Grčka zabranila prosvjede uoči EU summita u Ateni

Foto: Guliver Image/Getty Images

GRČKA je policija zbog sigurnosnih razloga zabranila prosvjede u Ateni kad u utorak i srijedu glavni grad ugosti ministre financija Europske unije.

Bit će zabranjeno okupljanje i mimohodi središtem grada, pa i na trgu Sintagmi uz zgradu parlamenta, najčešćoj meti nasilnih prosvjeda protiv mjera štednje.

U Ateni su vlasti već bile zabranile prosvjede kadu su u posjet stigli njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble i njemačka kancelarka Angela Merkel. Schaeuble će i ovaj put biti među europskim ministrima.

Protueuropsko raspoloženje u Grčkoj sve je snažnije nakon šest godina duboke recesije, za koju mnogi okrivljuju vladu, EU i Međunarodni monetarni fond koji su inzistirali na povišenju poreza i smanjenju potrošnje.

Sindikat privatnog sektora GSEE i sindikat javnog sektora ADEDY najavili su da će se suprotstaviti zabrani i pozvali su radnike, umirovljenike i nezaposlene da se u utorak navečer okupe u središtu Atene. Otprilike svaki četvrti odrasli Grk nema posla, a među onima ispod 25 godina nezaposleno je više od pola.

Zadnje prosvjede uglavnom je obilježio slab odziv za koji se odgovornim smatra sve veća rezignacija i zamor Grka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.