Islamska država preuzela odgovornost za krvavi napad u Tunisu: "Ovo je tek početak!"

Foto: FAH

DŽIHADISTIČKA skupina Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napad na muzej Bardo u Tunisu u kojemu su jučer militanti ubili 20 turista, navodi se na audiosnimci objavljenoj danas na džihadističkim mrežnim stranicama.

Džihadistička skupina koja hara Sirijom, Irakom i Libijom, zaprijetila je Tunisu drugim napadima upozorivši da je to tek "početak".

Nazivajući napad na muzej "blagoslovljenim napadom na jedno od uporišta nevjernika u muslimanskom Tunisu", glas koji se čuje na snimci kaže da su krvavu akciju izvela "dva viteza kalifata, Abu Zakarija al Tunsi i Abu Anas al Tunsi".

--> Nakon pokolja turista tuniške gradove osigurava vojska

Napadači su "nosili automatsko oružje i bombe" te su "uspjeli okružiti skupinu državljana kršćanskih zemalja (...) sijući strah među nevjernicima".

"Ono što ste vidjeli tek je početak. Nećete imati sigurnosti ni mira", dodaje se na snimci.

Po službenim podatcima ministarstva zdravstva, u napadu je ubijeno 20 stranih državljana i tri Tunižanina.



Ranije je tuniski premijer Habib Esid identificirao dva napadača iz Muzeja Bardo kao Jasina Abidija i Hatema Hačnauija. Po glasnogovorniku ministarstva unutarnjih poslova, radi se "vjerojatno" o Tunižanima.

Ni premijer ni ministarstvo unutarnjih poslova nisu pružili dodatne obavijesti o te dvije osobe. Premijer je spomenuo mogućnost dvojice ili trojice suučesnika.

Esid je danas također kazao za francuski RTL i kako je jedan od napadača "poznat službama sigurnosti" te da su ga pratili.

"Mi smo u procesu daljnje istrage i ne možemo reći kojoj organizaciji pripadaju", kazao je Esid

Građani ustali protiv terorizma: "Krvlju i dušom branit ću zastavu"

Smrtonosni napad na muzej u Tunisu izazvao je zgražanje i osude diljem svijeta, a u prijestolnici Tunisa stotine ljudi jučer se okupilo prosvjedujući protiv terorizma. Stotine Tunišana u aveniji Habib Bourguiba, glavnoj ulici u središtu prijestolnice, nosilo je nacionalne zastave i izvikivalo slogane protiv terorizma.

"Tunis je slobodan, teroristi napolje", "Počistiti teroriste naša je dužnost", ili "krvlju i dušom branit ću zastavu", izvikivali su i pjevali nacionalnu himnu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.