnih upravitelja, a na Trgovačkom sudu u Zagrebu je rekorder sa 17 stečajeva. Preko deset stečajeva vodi 29 sudaca, a sutkinja u Rijeci ima čak 218 stečajeva.

"Radnici su od ukupnih potraživanja 1,9 milijardi kuna uspjeli naplatiti u jednoj trećini, ili 32 posto. Republika Hrvatska se naplatila sa 15 posto svojih potraživanja ili jednom sedminom ukupnih potraživanja, od 4,3 milijarde kuna. Procjena neunovčane imovine je 11,5 milijardi kuna, a taj podatak je znatno veći jer u ovim podacima koje smo dobili dio stečajnih upravitelja nije unio taj podatak, prema našim procjenama to je kudikamo veći financijskih iznos", rekao je Tušak dodajući da neke procjene govore da se rasprodajnom imovine izgubi preko 50 posto od njene stvarne vrijednosti, a gubitkom radnih mjesta da ne govorimo, jer radnici idu na teret države umjesto da nastave raditi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.