HGK potvrdila smjenu Vidoševića, umjesto Petričevića v.d. je pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić!

Foto: Hina

SKUPŠTINA Hrvatske gospodarske komore (HGK) na današnjoj je izvanrednoj sjednici razriješila Nadana Vidoševića dužnosti predsjednika HGK, te za vršiteljicu dužnosti predsjednice Upravnog odbora i v.d. predsjednice HGK imenovala Sabinu Škrtić, pomoćnicu ministra gospodarstva.

Škrtić je za v.d. predsjednice HGK predložio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je također bio na sjednici skupštine HGK. Na mjestu v.d. predsjednice HGK Škrtić će ostati do nove skupštine HGK na kojoj bi trebao biti izabran novi predsjednik Komore.

Nadzorni i Upravni odbor HGK u srijedu su suspendirali Nadana Vidoševića s mjesta predsjednika Komore, a nakon što je Vidošević uhićen zbog sumnje u izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK. Nadzorni i Upravni odbor HGK također su u srijedu za vršitelja dužnosti predsjednika HGK imenovali Darka Petričevića, no nedugo nakon njegova imenovanja mediji su objavili da se protiv Petričevića vode kazneni postupci, uz ostalo i zbog neisplate plaće radnicima. Index je otkrio kako je protiv Petričeviča u jednom slučaju podignuta i optužnica.

Vrdoljak: Vlada nije imala drugog izbora nego preuzeti odgovornost

Skupština Hrvatske gospodarske komore izabrala je za v.d. predsjednicu HGK. Sabinu Škrtić, pomoćnicu ministra gospodarstva.

Svoju pomoćnicu za investicije, konkurentnost i industriju predložio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je rekao kako Vlada u ovoj za HGK teškoj situaciji nije imala drugog izbora nego preuzeti političku odgovornost i predložiti svog člana dok se ne raspiše natječaj za novog predsjednika.


"Očekujem da ćemo iz ovog teškog stanja, iz polukaosa. Ne da se nadam nego znam da će Komora izaći efikasnija, korisnija, jeftinija. Imat ćete punu podršku resornog ministarstva, ne petljajući se u funkcioniranje Komore, nego samo na način da zajedno Komoru napravimo na ponos hrvatskom gospodarstvu i to je ono što je naš zadatak u idućih nekoliko mjeseci", istaknuo je Vrdoljak.

Izabrana v.d. predsjednica HGK. Sabina Škrtić rekla je čime će se na toj privremenoj funkciji baviti u idućih nekoliko mjeseci.

"Donijeti financijski plan, organizirati izbornu skupštinu, odabrati novog čelnika ove vrijedne institucije i osigurati mir ovoj našoj Hrvatskoj gospodarskoj komori", naglasila je Škrtić.

Tko je Škrtić?

Sabina Škrtić rođena je 1974 g. u Osijeku na Sveučilištu Josipa Juraja Strossmayera, a znanje iz ekonomije i menadžmenta usavršavala je u nizu poslovnih škola poput Henley Management Collega iz Oxforda, Insead iz Fontainbleua i Adrisove akademije menadžmenta u turizmu. Karijeru je započela 1996. u Saponiji d.d. Osijek kao stručni suradnik u financijama, potom kao pročelnica Zavoda za zapošljavanje u Osječko-baranjskoj županiji, a potom obavljala dužnosti direktorice i korporativne direktorice upravljanja ljudskim potencijalima u Adris Grupi, a od 2010. do 2013. direktorice i zamjenice rukovoditelja programa HTV-a U vladi je smatraju stručnom i sposobnom te  jednom od najbližih suradnica ministra Vrdoljaka. Njen mandat u HGK, kako doznajemo trajat će svega nekoliko mjeseci, koliko bi trebala trajati i reorganizacija te duboko kompromitirane institucije, a zadaća će joj biti uvođenje reda i transparentnosti. Taj će proces ići paralelno s poreznom revizijom HGK i aktualnim istragama DORH-a.

Podsjetimo, Vidoševića, koji je na čelu HGK bio proteklih 18 godina, USKOK tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja milijunskih iznosa iz HGK te mu je u srijedu, 13. studenog određen jednomjesečni istražni zatvor.

Protiv Nadana Vidoševića USKOK je pokrenuo istragu zbog izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK, a istragom su uz njega obuhvaćene još četiri osobe, voditeljica Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK Josipa Mladinov, šefica Ureda predsjednika Komore Zdenka Peternel te Davor Komerički i Igor Premilovac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.