I Njemačkoj je dosta politike štednje: Merkel izgubila izbore u Schleswig-Holsteinu

IAKO su regionalni izbori u njemačkoj saveznoj državi Schleswig Holstein jučer ostali u sjeni izbora u Francuskoj, Grčkog i Srbiji, političke konotacije koje donosi njihov rezultat nisu ništa manje važne po cjelokupnu "krvnu sliku" Europe.

Naime, Demokršćani (CDU) Angele Merkel doživjeli su jak politički udarac, osvojivši svega 31 posto glasova, što je najlošiji rezultat ove stranke u Schleswig-Holsteinu još od 1950. godine. Nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu nužnu za kontrolu regionalnog parlamenta, ali se čini kako će oporbeni SPD, koji je osvojio 29,9 posto glasova, koalirati sa Zelenima (13,2 posto) i SSW-om (4,6 posto), strankom koja predstavlja dansku manjinu u pokrajini. Slobodna demokratska stranka, dosadašnji koalicijski partner Merkeličinog CDU-a, također je doživjela značajan pad popularnosti, te je prilično jasno kako je CDU definitivno izgubio vlast u Schleswig-Holsteinu.

Valja napomenuti kako Piratska stranka, koja se zalaže za slobodni internet bez ograničenja, polučila još jedan dobar rezultat, te sa osam posto osvojenih glasova glatko ulazi u parlament.

Velike brige za Merkel pred izbore na nacionalnoj razini

Iako se ljevica sveukupno nadala boljem rezultatu, Angela Merkel i njena vladajuća koalicija (kada se gleda nacionalna razina) su ti koji moraju biti istinski zabrinuti. Izbori u Schleswig-Holsteinu označeni su kao svojevrsno glasanje o popularnosti aktualne nacionalne vlasti, a rezultati su samo potvrdili trend opadanja povjerenja Nijemaca u nacionalnu vladu.

To je definitivno loš znak za Angelu Merkel, koji će joj značajno otežati želju da na parlamentarnim izborima, koji su na rasporedu sljedeće godine, i po treći puta zaredom postane kancelarka. Izborni rezultat u Schleswig-Holsteinu ujedno pokazuje da i u Njemačkoj, kao i u ostatku Europe, sve više jača skepsa prema politici štednje i fiskalnog stezanja, čiji je glavni pokretač bila i ostala upravo Angela Merkel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.