Hrvatskoj prijete sankcije: "Liste čekanja u zdravstvu su preduge"

Ilustracija: Arhiva

HRVATSKOJ bi mogle stići sankcije Europske komisije jer nije na vrijeme implementirala direktivu o prekograničnom zdravstvenom osiguranju.

Ona naime omogućava osiguranim osobama HZZO-a da zdravstvenu uslugu ostvare u drugoj zemlji, na trošak Zavoda, a čime bi se smanjile i liste čekanja. Predsjednik Hrvatske udruge pacijenata Mario Drlje ističe kako već dugo upozoravaju na slabosti sustava i traže da se definiraju medicinski prihvatljivi rokovi.

"Liste čekanja su, prema našim iskustvima, zaista preduge. Mi u udruzi Hrvatskih pacijenata smo već dugo tražili da se ti medicinski prihvatljivi rokovi definiraju i da hrvatska javnost bude upoznata s time koji su to prihvatljivi rokovi za pojedinu medicinsku uslugu u kojoj osiguranik HZZO-a mora dobiti zdravstvenu zaštitu", poručuje Drlje.

Drlje ističe kako je Udruzi poznato nekoliko slučajeva osoba koje su zatražile liječenje u inozemstvu, no samo je jednoj odobren. Osim toga i procedura je vrlo složena, kaže.

"Ta procedura je po nama vrlo komplicirana i složena. To treba maksimalno objasniti hrvatskom puku da znaju što i kako mogu dalje", kaže Drlje i zaključuje:

"Meni je na neki način žao jer smo mi Hrvati sposoban narod i kad dobijemo ovakve packe iz Europe osobno se osjećam odgovoran. U svakom slučaju, ako ne možemo sami to regulirati drago mi je da ima netko tko će to popraviti i reći da to nije dobro, pa u tom smislu mogu reći- hvala Europskoj uniji što ukazuje na te propuste u javnozdravstvenom sustavu", zaključuje.

Ministarstvo zdravlja: Liste čekanja nisu predmet službene opomene EK

Ministarstvo zdravlja reagiralo je na napise medija u kojima se ističe kako EU provodi postupak protiv Hrvatske zbog liste čekanja u zdravstvu. U Ministarstvu ističu kako liste čekanja u Hrvatskoj nisu predmet službene opomene Europske komisije, niti Komisija traži od Vlade RH upućivanje hrvatskih pacijenata na liječenje u druge članice EU.

"Ministarstvo zdravlja se očituje kako je pismo Europske komisije zaprimilo 17. srpnja ove godine. Ministarstvo je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje pristupilo oblikovanju odgovora na prigovore EK. Rok za očitovanje na pismo EK je dva mjeseca, unutar kojih ćemo se očitovati Komisiji" ističe se u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.