Index doznaje - Jovanović istražuje DZIV: Gdje je milijun kuna, tko se vozio u (pre)skupim automobilima?



KAKO DOZNAJE Index, Željko Jovanović ministar znanosti, obrazovanja i sporta, uputio je nedavno Ministarstvu financija zahtjev za proračunskim nadzorom nad Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo (DZIV) i to za razdoblje od 1. ožujka 2008. godine do 22. prosinca 2012. godine, kako bi se provjerio niz optužbi na rad kontroverznog ravnatelja Željka Topića.

Također Ministarstvo znanosti u svom nadzoru rada nad DZIV-om, utvrdilo je niz nepravilnosti te zatražilo i pomoć Državnog Inspektorata - Inspekcije rada!

> Oglušili se na zahtjev EU: Ne može vam samo jedna osoba u Hrvatskoj biti nadzor za ZAMP!

> Nagradio ga Pantovčak: Umjesto progona, ravnatelj Zavoda koji nadzire ZAMP promoviran!


Dok Ministarstvo ispituje rad kontroverznog ravnatelja protiv kojeg se vode i kazneni postupci pred Županijskim sudom u Zagrebu, DZIV je službeno objavio kako se Topić povlači s mjesta ravnatelja te postaje potpredsjednik Europskog patentnog ureda sa sjedištem u Münchenu!

DZIV nadzirao ZAMP

No, sada se postavlja pitanje, koliko europske institucije uopće znaju o radu ravnatelja Topića te jesu li bile obaviještene o optužbama. Bit će zanimljivo i vidjeti koliki je postotak zasluga za to imenovanje u Münchenu na računu hrvatske diplomacije koja se vodi s Pantovčaka.

Podsjetimo, DZIV je državna organizacija koja bi trebala nadzirati rad Hrvatskog društva skladatelja, a tako i njenu stručnu službu ZAMP. No, nedavno je otkriveno, tijekom primopredaje novoj Vladi, kako godinama nitko nije podrobno nadzirao rad tog Zavoda. Ravnatelj Topić izuzetno je bitan s obzirom da je upravo on odgovorio na upit Ministarstva financija da li poslove ZAMP-a zapravo obavlja privatna tvrtka Emporion. Topić je tada tvrdio da je sve - po zakonu.

Ministarstvo će posebno provjeriti diplomu ravnatelja Topića


Prema dokumentaciji koju posjeduje Index a koju možete vidjeti u galeriji, Jovanovićevo je Ministarstvo obavilo i vlastiti nadzor nad radom DZIV-a, kako bi provjerili dio optužbi koji je išao na adresu kontroverznog ravnatelja Željka Topića.
 
Sam dokument, ne nudi ništa "spektakularno", no otvara niz pitanja oko vladavine ravnatelja Topića u DZIV-u a iz dokumenta je razvidno kako se traži pomoć drugih hrvatskih institucija poput Inspektorata kako bi se rasvijetlila vladavina kontroverznog ravnatelja. 

Tako je ministarstvo koje vodi Jovanović ispitivalo ima li Topić razinu obrazovanja koja je potrebna da se vodi ovaj državni zavod. Utvrđeno je kako Zavod koji se bavi zaštitom Industrijskog vlasništva te Autorskog i srodnih prava vodi - ekonomist koji ima završen Ekonomski fakultet u Banja Luci i ima titulu magistra znanosti. Ministarstvo je od ravnatelja dobilo tek presliku njegove diplome bez datuma izdavanja, a takav dokaz smatrali su nedostatnim te su naložili Fakultetu u Banja Luci da im dostavi "dokumentaciju i očitovanje vezano za stjecanje akademskog stupnja magistra znanosti Željka Topića". 

Sporna isplata oko milijun kuna za nepotrebne poslove


Također Ministarstvo je ispitivalo i navode o isplati milijun kuna koje je DZIV isplatio za intelektualne i osobne usluge, a otkriveno je kako je dio novca isplaćen kao naknada za sudjelovanje u održavanju stručnih ispita za ovlaštene zastupnike u području prava industrijskog vlasništva. No, problem je u tome što su pristupnici plaćali 4 tisuće kuna za stručne ispite, a ukupni bruto iznos naknada za predsjednika, zamjenika, članove i tajnike Komisije prelazio je iznose koji su uplaćivali pristupnici.

Dio novca išao je na isplate po ugovorima o djelu i ugovorima o autorskom djelu, što nije bilo po propisima, a sporni su, prema mišljenju Jovanovićeva ministarstva i iznosi koji su isplaćivani za prijevode, s obzirom da su taj posao morali odraditi zaposlenici DZIV-a.

Nabavku automobila odobrio mu Sanader

Također, Ministarstvo je našlo i niz propusta kod Ugovora o djelu te je zatražen posebni nadzor Državnog inspektorata odnosno Inspekcije rada.

Oko spornih nabavki automobila, među kojima su i Audi A6 TDI Quattro Tiptronic B vrijedan 80 tisuća eura te Mercedes  E 280 CDI vrijedan 70 tisuća eura, što je također bilo predmet nadzora Ministarstva znanosti, utvrđeno je kako je ravnatelj Topić za spornu nabavku automobila imao dozvolu Vlade na čijem je čelu bio Ivo Sanader.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.