HT-u u prvih šest mjeseci prihodi pali za šest posto: Hrvati štede na telefoniranju, operateri ubiru sve manje!

HRVATSKI TELEKOM (T-HT) objavio je rezultate poslovanja za prvih šest mjeseci ove godine. Navode kako su "još teža gospodarska klima, regulatorni okvir i konkurentsko okruženje doveli do pada prihoda". Napominju kako je do pada prihoda došlo "prvenstveno zbog manjih prihoda od govornih usluga u pokretnoj i nepokretnoj mreži".

Prihodi su se smanjili za 6 posto, na 3.649 milijuna kuna ili 484 milijuna eura (u prvoj polovici 2011. godine su iznosili 3.883 milijuna kuna, odnosno 525 milijuna eura). Konsolidirana dobit prije oporezivanja (EBITDA) se smanjila za 2,9 posto, na 1.620 milijuna kuna ili 215 milijuna eura, uz maržu 44,4 posto (u prvoj polovici 2011. godine iznosila je 1.669 milijuna kuna ili 226 milijuna eura, uz maržu 43 posto). Neto dobit se smanjila za 2,5 posto, na 808 milijuna kuna ili 107 milijuna eura.
 
Broj korisnika usluga u pokretnoj mreži smanjio se u prvoj polovici 2012. godine za četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine (povećanje od 1,8 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2012. godine).

"T-HT je zadržao vodeću poziciju na hrvatskom tržištu telekomunikacija, ali nije imun na utjecaj konkurencije i stalnog usporavanja gospodarskog rasta u Hrvatskoj, uz daljnji rast nezaposlenosti, deflaciju plaća, pad ulaganja i rast dospjelih neplaćenih obveza u korporativnom sektoru. T-HT Grupa je u svjetlu ovih izazova zabilježila pad prihoda, ali usprkos tome uspjela je održati troškovnu disciplinu kao rezultat učinkovitog upravljanja. I dalje smo usredotočeni na inovacije i pružanje najkvalitetnijih usluga. Nastavili smo obogaćivati našu ponudu proizvoda kako bi zadovoljili rastuća očekivanja korisnika", izjavio je predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić.

"Međutim, izgledi za hrvatsko gospodarstvo i dalje su pesimistični. Očekujemo da se hrvatska nadležna tijela povedu za nedavnim inicijativama EU-a koje su usmjerene na razvoj optičke mreže, a osmišljene su u cilju stvaranja regulatornog okruženja koje bi omogućilo ubrzana ulaganja u ovu infrastrukturu od opće važnosti s obzirom na ključnu ulogu optičke mreže u poticanju gospodarskog rasta. Uspostavom odgovarajućeg regulatornog okvira T-HT bi bio potaknut na ulaganja u razvoj optičke mreže te bi na taj način unaprijedio rast hrvatskog gospodarstva u cjelini", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.