Hrvatska od Europske investicijske banke dobila novi zajam od 250 milijuna eura

Ilustracija: Shutterstock

HRVATSKA je dobila prvi zajam od Europske investicijske banke (EIB) otkako je postala punopravna članica Europske unije. Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) dan je zajam od 250 milijuna eura za financiranje projekata malih i srednjih poduzetnika.

Suradnja HBOR-a i EIB-a započela je 2001. godine kada je potpisan prvi ugovor u iznosu od 10 milijuna eura. Nastavak suradnje obilježila su dva ugovora zaključena 2007. i 2008. godine u ukupnom iznosu od 100 milijuna eura, a potom je 2009. godine odobren zajam u iznosu od 250 milijuna eura. Uspješna suradnja između EIB-a i HBOR-a nastavljena je sklapanjem zajma od 250 milijuna eura u 2010. godini te dvaju zajmova u ukupnom iznosu od 250 milijuna eura potpisanih tijekom 2012. godine. Ove godine u siječnju je Hrvatska već dobila od EIB-a jedan zajam od 250 milijuna eura.

HBOR je odlučio zadržati snižene kamatne stope do kraja tekuće godine i na taj način pridonijeti poticanju investicija i oporavku hrvatskog gospodarstva

"Europska investicijska banka (EIB) odobrila je zajam Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu 250 milijuna eura za financiranje malog i srednjeg poduzetništva i Mid-Cap poduzeća, malih i srednje velikih infrastrukturnih projekata u javnom sektoru kao i investicija u sektoru industrije ograničene veličine u područjima ekonomije znanja, energetike, zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja u Hrvatskoj.


Potpredsjednik EIB-a, gospodin Anton Rop izjavio je: `Veliko zadovoljstvo predstavlja činjenica da je prvi EIB-ov zajam koji je potpisan nakon hrvatskog pristupanja Uniji namijenjen rješavanju ključnog EIB-ovog prioriteta u kreditiranju - unapređenju izuzetno otežanih uvjeta financiranja za MSP i srednje kapitaliziranih poduzeća u sadašnjoj produljenoj ekonomskoj krizi. Bolja raspoloživost dugoročnih sredstava za financiranje od presudne je važnosti za daljnji razvoj ovog sektora, koji je temelj hrvatskog gospodarstva i glavni pokretač rasta i razvoja`.

`Postoji velika potražnja za HBOR-ovim kreditima: u prvih šest mjeseci ove godine, odobreni krediti porasli su za 11,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine koja je bila rekordna kako u smislu broja tako i iznosa odobrenih kredita. EIB-ova sredstva, koja će nam biti od danas na raspolaganju, omogućit će nam nastavak povećane kreditne aktivnosti te zadržavanje povoljnih uvjeta kreditiranja za nove investicije`, kazao je Anton Kovačev, Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Prilikom potpisivanja ugovora Anton Kovačev se osvrnuo na poslovanje HBOR-a u prvih šest mjeseci 2013. te je iznio podatak da je odobreno 3,9 milijardi kuna kredita, a nastavljen je i trend povećanja udjela investicijskih kredita u odnosu na kredite namijenjene za financiranje obrtnih sredstava. Povećanje kreditne aktivnosti rezultat je, među ostalim, i privremene mjere sniženja kamatnih stopa za kreditiranje novih investicija koju je HBOR uveo tijekom 2012. godine, a koja je trebala biti na snazi do kraja lipnja 2013. S obzirom na veliki interes koji poduzetnici pokazuju za ova sredstava HBOR je odlučio zadržati snižene kamatne stope do kraja tekuće godine i na taj način pridonijeti poticanju investicija i oporavku hrvatskog gospodarstva.

EIB posluje u Hrvatskoj od 2001. godine s ciljem pomaganja u integraciji zemlje u EU kroz ispunjavanje kriterija za pristupanje i usklađivanje s ekonomskim razvojem Unije. Do sada, EIB-ovi odobreni krediti iznose oko 3,5 milijardi EUR za jačanje hrvatske konkurentnosti. EIB-ov kreditni portfelj u Hrvatskoj je dobro uravnotežen i obuhvaća sve gospodarske sektore zemlje, počevši od osnovne infrastrukture do proizvodnje i usluga, uključujući potporu malim i srednjim poduzećima putem lokalnih financijskih institucija.

Ovaj zajam predstavlja nastavak vrlo uspješne suradnje između EIB-a i HBOR-a. EIB je uključivši i ovaj zajam HBOR-u odobrio ukupan iznos od preko 1 milijarde EUR. Ova kreditna linija dana je u okviru Zajedničkog akcijskog plana međunarodnih financijskih institucija za rast u srednjoj i jugoistočnoj Europi, a koji je usmjeren na osiguravanje boljeg pristupa sredstvima dugoročnog financiranja za MSP u Europi kako bi se pomoglo smanjivanju učinaka financijske krize. Tim će se sredstvima pružiti potpora rastu putem poticanja gospodarskog restrukturiranja, konsolidacije i diverzifikacije, kao i unapređivanja dugoročne konkurentnosti kroz veću raspoloživost dugoročnih kredita.

EIB je institucija Europske unije za dugoročno kreditiranje u vlasništvu njezinih država članica. EIB odobrava dugoročne kredite za namjenska ulaganja kako bi pridonio ostvarenju ciljeva politike EU", stoji u priopćenju HBOR-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.