HDZ optužio splitskog gradonačelnika za zloporabu: Baldasar agenciji dao posao za koji nije registrirana

Foto: Hina

HDZ je jučer napustio sjednicu splitskog Gradskog vijeća kada je došla na red točka o glasanju da se novoosnovanoj gradskoj turističkoj agenciji Spalatum DMC da posao s reklamama na stupovima javne rasvjete. Odluka je ipak izglasana i bez HDZ-ovaca, koji sada traže poništenje odluke od Ureda državne uprave.

Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, bio je jutros prilično eksplicitan. Smatra da je Baldasar preregistracijom djelatnosti za koju je osnovana agencija povrijedio zakon te počinio kaznena djela zloporabe položaja i krivotvorenja. Problem je i što registracija Spalatuma ne obuhvaća posao s reklamama.

HDZ ne želi sudjelovati u donošenju nezakonitih odluka

Premda slučaj nije prijavljen DORH-u, Škorić i vijećnik Tomislav Gojo nadaju se da dužnosnici Cvitanove službe ipak prate što se događa te će po službenoj dužnosti provjeriti ima li elemenata kaznenog djela.

"Nismo željeli sudjelovati u donošenju nezakonitih odluka i zato smo napustili sjednicu Gradskog vijeća. Želimo upozoriti na bahato i skandalozno ponašanje gradonačelnika Baldasara jer je jučer još jednom potvrdio kako upravlja Splitom. Osim što smo svi razočarani što u prvoj godini mandata nije napravio ništa vrijedno spomena, još smo više frapirani njegovom samovoljom i kako provodi svoje odluke ne poštujući zakone, statute, javne natječaje, Gradsko vijeće. Kada je upozoren, onda nas proziva da opstruiramo njegov rad. To je skandalozno", kazao je Škorić. 

Perfidan način za izvlačenje novca

Spalatum, kaže Škorić, u registru svojih djelatnosti uopće nema oglašavanje.

"Baldasar s jedne strane govori da nema mjesta promidžbi, a onda u obrazloženju odluke navodi upravo suprotno. Smatramo da je ovo stvar tržišta i da nije primjereno jednoj gradskoj tvrtki dodjeljivati ovakav posao. Ovdje svjedočimo posredničkoj ulozi gradske firme između koncesije i najma te samog gradonačelnika koji preuzima sve ovlasti. Time gradsku tvrtku stavlja u posrednički položaj između koncesionara i Grada kako bi bez nadzora mogao raspolagati tim sredstvima. Izražavamo sumnju da je ovo samo perfidan način izvlačenja gradskog novca iz tih tvrtki bez ikakvog nadzora Gradskog vijeća", ustvrdio je Škorić. 

Jasno je, kazao je, a neki dan je i Index o tome pisao, da Baldasar prilikom odluke o osnivanju agencije Spalatum DMC nije imao nikakvu viziju čime bi se zapravo trebala baviti.

"Dodjeljuje poslove prijevoza, što je mogao obavljati Promet. Znamo da su u višemilijunskom minusu. Njihov posao dodijeljen je Spalatumu", upozorio je Škorić. 

U odluci o osnivanju tvrtke te registraciji na Trgovačkom sudu u Splitu, HDZ je pronašao značajne razlike.

"Niz je djelatnosti koje nisu spomenute na sjednici Gradskog vijeća. Dio djelatnosti za koje je osnovana, izgubile su se na putu do Trgovačkog suda. Izražavamo sumnju da je ovim netko doveo u zabludu Gradsko vijeće, krivotvorio zaključke sjednice. Kako je moguće da sud registrira agenciju za djelatnosti za koje nije donijeta odluka na Gradskom vijeću? Gradonačelnik je govorio da to nije turistička agencija, a sada u registru imamo upravo tu djelatnost na samom vrhu. Iznajmljivanje, prijevoz, upravljanje, ništa od toga nije bilo na sjednici, a sada je u registru. I nama jučer dođe prijedlog za oglašavanje premda tvrtka uopće nije registrirana za taj posao. Naravno da nam je bilo neprimjereno raspravljati o tome. Upozorili smo gradonačelnika. Tražili smo odgovornost i da se utvrdi tko je kriv za ovo. Iznenadilo nas je njegovo inzistiranje da se o tome glasa. Volja gradonačelnika ne može biti iznad zakona i statuta te odluka Gradskog vijeća. Neka nam Baldasar ne spočitava da ga opstruiramo, neka krivi nesposobnost svoje ekipe koja stalno radi nevjerojatne propuste, a Splićani ih masno plaćaju za nerad", zaključio je Škorić.

Za Baldasara zakon, statut, javni natječaj i Gradsko vijeće - nužno zlo

"Za gradonačelnika su zakon, statut, javni natječaj i Gradsko vijeće nužno zlo. Htio je intendanta HNK sa osnovnom školom. Izbor direktorice Turističke zajednice. Prvo je mislio da natječaj ne treba pa se predomislio, a ionako je već rezervirao mjesto. Imenovanje ravnatelja Športskih objekata. Kandidati nisu pozvani na razgovor, a što je najapsurdnije na čelu Upravnog vijeća je predstavnik Ureda državne uprave koji bi morao brinuti o zakonitosti. HDZ proziva za moralnost, a svima je jasno kako gradonačelnik osigurava većinu u Gradskom vijeću. Putem dva plaćena vijećnika savjetnika, vijećnika koje je zadovoljio sa raznim mjestima te putem jednog čistog trgovačkog ugovora sa Kerumovom strankom. Kako funkcionira najbolje pokazuje to da od dva Kerumova zamjenika, unatoč odluci Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, nije tražio da vrate naknade koje su im isplaćene", kazao je Tomislav Gojo.

Baldasarov trijumf volje

Osvrnuo se na pravne aspekte nelegalne odluke o poslu s reklamama, a izanalizirao je i kakvi se motivi kriju iza Baldasarovog poteza.

"Odluka je apsurdna jer je glavni smisao da se izbjegne proračun, nego da se novac slije u gradsku tvrtku koja će imati prostora za daljnja zbrinjavanja. Evo, u prvoj godini mandata, četiri svoja prijatelja smjestio je kao direktore gradskih tvrtki, Čistoća, DMC, Splitska obala i Športski objekti. Gradonačelnik je jučer rekao da je normalno da je dodao djelatnosti, no nakon što smo ga upozorili da odluku Vijeća ne može mijenjati, onda je kazao da će vidjeti tko je pogriješio u službama. Imamo dvije bitne povrede zakona. Prva, gradonačelnik svojom voljom mijenja odluku Gradskog vijeća i sudu prijavljuje nešto što nije izglasano. Baš me zanima kako će reagirati Ured državne uprave na čijem je čelu Baldasarov kolega Veljan Radojković. Drugo, društvu je dano da obavlja djelatnost za koju nije registrirano. Kada se napravi ovakav propust, što očekivati? Odluka mora biti poništena. Neka gradonačelnik prizna svoju nesposobnost, i nesposobnost ljudi koje je doveo u Banovinu", zaključio je Gojo.

"Znamo i za Fimi mediju da ovo nije dobar put"

Škorić je zabrinut i što će biti kada dođu izbori, a reklamnim prostorom upravlja tvrtka pod kontrolom gradonačelnika Baldasara.

"Znamo iz prošlosti i slučaja Fimi media kako prolaze tvrtke koje se bave oglašavanjem kada ih politika prigrabi, smatramo da ovo nije dobar put i nije dobra poruka i da se radi o zloporabi i da ovo treba zaustaviti", zaključio je Škorić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.